*Γράφει ο Βασίλης Γούλας

Ολοκληρώνεται σήμερα η ΕΔΕ από το Δήμο Ωρωπού για το περιστατικό με την ηλικιωμένη και τους δυο νοσηλευτές τους οποίους φωτογραφία, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει να την πλένουν με λάστιχο σε πυλωτή πολυκατοικίας. Χθες το πρωί κλήθηκαν και κατέθεσαν οι δυο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αλλά και η ιδιοκτησία της εταιρείας που διαχειρίζεται το ασθενοφόρο, ενώ για σήμερα έχουν πάρει κλήση για να καταθέσουν ακόμη δύο άτομα.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γιασημάκης οι νοσηλευτές παραδέχτηκαν την πράξη τους την οποία και προσπάθησαν να δικαιολογήσουν. «Οι δυο νοσηλευτές που ήταν στο περιστατικό ρώτησα αν παραδέχτηκαν την πράξη τους και πράγματι αποδέχτηκαν το γεγονός το οποίο και δικαιολόγησαν. Επίσης πήραμε ένα email από την εταιρεία που διαχειρίζεται το ασθενοφόρο, όπου μας ενημέρωσαν ότι απέλυσαν τους δυο νοσηλευτές, ενώ μας ενημέρωσαν ότι είναι στη διάθεση των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος η ηλικιωμένη γυναίκα βρίσκεται στον Ερυθρό Σταυρό, όπου είναι καλύτερα και της γίνεται χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες εταιρεία ανέλαβε να καθαρίσει το διαμέρισμά της ώστε να μπορέσει να επιστρέψει εφόσον το επιθυμεί ή να πάει σε κάποιο ίδρυμα για να την φροντίζουν. «Η γυναίκα είναι μόνη της μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιος συγγενής να την αναζητήσει. Πήραμε και εισαγγελική παραγγελία για να καθαρίσουμε το σπίτι της γιατί μέχρι και χθες δεν υπέγραφε η ίδια ώστε να γίνει η απολύμανση και ο καθαρισμός. Η εταιρεία που το ανέλαβε μας είπε ότι θα χρειαστεί δυο ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Γιασημάκης.

«Ούτε βασανίσαμε, ούτε προκαλέσαμε κάποια σωματική βλάβη στη γυναίκα. Το μόνο που κάναμε ήταν να την βοηθήσουμε όπως μας ζητούσε εκείνη», ανέφερε χθες στο protothema.gr μέσω της δικηγόρου του ο νοσηλευτής, ο οποίος τέθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας σε αργία.

Σύμφωνα με την πλευρά του νοσηλευτή το περιστατικό στον Ωρωπό έγινε στις 28 Φεβρουαρίου παρουσία και αστυνομικών, οι οποίοι δεν διαπίστωσαν κάποια σωματική βλάβη ή βασανισμό, αλλιώς θα έπρεπε να είχαν παρέμβει.

«Υπήρχαν καταγγελίες για μέρες στο Δήμο Ωρωπού για τη συγκεκριμένη ηλικιωμένη η οποία έμενε σε ένα σπίτι σκουπιδότοπο. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο μαζί με τους νοσηλευτές διαπίστωσαν ότι η γυναίκα είχε κόπρανα κολλημένα πάνω της, ενώ τα ρούχα της είχαν γίνει στουπί και είχαν κολλήσει στο σώμα της. Μάλιστα αναγκάστηκαν να της τα κόψουν με εργαλείο. Στη συνέχεια την έπλυναν με μπεταντίν, αλλά τα κόπρανα από πάνω της δεν έφευγαν. Απευθύνθηκαν στην απέναντι πολυκατοικία προκείμενου κάποιος να τους δώσει ζεστό νερό για να την καθαρίσουν αλλά δεν ανταποκρίθηκε κάποιος. Τότε χρησιμοποίησαν αυτό το λάστιχο για να την πλύνουν στα πόδια και τα οπίσθια. Στη συνέχεια την πήγαν στον Ερυθρό Σταυρό» λέει άνθρωπος από το περιβάλλον του νοσηλευτή.

Ο λόγος που δεν την έπλυναν στο νοσοκομείο οφείλεται στο πρωτόκολλο που έχουν σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί κάποια κινητή μονάδα μικροβίων να μπει στο αποστειρωμένο περιβάλλον του ασθενοφόρου.

Η δικηγόρος του νοσηλευτή Βάσω Πανταζή μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε: «Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία βασίζεται σε μια αποσπασματική φωτογραφία που διέρρευσε στα social media, η οποία όχι μόνο δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, αλλά αποτελεί και διαστρέβλωση αυτής. O εντολέας μου είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές ευαισθησίες και το μόνο που έκανε με τον συνάδελφό του ήταν να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο και να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Ουδέποτε την έπλυναν σε πιλοτή πολυκατοικίας όπως ισχυρίζονται κάποιοι και ουδέποτε λειτούργησαν με τρόπο που πρόσβαλε την τιμή και την υπόληψή της, αντιθέτως εκείνη ήταν που τους παρακαλούσε να την βοηθήσουν και να την καθαρίσουν, όπως και έκαναν ως όφειλαν».

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Αντώνιος Ελευθεριάνος διέταξε τη διενέργεια έρευνας την οποία και ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλο. Το αδίκημα που θα ερευνηθεί είναι για σωματική βλάβη σε βάρος αδυνάμου ατόμου.