*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Στην απερισκεψία επιβατών και πληρώματος της πτήσης από Ζάκυνθο στο Κάρντιφ την 25η Αυγούστου αναφέρεται εκτενώς η εφημερίδα «Daily Mail» ρίχνοντας το… μπαλάκι στον μεγάλο ταξιδιωτικό οργανισμό TUI ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτη, επέδειξε ανευθυνότητα και ανοχή απέναντι στους «covidiots».

«Η Ζάκυνθος θα μπορούσε να είναι το νέο hotspot της νόσου Covid- 19», γράφει, μεταξύ άλλων, τo επίμαχο δημοσίευμα επισημαίνοντας ότι, από τους σχεδόν 200 επιβάτες της πτήσης 6215, οι 16 έχουν ήδη βρεθεί θετικοί στον ιό.

Χθες, μία οργισμένη επιβάτης της πτήσης την 25η Αυγούστου ισχυρίστηκε ότι το «ανίκανο» πλήρωμα δεν έκανε τίποτα βλέποντας πολλούς «covidiots», τους επιβάτες που έβγαλαν τη μάσκα εν μέσω πτήσης αδιαφορώντας για τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοιού ενώ πολλοί κυκλοφορούσαν στο διάδρομο για να συνομιλήσουν με τους φίλους τους.

Πάντως, οι αρχές έχουν ήδη λάβει νέα περιοριστικά μέτρα στη Ζάκυνθο λαμβάνοντας υπόψη την εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων στο νησί, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Αυτή την εβδομάδα, περίπου 30 άτομα που επέστρεψαν στην Ουαλία από τη Ζάκυνθο, βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοιό. Δεκαέξι άτομα που έφτασαν με την πτήση 6215 της TUI την Τρίτη, βρέθηκαν θετικοί στη νόσο Covid-19».

Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας αναφέρει ότι ο ιός εξαπλώνεται από την «μειονότητα» των 20ρηδων.

Η Στέφανι Γουάιτφιλντ, η οποία επέβαινε στην πτήση 6215 από Ζάκυνθο προς Κάρντιφ, ισχυρίστηκε ότι το «ανίκανο πλήρωμα δεν μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο, αφού οι επιβάτες έβγαλαν τις μάσκες τους κι έκοβαν βόλτες στο διάδρομο του αεροσκάφους για να συνομιλήσουν με φίλους και μέλη της οικογένειας τους εν ώρα πτήσης».

Όσοι επέβαιναν στην πτήση 6215 τέθηκαν σε καραντίνα 15 ημερών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Gwen Lowe, σύμβουλο σε θέματα ελέγχου των μεταδοτικών ασθενειών για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας, καταγράφηκαν 30 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα που συνδέονται με τη Ζάκυνθο και επιβεβαιώθηκαν σε άτομα που ταξίδεψαν σε διαφορετικές πτήσεις και διαμένουν σε διαφορετικά μέρη της χώρας.

Στη Ζάκυνθο, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι μεταξύ άλλων αναστολή κάθε είδους εκδηλώσεων και εορτασμών όπως πάρτι, εμπορικές εκθέσεις, θρησκευτικές τελετές, υπαίθριες αγορές κ.λπ.

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων, υπηρεσιών και εγκαταστάσεων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων / τροφοδοσίας από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί την επόμενη μέρα.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 9 ατόμων, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Όριο τεσσάρων ατόμων ανά τραπέζι σε οποιοδήποτε εστιατόριο, εκτός από περιπτώσεις όπου το πάρτι αποτελείται από μέλη της οικογένειας, όπου το όριο είναι 6 άτομα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς δημόσιους χώρους.

Ο καθηγητής Gwen Lowe, σύμβουλος στον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας παραδέχεται επίσης: «Αυτές είναι επιβεβαιωμένες θετικές περιπτώσεις και περιμένουμε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός».

Από την πλευρά του, ο μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός TUI υπερασπίστηκε τους ισχυρισμούς και επέμεινε ότι όλοι οι επιβάτες φορούσαν μάσκες και συμμορφώθηκαν με τα πρωτόκολλα Covid «καθ ‘όλη τη διάρκεια της πτήσης».

«Η υγεία και η ασφάλεια των επιβατών είναι πάντα η προτεραιότητά μας και ανησυχούμε ακούγοντας τους ισχυρισμούς της κυρίας Γουάιτφιλντ», αναφέρει η TUI σε δήλωσή της.

«Το πλήρωμά μας είναι εκπαιδευμένο σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA)».

«Οι επιβάτες ενημερώνονται πριν από το ταξίδι και μέσω ανακοινώσεων στην πτήση ότι πρέπει να φορούν μάσκα καθ ‘όλη τη διάρκεια που βρίσκονται στο αεροσκάφος και δεν επιτρέπεται να κάνουν βόλτες στο διάδρομο . Οι μάσκες μπορούν να αφαιρούνται μόνο όταν καταναλώνουν φαγητό και ποτό», διευκρινίζει η TUI.

«Μια πλήρης έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αυτές οι ανησυχίες δεν αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης ή πριν από σήμερα».