Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια αυτοέλεγχοι (self test) για κορωνοϊό διενεργήθηκαν μέσα στο 2022 στην Ελλάδα, ήτοι 7 εκατομμύρια περισσότεροι απ’ ότι την προηγούμενη χρονιά. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν στην ατομική πρωτοβουλία των πολιτών να αγοράζουν και να κάνουν μόνοι τους self test, και δεν περιλαμβάνει τα δωρεάν τεστ τα οποία διένειμαν τα ιδιωτικά φαρμακεία κυρίως στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μελετών IQVIA το διάστημα Φεβρουάριος 2022 – Ιανουάριος 2023 τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας διένειμαν 11,87 εκατομμύρια τεστ για κορωνοϊό και επίσης άλλα 350.000 διπλά τεστ για κορονοϊό και γρίπη, ήτοι σύνολο 12,2 εκατομμύρια τεστ. Αντίστοιχα, ένα δωδεκάμηνο πριν, δηλαδή το διάστημα Φεβρουάριος 2021 – Ιανουάριος 2022 είχαν διακινηθεί από το ίδιο κανάλι 4,84 εκατομμύρια τεστ κορωνοϊού. Να θυμίσουμε ότι τότε δεν κυκλοφορούσαν self test για κορωνοϊό και γρίπη.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την εφαρμογή της υποχρεωτική διαδικασίας των self test στην εκπαιδευτική κοινότητα μέχρι την κατάργησή της πέρυσι τον Απρίλιο, είχαν διακινηθεί επίσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δωρεάν για τους πολίτες περί τα 106 εκατομμύρια self test. Η διαδικασία αυτή σε συνδυασμό με την έξαρση του κορωνοϊού μέσα στο 2022 και τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να αυτοεξεταζόμαστε ενόψει των κοινωνικών συναναστροφών μας φαίνεται να οδήγησε και στο σύνολο της κοινωνίας στην υιοθέτηση της ενέργειας αυτής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα self test που διενεργήσαμε μας κόστισαν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό καθώς σύμφωνα με την IQVIA μόνο πέρυσι δαπανήσαμε σχεδόν 75 εκατ. ευρώ για αυτοελέγχους.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της εταιρείας μελετών, το διάστημα Φεβρουάριος 2022 – Ιανουάριος 2023 τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας διένειμαν self test για κορωνοϊό αξίας 73,77 εκατ. ευρώ και διπλά τεστ για κορωνοϊό και γρίπη αξίας 950.000 ευρώ, ήτοι σύνολο 74,72 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, ένα δωδεκάμηνο πριν, δηλαδή το διάστημα Φεβρουάριος 2021 – Ιανουάριος 2022 είχαν διακινηθεί από το ίδιο κανάλι τεστ κορωνοϊού αξίας 37 εκατ. ευρώ. Βλέπουμε ότι η αύξηση στο έσοδο των φαρμακείων δεν ακολούθησε την αύξηση του όγκου των διακινούμενων τεστ καθώς σταδιακά η λιανική τιμή υποχώρησε.

Όπως εκτιμούν κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς, οι πολίτες εξακολουθούν και κάνουν τεστ, όμως σαφώς έχει μειωθεί πολύ η συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς είναι εμφανής η μείωση των κρουσμάτων και υπάρχει σαφής ένδειξη για υποχώρηση της πανδημίας, όπως επίσης και της γρίπης.

Την ίδια ώρα βέβαια συστήνεται σταθερά -ακόμη κι αν έχει αποφασιστεί η άρση και των τελευταίων μέτρων προστασίας- να μην χαλαρώνουμε και φυσικά να κάνουμε τεστ εφόσον ανήκουμε σε κάποια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού ή ερχόμαστε σε επαφή με άτομα της ομάδας αυτής.

Την ίδια στιγμή σε διεθνές επίπεδο, η επιστημονική κοινότητα έχει επισημάνει την αξία των τεστ αυτοελέγχου και μάλιστα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η «εκπαίδευση» των κοινωνιών όσον αφορά την αξία τους ως μέτρο προστασίας από την εξάπλωση των ιώσεων.