Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου στην εργασία για εργαζόμενους με ποσοστό αναπηρίας 50%, ποσοστό που λαμβάνει μερίδα των ατόμων με Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στην επιστολή που έστειλε στην Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία υποστήριξε το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, είναι ότι η υιοθέτηση του αιτήματος αυτού θα έχει «ως αποτέλεσμα την περιπτωσιολογική αντιμετώπιση του ζητήματος ανάλογα με την εκάστοτε πάθηση και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Η άρνηση του υπουργού Εσωτερικών προκάλεσε την αντίδραση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελούν λοιπόν για τον Υπουργό ‘περιπτώσεις’ που δε δύνανται να τύχουν υποστήριξης στην εργασία τους λόγω του πλήθους των ιδίων αλλά και των υπολοίπων πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και/ή αναπηρίες οι οποίοι λαμβάνουν ποσοστό 50%! Ο Υπουργός, όπως διαφαίνεται από την απάντησή του, εστιάζει στους αριθμούς και όχι στην ουσία του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ».

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μία σοβαρή χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος σοβαρών και επίπονων επιπλοκών, όπως είναι η νεφροπάθεια, η πολυνευροπάθεια, ο ακρωτηριασμός άκρων, η τύφλωση κλπ.», ενώ σε ότι αφορά τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, «η αντιμετώπιση της πάθησης απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης και πολλαπλές μετρήσεις προκειμένου να παρακολουθούν τις διακυμάνσεις στις τιμές της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας και να παρεμβαίνουν, όποτε είναι απαραίτητο για να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες και οι υπεργλυκαιμίες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασχολούνται επισταμένα με τη διατροφή τους και να την υπολογίζουν σε καθημερινή βάση, όπως, επίσης, θα πρέπει να προγραμματίζουν και να υπολογίζουν κάθε σωματική τους δραστηριότητα. Σε όλα τα προηγούμενα που απαιτεί η χρόνια πάθησή τους, πρέπει να προστεθούν και οι ανάγκες της καθημερινής συμμετοχής τους στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία. Αυτή η δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα των πασχόντων είναι καθοριστική για την πορεία της υγείας τους και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την υιοθέτηση μέτρων στήριξης, όπως είναι και η δυνατότητα του μειωμένου κατά μία ώρα ωραρίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Πολιτεία χορηγεί βάσει του Ενιαίου Πίνακα ποσοστό αναπηρίας 50% στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, «χωρίς όμως να εξετάζει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και χωρίς να συμμερίζεται την απόλυτη ανάγκη για την παροχή μειωμένου ωραρίου στην εργασία τους, γεγονός που θα προσφέρει περισσότερο χρόνο και ευελιξία στους πάσχοντες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους», προσθέτει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών να αξιολογήσει εκ νέου το αίτημα.