Θετικές εξελίξεις αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομίας εκτίμησε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ότι θα καταγραφούν στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας την Βουλή για την πορεία των ευρωπαϊκών συζητήσεων προανήγγειλε πως «έχουν ουσιαστικά συμφωνηθεί»:

– επενδυτική πρωτοβουλία στήριξης των εθνικών συστημάτων Υγείας των κρατών μελών, των επιχειρήσεων και εργαζομένων απο τα διαρθρωτικά ταμεία

– η πρόταση της ΕΚΤ για πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων 200 δις ευρώ που θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι κοντά σε συμφωνία (υπάρχουν ορισμένες παρατηρήσεις απο λίγα κράτη μέλη) είναι και η πρόταση για δημιουργία Ταμείου στήριξης των θέσεων εργασίας.

Απο την άλλη πλευρά ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε «δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την αξιοποίηση πιστοληπτικών γραμμών για όλα τα κράτη. Η θέση της Ελλάδας είναι να υπάρξει συμφωνία και προϋποθέσεις που θα απαντούν στις ανάγκες της συγκυρίας και θα αντιμετωπίζουν το σόκ της οικονομίας».

«Ακόμα και με αυτές της παρεμβάσεις ύψους ανω των 500 δις ευρώ η άποψή μας είναι ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεπώς το συνολικό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο» εξήγησε ο υπουργός για να προσθέσει «πιστεύουμε και διεκδικούμε επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για επιπλέον ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές και ευρωπαϊκή οικονομία με έκδοση ευρωπαϊκού αξιόγραφου και άλλων εργαλείων, αξιοποίηση προϋπολογισμού και ενίσχυση επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ολα αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την επόμενη ημέρα».

«Το προχθεσινό eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Ευελπιστώ ότι θα γίνει σήμερα με συνολικό συνεκτικό σχέδιο που θα εμφορείται απο τις αξίες της αλληλεγγύης και παράλληλα δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων» τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στα διόδια – Δείτε βίντεο

Τι έκανε η Ελλάδα και τι δεν έκανε η Βρετανία στη μάχη με τον κορωνοϊό

Independent: «Κλειδί» για την «ισοπέδωση» της καμπύλης στην Ελλάδα οι γρήγορες αποφάσεις