Μαθήματα πολιτικού πολιτισμού παρακολούθησαν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι στην αίθουσα τελετών του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου. Η πολιτική ευπρέπεια και ο νηφάλιος, ευγενής λόγος τόσο του απερχόμενου υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού όσο και του νέου, κ. Βασίλη Κικίλια, χαρακτήρισαν την τελετή. Αυτό που επίσης την χαρακτήρισε – ή και την καθόρισε θα μπορούσε να πει κάποιος σε ό,τι αφορά το υψηλό επίπεδο του δημόσιου λόγου- ήταν η απουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη.

Ερωτηθείς κατά την είσοδό του στην αίθουσα εκδηλώσεων στο υπουργείο ο κ. Ξανθός για την απουσία του συντοπίτη του από το υπουργείο δεν απάντησε για ποιο λόγο δεν παρευρισκόταν σε αυτήν την συμβολική μεν, σημαντική δε εκδήλωση. Ωστόσο, στο πέρας της εκδήλωσης ο νέος υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας «κάλυψε» τον κ. Πολάκη, λέγοντας πως «μου τηλεφώνησε, ευχήθηκε καλή επιτυχία και μου εξήγησε πως οικογενειακές υποχρεώσεις τον κρατούν στην Κρήτη. Μου είπε ακόμη πως κάποια στιγμή θα με ενημερώσει για θέματα της αρμοδιότητάς του».

Το νέο δίδυμο της Αριστοτέλους, Β. Κικίλιας και Β. Κοντοζαμάνης

Η ενημέρωση από τους αρμόδιους και η ομαλή μετάβαση στη συνέχεια του υπουργείου ήταν οι δύο «προτεραιότητες» που έθεσε ο κ. Ξανθός, κατά την ομιλία του, αφού ευχήθηκε συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στους νέους ενοίκους της Αριστοτέλους. «Διαβεβαιώνω πως όλοι όσοι έχουν θέση ευθύνης θα φροντίσουν για ομαλή μετάβαση στη συνέχεια και τη λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας. Αυτό απαιτούν η κοινωνία, ο πολιτικός πολιτισμός μας, οι ανάγκες του χώρου της υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την πολιτική στρατηγική που ακολούθησε και η οποία όπως είπε «είχε στόχο να μείνει το ΕΣΥ όρθιο, λειτουργικό, αξιόπιστο και προσβάσιμο από όλους». Σημείωσε ακόμη πως είχε την τύχη να υλοποιήσει παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου. Μάλιστα, ευχήθηκε το ίδιο και στους διαδόχους του κλείνοντας την ομιλία του: «Εύχομαι στη νέα ηγεσία να μπορέσει να δρομολογήσει παρεμβάσεις, να μακροημερεύσει και να ευτυχήσει να δει ένα κομμάτι από το πρόγραμμά της να υλοποιείται» τόνισε.

Δήλωσε ότι είναι περήφανος επειδή ό,τι επιτεύχθηκε, επιτεύχθηκε με συλλογικό τρόπο και μέσα σε δύσκολα χρόνια και μίλησε για εθνικούς στόχους στην υγεία, καλώντας έμμεσα τον κ. Κικίλια και τον κ. Κοντοζαμάνη να «δουν» με αυτήν την οπτική τα μεγάλα προβλήματα του πεδίου. «Ορισμένες παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα αποτελούν εθνικούς στόχους και υπερβαίνουν τους στόχους και την πολιτική στρατηγική της εκάστοτε κυβέρνησης. Πχ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι εθνικός στόχος. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία είναι εθνικός στόχος. Ομοίως ένα αξιόπιστο σύστημα φροντίδας των ψυχικά ασθενών και χρηστών. Το βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής είναι εθνικός στόχος. Διατηρώντας αυτήν τη στοχοθεσία κάθε ηγεσία μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της» είπε ο κ. Ξανθός απευθυνόμενος προς τον κ. Κικίλια.

Ο κ. Κικίλιας παίρνοντας τον λόγο, ευχαρίστησε τον κ. Ξανθό για την ενημέρωση για την οποία δεσμεύτηκε αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα του υπουργείου, λέγοντάς του μάλιστα σε προσωπικό τόνο πως «είστε πολιτικός ήπιων τόνων και αυτό είναι σημαντικό». Επισήμανε ωστόσο, πως «με δεδομένο ότι οι πολίτες αποφασίζουν ποια είναι η εικόνα της υγείας, το αποτέλεσμα της κρίσης τους είναι πως είναι μια κακή εικόνα. Και εμείς θα την αλλάξουμε. Για την κυβέρνησή μας την απόλυτη προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος που χρειάζεται υπηρεσίες υγείας. Όλα τα άλλα έπονται» είπε. Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της πορείας και της στοχοθεσίας που θα ακολουθηθεί πρόσθεσε πως «σε αυτό το πλάνο βασικό ρόλο θα έχουν οι νοσηλευτές και μετά οι γιατροί», καταχειροκροτούμενος από τους δεκάδες νοσηλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Δεσμεύτηκε πως πρόκειται να επισκεφθεί όλες τις δομές Υγείας της χώρας, υπογραμμίζοντας πως η όποια προσπάθεια ανάταξης πρέπει να στηριχθεί στο προσωπικό και στους γιατρούς. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «ήρωες υγείας», παντού, οι οποίοι παραμένουν αφανείς.

«Η καθημερινότητα θα αλλάξει. Είτε πρόκειται για τη λειτουργία μίας ακόμη βάρδιας σε διαγνωστικά μηχανήματα όπως οι αξονικοί τομογράφοι, είτε για τη διασφάλιση επάρκειας αναλώσιμων υλικών στις δημόσιες μονάδες Υγείας, θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια ώστε να ακούσουμε τα προβλήματα του χώρου, των ανθρώπων του. Θα γυρίσουμε όλες τις δομές υγείας και θα δώσουμε τον λόγο στους ανώνυμους, μικρούς “ήρωες”», είπε, τονίζοντας όμως πως το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της υγείας πορεύεται παράλληλα με το τεχνοκρατικό και δημοσιονομικό κομμάτι.

Χαρούμενος και ικανοποιημένος για την επιστροφή του στην Αριστοτέλους αλλά και έτοιμος να αναλάβει δουλειά, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Χαίρομαι που επιστρέφω, και ιδίως στο πλευρό του Κικίλια. Είμαστε φίλοι με τον Βασίλη», ανέφερε για τον υπουργό και προεξοφλώντας την πορεία τους είπε αστειευόμενος πως «θα είμαστε ένα πετυχημένο δίδυμο…». Ακούγοντας μάλιστα το σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, κ. Δημήτρη Σκουτέλη «τι θα κάνετε με τη διαφορά ύψους», αστειεύτηκε λέγοντας πως «εγώ έχω πολιτικό ανάστημα!».

«Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένη στοχοθεσία και προθεσμία. Επίσης έχει γίνει σημαντική προετοιμασία οπότε εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Εξάλλου ο υπουργός ως πρώην αθλητής γνωρίζει τι σημαίνει ομαδική δουλειά», κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.