Τα βασικά προαπαιτούμενα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, παρουσίασε ως κεντρικός ομιλητής στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, ο καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics (LSE)  Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «Ο ασθενής και η εμπειρία του μέσα στο σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι κεντρικό σημείο ενός Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου».

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος

Σύμφωνα με τον ίδιο αν είναι να προσεγγίσουμε εκ νέου το Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο, υπάρχουν 7 πυλώνες:

  1. Πως θα μεγιστοποιήσουμε την πρωτογενή πρόληψη, δηλαδή Δημόσια Υγεία. Εδώ χρειάζεται η συνεργασία πολλών υπουργείων. Επίσης πρέπει να επεκταθεί η έγκαιρη διάγνωση, τομέας που αφορά το Υπουργείο Υγείας και τέλος  η τριτογενής πρόληψη που αφορά την κλινική ιατρική δηλαδή τους ογκολόγους.
  2. Ο ασθενής ναι μεν να είναι στο επίκεντρο αλλά θα πρέπει να μετράμε και την εμπειρία του ασθενούς. Δυστυχώς δεν ρωτιούνται οι ασθενείς για την εμπειρία τους μέσα στο σύστημα υγείας. Η εμπορεία των ασθενών και των οικογενειών τους θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο για ένα εθνικό σύστημα.
  3. Χρειάζεται ένα καλό Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε πολλά στο μέτωπο του καρκίνου. Δεν αρκεί ναι έχουμε 4-5 κέντρα αριστείας μόνο, καθώς αν δε λειτουργεί το υπόλοιπο σύστημα σωστά δεν θα καταφέρουμε κάτι.
  4. Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό σύστημα που να εξελίσσεται. Αυτό απαιτεί να έχουμε εθνική πολιτική για τα δεδομένα και που να δίνει έμφαση στην έρευνα. Όχι μόνο στην ιατρική έρευνα αλλά και στην έρευνα του συστήματος όπως πχ για το ποιες δομές ενδείκνυνται για τη νοσηλεία των ασθενών.
  5. Εξειδικευμένο προσωπικό για τον καρκίνο. Στη χώρα μας δεν έχουμε οργανωμένο εργατικό δυναμικό για τον καρκίνο. Γνωρίζουμε τι γίνεται στο χώρο των ειδικοτήτων. Δε συνδέεται ο προγραμματισμός του δυναμικού με τα πραγματικά ζητήματα της χώρας.  Και χρειάζονται επιδημιολογικές μελέτες για τον πληθυσμό ώστε να κάνουμε και τον σχετικό προγραμματισμό σε ορίζοντα δεκαετίας.
  6. Ισοτιμία και δίκαιη κατανομή των πόρων της υγείας για τους καρκινοπαθείς. Εδώ χρειάζονται και δεδομένα και ταυτοποίηση των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών. Χρειάζεται επίσης και διεύρυνση της ψηφιακής εκπαίδευσης.
  7. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις του καρκίνου στην οικονομική κατάσταση του ασθενούς, στην ψυχική υγεία και στην εργασία.

Να επισημάνουμε ότι στο συνέδριο μίλησε και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας ότι «Ο καρκίνος  νικιέται κάθε μέρα. Επενδύουμε στην πρόληψη, επενδύουμε στη θεραπεία, εστιάζουμε στη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και τη στελέχωση των ογκολογικών νοσοκομείων».

Επίσης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα η οποία ανέφερε ότι «Πολύ σημαντική η συνομιλία της ΕΛΛΟΚ με το Υπουργείο και με όλους τους  επιστημονικούς φορείς, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να έχουμε τη φροντίδα  που θέλουμε για τους ογκολογικούς ασθενείς».

Με παρέμβασή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι «Ένα από τα πολύ μεγάλα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης αφορά τον καρκίνο, το Μητρώο του Καρκίνου. Τα σχετικά πρωτόκολλα και οι τεχνολογικές εφαρμογές θα επικουρήσουν τους γιατρούς στη δουλειά τους, αλλά και τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους».

Τέλος σε μήνυμα που απέστειλε η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε στη σημασία της ψυχογηριατρικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο στην τρίτη ηλικία.

Διαβάστε επίσης:

Το 30% των περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθεί και να σωθούν ζωές