Αντιδράσεις αλλά και σοβαρές καταγγελίες έχει προκαλέσει στον χώρο της Yγείας η απόφαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να προσφέρει ποσό ύψους 6,9 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους των ΜΕΘ, συγκεκριμένα σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας, στα δημόσια νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό ως συμβολική αναγνώριση του έργου τους κατά το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υποστηρίζουν πως οι χρηματικές ή άλλες δωρεές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ρόλο του κράτους έναντι των εργαζομένων στο ΕΣΥ ενώ χαρακτηρίζουν και τον τρόπο αυτής της προσφοράς διχαστικό για το σύνολο των εργαζομένων. Αρκετοί, μάλιστα, υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αρνούνται να αποδεχθούν το ποσό της δωρεάς που τους αναλογεί και τις υποβάλλουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

«Διαφωνούμε κάθετα με τέτοιου είδους κινήσεις. Αυτή η συγκεκριμένη όπως και άλλες δωρεές προσπαθούν να υποκαταστήσουν τις υποχρεώσεις του κράτους και να αμβλύνουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επιπλέον, ακόμη κι αν παραβλεφθεί αυτό, θεωρούμε πως εφόσον το κράτος, το υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε τη δωρεά, έπρεπε να παρέμβει και να δώσει ισότιμα τη δωρεά σε όλο το προσωπικό, και να μην εξαιρέσει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Πώς δέχθηκε το υπουργείο Υγείας να συμμετέχει σε τέτοιου είδους διακρίσεις;» αναφέρει στο protothema.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κ. Ηλίας Σιώρρας.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπογράμμισε, πάντως, με την ανακοίνωσή του ότι εκτός από τους γιατρούς, νοσηλευτές και τους εργαζόμενους καθαριότητας στους οποίους απευθύνεται η ενίσχυσή του, είναι πολλοί ακόμη οι άνθρωποι που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους κατά την διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας, πλην όμως δεν μπορεί να προσφέρει σε όλους.

ΠΟΕΔΗΝ: Mε ρουσφετολογικά κριτήρια μοιράζουν οι διοικήσεις τη δωρεά του ιδρύματος

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει -και αυτή- τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση αυτής της μεγάλης δωρεάς από το υπουργείο Υγείας και τους διοικητές των νοσοκομείων που περιέθαλψαν περιστατικά κορωνοϊού.

«Μας βάζουν να φαγωνόμαστε μεταξύ μας. Φυσικά δεν ρίχνουμε ευθύνες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προσφέρει πολλά για να αντιμετωπισθούν οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος Υγείας», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας ωστόσο μια πολύ σοβαρή καταγγελία, ότι η λίστα των δικαιούχων καταρτίζεται με αδιαφανή, ρουσφετολογικά κριτήρια.

«Νοσοκομεία συντάσσουν λίστες κατά το δοκούν. Διοικητές νοσοκομείων, ρουσφετολογικά, συμπεριλαμβάνουν ονόματα μη δικαιούχων. Εξαιρούνται μαχητές της πρώτης γραμμής, όπως τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, νοσηλευτές σε ΤΕΠ και βρίσκονται στις λίστες των δικαιούχων υπάλληλοι γραφείου εργαζόμενοι που έλειπαν με άδειες το επίμαχο διάστημα της πανδημίας. Μικρά νοσοκομεία που περιέθαλψαν μόνο ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού έχουν φτιάξει λίστες με 100 ονόματα δικαιούχων και νοσοκομεία αναφοράς με πολύ λιγότερα ονόματα. Νοσοκομεία αναφοράς, όπως π.χ. εκείνο του Ρίου έχουν βάλει μη δικαιούχους», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.