Στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» θα λειτουργήσει η πρώτη δημόσια δομή Ανακουφιστικής Φροντίδας για όσους πάσχουν από χρόνια εξελικτική ή άλλη απειλητική για τη ζωή τους νόσο, η διαχείριση της οποίας προϋποθέτει την αντιμετώπιση του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Η λειτουργία του νοσοκομείου ως δομής Ανακουφιστικής Φροντίδας εντάσσεται στην οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, όπως αυτό ψηφίστηκε από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο. Με τον ίδιο νόμο συστάθηκε Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας.

«Η χώρα μας έχει αποκτήσει πλαίσιο ανακουφιστικής φροντίδας και πλέον πρέπει να αποκτήσει και τις δομές. Το Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» είναι η πρώτη δημόσια δομή για ανακουφιστική φροντίδα, ώστε οι συνάνθρωποί μας να μπορούν να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται όταν βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση ανέφερε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, την Τρίτη στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι το Σπηλιοπούλειο να γίνει υπόδειγμα μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας, στο πρότυπο του οποίου να χαραχθεί όλο το δίκτυο εντός του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 ασθενείς στη χώρα μας. Στόχος είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος, οι νευρολογικές παθήσεις, η χρόνια καρδιακή-αναπνευστική ανεπάρκεια, οι νεφροπάθειες, η HIV λοίμωξη κ.λπ., που χρειάζονται την ανακουφιστική φροντίδα.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα που είχε εκπονήσει το 2019 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το 37% των αναγκών για ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 63% ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, HIV, σακχαρώδη διαβήτη, κίρρωση, νεφροπάθειες, διάφορες μορφές άνοιας και άλλες περιπεπλεγμένες ασθένειες. Επίσης, αφορά ενήλικες και παιδιά.

Ωστόσο, το σχετικό πεδίο παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν κυρίως ιδιωτικές δομές και η πλειονότητα των ασθενών δεν έχουν την κάλυψη της ανακουφιστικής φροντίδας που απαιτεί η ασθένειά τους, αλλά και επιβάλλει η σύγχρονη Ιατρική.

Ειδήσεις σήμερα:

Περιβάλλον: Δάση, δέντρα και χώροι πρασίνου «επένδυση» στην υγεία παιδιών και πολιτών

ΕΟΠΥΥ: Ποια είναι η πιο δαπανηρή κατηγορία φαρμάκων το 2022-23

Τραγωδία στα Τέμπη: Χαραμάδα ελπίδας για τον 20χρονο που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ – Υποχώρησαν κάποια οιδήματα