Με εννέα πυλώνες ξεκινά το υπουργείο Υγείας να οικοδομεί «Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες» και να υλοποιεί τη στρατηγική επιλογή του στο πεδίο της υγείας.

Συγκεκριμένα, στον φάκελο που παραδόθηκε από τον Πρωθυπουργό στον υπουργό Υγείας στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου περιγράφονται εννέα άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες που πιστεύεται πως θα αλλάξουν τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών μέσα στο σύστημα υγείας καθώς και πέντε μεγάλες δράσεις που θα ανακουφίσουν χρόνιες νόσους του ΕΣΥ.

Η στοχοθεσία αναλύθηκε και στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια όπως και στους άλλους υπουργούς από τον Πρωθυπουργό και το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, με ορίζοντα έξι μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Οι στόχοι που καλούνται να υπηρετήσουν ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι οι εξής:

  • Ενημέρωση και πρόληψη για όλους
  • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους
  • Αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας
  • Σεβασμός στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου
  • Σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση στην υγεία

Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα στο σύστημα υγείας για τους πολίτες

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου δρομολογείται άμεσα από το υπουργείο Υγείας. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, η εντατικοποίηση των ελέγχων με τη συνεργασία της αστυνομίας και με τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων πιστεύεται ότι θα διώξουν τα σύννεφα καπνού που υψώνονται παντού… όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά και θα δώσουν το στίγμα της νέας ηγεσίας σε ό,τι αφορά τη συνέπεια στον προεκλογικό λόγο και το μετεκλογικό έργο της.

Με μικρές, διορθωτικές κινήσεις στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και γενικά του συστήματος υγείας επιχειρείται να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, ιδίως των ασθενών. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό επεκτείνεται η διάρκεια των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες από τρίμηνη που είναι σήμερα σε εξάμηνη ή και χρόνια και ξεκινά η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών όπως π.χ. ογκολογικοί ασθενείς ή ΑμΕΑ. Σημειώνεται ότι το τελευταίο είχε εξαγγελθεί αρκετές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Εφαρμόζεται πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο και επίσης ενεργοποιείται σύστημα ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κ.λπ.)

Η ψηφιακή εικόνα του ΕΣΥ αλλάζει και το υπουργείο Υγείας επικεντρώνεται στη δημιουργία του ατομικού ηλεκτρονικού ιστορικού υγείας για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η δημιουργία διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία και η ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους.

Τελευταία σε αναφορά -αλλά όχι και σε σημασία για το σύστημα υγείας- είναι η προώθηση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Όπως έχει περιγραφεί, ασφαλιστική δικλείδα για τη διατήρηση της δημόσιας υπηρεσίας του ΕΣΥ θα αποτελεί ότι τα ιδιωτικά μηχανήματα θα τα χειρίζονται γιατροί του ΕΣΥ, ενώ το κόστος της εξέτασης θα καλύπτεται από τον ασφαλιστικό φορέα. Μάλιστα, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο υφυπουργός έχουν… μελετήσει το παράδειγμα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σουηδία, το οποίο το 2014 προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων. Συνήψε μια σύμβαση 14ετή με τον ιδιώτη για εγκατάσταση εξοπλισμού και διαρκή συντήρηση και αναβάθμισή του. Οι πολίτες υποβάλλονται στις εξετάσεις τους, ο ιδιώτης κερδίζει (προφανώς) πληρώνοντας τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης και το νοσοκομείο έχει αποφύγει μια δαπανηρή επένδυση.

Στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων η καινοτομία της θεσμοθέτησης του ειδικευόμενου νοσηλευτή θεωρείται πως θα αλλάξει δραστικά τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Τα νοσοκομεία της χώρας θα ενισχυθούν με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές σε ετήσια βάση, οι οποίοι θα μπορούν με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο να προσφέρουν υπηρεσίες εκπαιδευόμενοι και παράλληλα να ανακουφίζουν το δραματικά φορτωμένο υπάρχουν προσωπικό.Παράλληλα, προχωρά η πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος τετραετίας.

Η δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης, είναι το άλλο μεγάλο σχέδιο που δρομολογείται με τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας μέσα στο ΕΣΥ.

Η εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022 είναι ένας ακόμη στόχος που υλοποιείται άμεσα. Τέλος, το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει την «υποχρέωση» στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής επιλογής να υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας από τους Θεσμούς.