Συνεχίζεται η μάχη με τα ράντζα στο ΕΣΥ, με το υπουργείο Υγείας να επικεντρώνεται πλέον στα άλλα, πλην του «Ευαγγελισμού», μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

«Γ. Γεννηματάς», Λαϊκό και «Αττικόν» ετοιμάζονται να μπουν σε συν-εφημέρευση με ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας, με στόχο πάντοτε τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς που τις τελευταίες εβδομάδες κατακλύζουν τα Επείγοντα.

Η συν-εφημέρευση «Ευαγγελισμού» και ΝΜΙΤΣ έθεσε ουσιαστικά σε εφαρμογή το σχέδιο που επεξεργαζόταν από τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο και τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της Αττικής καθώς και των επιβαρυμένων με ράντζα νοσοκομείων.

Το σχέδιο αυτό θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες σε υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τους όρους της συν-εφημέρευσης δημόσιου και ιδιωτικού νοσοκομείου με χρονικό ορίζοντα σε πρώτη φάση ως τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει πως το αργότερο το δεύτερο 10ήμερο του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.

«Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο αναπτύσσονται περίπου 50 με 70 επικουρικές κλίνες, δηλαδή ράντζα, στην εφημερία μεγάλων νοσοκομείων, ενώ στο «Αττικόν» ο αριθμός αυξάνεται σε 100» λέει στο protothema.gr ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι «τα ράντζα δυστυχώς μετρούν πολλά χρόνια στο ΕΣΥ ως πρόβλημα, αλλά τη συγκεκριμένη περίοδο η εμφάνισή τους σχετίζεται και με την έξαρση των ιώσεων, που οδηγεί συνεχώς ασθενείς στα νοσοκομεία. Καταγράφονται κυρίως περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε παθολογικές κλινικές».

«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα όπου χρειάζεται. Το ζητούμενο είναι να παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας στον πολίτη, στον ασθενή, και αυτές να παραμένουν δωρεάν για αυτόν, να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σε ό,τι αφορά τα ράντζα θα εφαρμόσουμε ουσιαστικά τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και μάλιστα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όσο είναι αναγκαίο να ενισχυθεί το δημόσιο νοσοκομείο. Οι ιδιωτικές δομές θα επικουρούν δημόσια νοσοκομεία και οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται σε αυτές δεν θα έχουν καμία απολύτως επιβάρυνση. Τα νοσήλια, όπως και οι δευτερογενείς διακομιδές, θα καλύπτονται μέσω του ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα οι ιδιώτες που θα συμβληθούν δεν θα καταβάλλουν clawback για τις νοσηλείες» εξηγεί στο protothema.gr ο κ. Πλεύρης.

Στο υπουργείο Υγείας εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι στοχευμένες κινήσεις που δρομολογούνται θα ανακουφίσουν τα επιβαρυμένα νοσοκομεία, όπου οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, αλλά και τους ασθενείς οι οποίοι βιώνουν πολύωρες και εξαντλητικές αναμονές τόσο στα Επείγοντα όσο και στα ράντζα.

Η πρώτη συν-εφημέρευση νοσοκομείων βασίστηκε στη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο οποίο υπάγεται το ΝΜΙΤΣ, για παραχώρηση έως 50 κλινών στην εφημερία. Τα περιστατικά, που διαχειρίζεται το ΝΜΙΤΣ επικουρώντας την εφημερία του «Ευαγγελισμού», αφορούν μόνο εκείνα που διακομίζονται από το ΕΚΑΒ, όχι τους ασθενείς που πηγαίνουν στα Επείγοντα με δικό τους μέσο ή ως περιπατητικοί ασθενείς. Ο «Ευαγγελισμός» «μηδένισε» τα ράντζα στην προχθεσινή εφημερία του, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διοικητής, κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος. Προχθες το πρωί που ολοκληρώθηκε η εφημερία είχαν γίνει συνολικά περίπου 160 εισαγωγές στον «Ευαγγελισμό», εκ των οποίων οι 20 ήταν λόγω covid, και άλλες 20 στο ΝΜΙΤΣ.

Για το «Γ. Γεννηματάς», το Λαϊκό και το «Αττικόν» δρομολογείται η συν-εφημέρευση με ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα λειτουργούν επικουρικά στα δημόσια νοσοκομεία, κατά το μοντέλο που είχε ακολουθηθεί στην πανδημία κορωνοϊού, δηλαδή με υποδοχή όλων των περιστατικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, διαλογή περιστατικών και στη συνέχεια δευτερογενείς διακομιδές των παθολογικών περιστατικών στην ιδιωτική κλινική και εισαγωγή σε αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει συμφωνήσει με τρεις ιδιωτικές κλινικές για τη δέσμευση περίπου 70 κλινών, όπου θα νοσηλεύονται περιστατικά παθολογικής φύσεως, βάσει της διαλογής που θα γίνεται στο εκάστοτε εφημερεύον νοσοκομείο.

Στο Λαϊκό θα ακολουθηθεί ένα υβριδικό μοντέλο, με διακομιδές και σε ιδιωτική κλινική αλλά και σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, πιθανότατα στην «Παμμακάριστο» η οποία θα ενταχθεί στην ομάδα εφημέρευσης που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Λαϊκό, Ελπίς, ΚΑΤ, «Άγιοι Ανάργυροι».