Πρόκειται για τον δεύτερο πιο συχνό τύπο λοιμώξεων που μας ταλαιπωρούν και συνοδεύονται από συμπτώματα ενοχλητικά έως επώδυνα, αλλά και δυνητικά σοβαρά για την υγεία, εάν δεν καταπολεμηθούν έγκαιρα και σωστά τα βακτήρια και οι μύκητες που προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα.

Καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων διαδραματίζει η καλή προσωπική υγιεινή, ενώ δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τις 24 ώρες το περιθώριο που θα δώσουμε σε συμπτώματα που επιμένουν πριν ζητήσουμε ιατρική συμβουλή, επισημαίνει στο ygeiamou.gr ο κ. Σπύρος Μαρτίνης, χειρουργός ουρολόγος, διευθυντής κλινικής Ρομποτικής-Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Metropolitan General.

Οι ουρολοιμώξεις θέτουν κυρίως στο «στόχαστρο» τις γυναίκες· το σώμα τους είναι ανατομικά πιο ευάλωτο, καθώς η ουρήθρα είναι μικρότερου μήκους από εκείνη του άνδρα και κατ’ επέκταση οι μικροοργανισμοί διεισδύουν και πολλαπλασιάζονται ευκολότερα.

Το μικρόβιο-συνήθης ύποπτος για την πλειονότητα των ουρολοιμώξεων και στα δύο φύλα είναι η Escherichia coli (E.coli).

Εάν η λοίμωξη εντοπίζεται χαμηλά στην ουροδόχο κύστη πρόκειται για κυστίτιδα και σε αυτή την περίπτωση δεν εκδηλώνεται πυρετός. Εάν ωστόσο, το μικρόβιο προχωρήσει και ανέβει και στον νεφρό, τότε σε αυτή την περίπτωση εκδηλώνεται πυελονεφρίτιδα που συνοδεύεται από πυρετό· πρόκειται για σοβαρή κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, εξηγεί ο κ. Μαρτίνης.

Οι γυναίκες υποφέρουν, επίσης, περισσότερο από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, είτε γιατί υφίσταται κάποια ανατομική παραλλαγή στην ουροδόχο κύστη, είτε διότι είναι πιο ισχυρό το κολοβακτηρίδιο E-coli στον οργανισμό τους.

Συμπτωματολογία – Αντιμετώπιση – Πρόληψη

Η κακή προσωπική υγιεινή εντείνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

Πέραν της μη καθημερινής υγιεινής της πρωκτογεννητικής περιοχής, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι κακές συνήθειες ούρησης υπό την έννοια να αναβάλλει και να καθυστερεί κάποιος την ούρηση, η στάση των ούρων (εάν λιμνάζουν, είτε στην ουροδόχο κύστη, είτε στους νεφρούς, γεγονός που προκαλεί λοίμωξη), καθώς και οι σεξουαλικές πρακτικές και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής πριν και μετά την ερωτική συνεύρεση.

Ο κ. Σπύρος Μαρτίνης

Καλό είναι να αποφεύγεται ή να γίνεται προσεκτικά η ούρηση σε δημόσιες τουαλέτες. Τα διαφράγματα αντισύλληψης μπορεί να προκαλέσουν επίσης πολλές φορές ουρολοίμωξη. Και σε ό,τι αφορά το μπάνιο στο θάλασσα, είναι σημαντικό η γυναίκα να αλλάζει και να φορά στεγνό μαγιό μετά την κολύμβηση -ειδικά μετά το μπάνιο καλό είναι να καταναλώνονται άφθονα υγρά και να εξασφαλίζεται ούρηση σε καλές συνθήκες.

Στη συμπτωματολογία της ουρολοίμωξης συγκαταλέγονται συχνοουρία, καύσος και πόνος χαμηλά στην κοιλιά, πόνος στα εξωγεννητικά όργανα κατά την ούρηση, και δεν είναι σπάνια και η παρουσία αίματος ιδιαίτερα προς το τέλος της ούρησης, Η οσμή των ούρων είναι δυσάρεστη ή το χρώμα τους πολύ σκούρο (σαν το τσάι).

Πρώτο βήμα εάν εκδηλωθούν συμπτώματα ουρολοίμωξης είναι τα άφθονα υγρά.

Αρχίζουμε σταδιακά την κατανάλωση υγρών και εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, δηλαδή η αίσθηση του καύσου (καθώς η συχνοουρία θα εξακολουθήσει να υπάρχει δεδομένου ότι πίνουμε πολλά υγρά), ή επιδεινώνονται, τότε επικοινωνούμε με τον ουρολόγο ή τον παθολόγο μας για να μας κατευθύνει καθώς θα απαιτηθεί η λήψη αντιβιοτικής αγωγής, αναφέρει ο κ. Σπύρος Μαρτίνης.

Συμπτώματα που επιμένουν για διάστημα άνω του 24ώρου δείχνουν ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη και θα χρειαστεί αγωγή βάσει της καλλιέργειας ούρων και του αντιβιογράμματος.

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί τις γυναίκες ιδίως μετά την ερωτική επαφή. Η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις έγκειται, είτε στη χορήγηση χαμηλής δόσης αντιβίωσης για χρονικό διάστημα εξαμήνου, είτε σε μία δόση αντιβιοτικού πριν ή μετά την κάθε σεξουαλική επαφή.

Παράλληλα, ένας φυσικός τρόπος για τη διατήρηση της καλής υγείας του ουροποιητικού συστήματος είναι τα κράνμπερι, διαθέσιμα και σε πόσιμη μορφή και σε κάψουλες, τα οποία και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνη.