Μία γυναίκα από τη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, μετέδωσε κορωνοϊό στη γάτα της, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες βελγικές υγειονομικές Αρχές κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πανδημία.

«Η κτηνιατρική σχολή στη Λιέγη ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε μόλυνση κορωνοϊό σε μία γάτα. Η γάτα ζούσε με την ιδιοκτήτριά της, η οποία εμφάνισε συμπτώματα του κορωνοϊού μία εβδομάδα πριν από τη γάτα» δήλωσε ο καθηγητής Steven Van Gucht, σύμφωνα με τους Times των Βρυξελλών.

Το ζώο ζούσε σε στενή επαφή με τη γυναίκα και άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό και αναπνευστικές δυσκολίες.

Παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά σπάνιο να μεταδοθεί ο ιός από άνθρωπο σε ζώο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόλις τρεις περιπτώσεις κατοικίδιων ζώων που μολύνθηκαν από ανθρώπους.

Πρόκειται για δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ και τώρα η γάτα στο Βέλγιο. Οι σκύλοι δεν εμφάνισαν συμπτώματα, αντίθετα από τη γάτα, η οποία υπέφερε από αναπνευστικές και γαστρεντερικές διαταραχές.

Πρόκειται για «μεμονωμένο κρούσμα», το οποίο μπορεί να συμβεί από την «πολύ στενή επαφή ενός (προσβεβλημένου από την ασθένεια) ανθρώπου με το ζώο», επεσήμανε ο Δρ Εμανουέλ Αντρέ, ένας από τους εκπροσώπους των αρχών.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στο ζώο, όμως «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως τα ζώα μπορούν να είναι φορείς της επιδημίας στην κοινωνία μας», τόνισε ο ίδιος.

«Μέχρις στιγμής, τίποτε δεν υποδεικνύει πως ένα κατοικίδιο μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα συντροφιάς» και «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από κατοικίδια προς τον άνθρωπο, είναι αμελητέος σε σχέσει με τον κίνδυνο της μετάδοσης από την άμεση επαφή μεταξύ ανθρώπων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Διατροφικής Αλυσίδας του Βελγίου (Afsca).

Ως μέτρα προφύλαξης, είναι «απολύτως προτεινόμενο» να εφαρμόζονται οι κλασικοί κανόνες υγιεινής για τα κατοικίδια: «Να αποφεύγουμε την πολύ κοντινή επαφή μαζί τους, να πλένουμε τα χέρια μας μετά την επαφή με κάθε ζώο, να μην αφήνουμε το ζώο να μας γλύψει το πρόσωπο».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Συγγενικοί ιοί εντοπίστηκαν σε μυρμηγκοφάγους

Κορωνοϊός: Έρευνα «αθωώνει» τον παγκολίνο για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο