Έναν αφανή για τον πολίτη, αλλά πολύτιμο σύμμαχο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και άρα για τους ασθενείς, αποτελεί η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) η οποία ήδη βρίσκεται στη διαδικασία εξέλιξής της στον κύριο προμηθευτή των νοσοκομείων και δη για το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η τελευταία αυτή διαδικασία ενεργοποιείται σε πλήρη διάσταση την 1 Απριλίου σύμφωνα με το σχετικό νόμο.

Παράλληλα η ΕΚΑΠΥ για την εξασφάλιση κυρίως φαρμάκων αλλά και άλλων νοσοκομειακών υλικών  βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης διαγωνισμών για προμήθειες της τάξης των 390 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Κεντρικών Προμηθειών το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, από τη Διεύθυνση Προμηθειών της ΕΚΑΠΥ διενεργούνται 7 κεντρικοί διαγωνισμοί για τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο, για την κάλυψη των αναγκών υγειονομικών φορέων για διάστημα 2 ετών συνολικής  προϋπολογισθείσας δαπάνης ύψους 389.253.856,71 ευρώ ανά έτος.

Οι 5 διαγωνισμοί αφορούν στην εξασφάλιση γενοσήμων για 99 δραστικές ουσίες αρχικής αξίας 280 εκατ. ευρώ, ένα διαγωνισμός αφορά προμήθεια βαμβακιού 923.000 ευρώ και ο τελευταίος  την Προμήθεια «Ειδικών Αναλώσιμων Υλικών των Μονάδων Αντιμετώπισης Ισχαιμικού Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου 65 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΑΠΥ διενεργεί τους διαγωνισμούς για όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά και Πανεπιστημιακά, όπως επίσης και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  καθώς και όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας.

Ο νέος ρόλος της ΕΚΑΠΥ 

Από την 1η Απριλίου μέσω της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την Κεντρική Διαχείριση του  Νοσοκομειακού Φαρμάκου, η ΕΚΑΠΥ γίνεται κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών (η πληρωμή θα γίνεται εντός 90  ημερών).

Αυτό θα επιτρέψει την ψηφιακή παρακολούθηση καθώς και τη δημιουργία πλήρους και ευκρινούς εικόνας για τη φαρμακευτική δαπάνη ανά νοσοκομείο, ανά δραστική και εμπορική ουσία, δρομολογώντας την αξιοποίηση των δεδομένων για λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές εταιρίες η διεξαγωγή ψηφιακών προμηθειών θα τους επιτρέψει να έχουν άμεσα την εικόνα για το ύψος των ποσών του clawback και rebate που πρέπει να επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος.

Η ΕΚΑΠΥ εφαρμόζει ένα νέο μοντέλο στη διαχείριση του Νοσοκομειακού Φαρμάκου σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με αυτό φορείς όπως Νοσοκομειακά Φαρμακεία, τμήματα Πληροφορικής, Οικονομικούς φορείς και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Σήμερα τα 112 νοσοκομεία του ΕΣΥ προμηθεύονται φάρμακα από περίπου 130 φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες λειτουργίας τους με απευθείας παραγγελίες ή μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών που τρέχει η ΕΚΑΠΥ για ορισμένες δραστικές ουσίες εκτός πατέντας.

  • Στις προγραμματισμένες δράσεις για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου προβλέπονται τα παρακάτω:
  • Τροποποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου
  • Δημιουργία Εγκυκλίων και θέση σε λειτουργία της σχετικής εφαρμογής
  • Επικοινωνία της ΕΚΑΠΥ με εμπλεκόμενους φορείς
  • Παρακολούθηση και Τιμολόγηση
  • Ανάπτυξη σχετικών reports
  • Τιμολόγηση και αποπληρωμή

Στόχος της ΕΚΑΠΥ και του Υπουργείου Υγείας είναι η καταγραφή και παρακολούθηση της κατανάλωσης φαρμάκων, καθώς ο περιορισμός των ληξιπρόθεσμων χρεών και η άμεση τιμολόγηση και αποπληρωμή τους.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη για Ψηφιακό Φάκελο Υγείας – Πώς θα λειτουργεί