Δέκα νέα σκευάσματα θα περιλαμβάνονται σε λίγες μέρες στο Θετικό Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις σχετικές απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ορφανά φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, σκευάσματα για τον καρκίνο αλλά και φάρμακα για άλλες σοβαρές ασθένειες.

Παράλληλα στις αποφάσεις του υπουργού Υγείας, περιλαμβάνεται η διεύρυνση για ενδείξεις γνωστών φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν, νέες μορφές χορήγησης και περιεκτικότητας, αλλά και νέα γενόσημα. Επίσης ο κ. Πλεύρης υπέγραψε και αποφάσεις για την χορήγηση σκευασμάτων μαγνησίου και σιδήρου, αλλά και την έξοδο από την αποζημίωση άλλων φαρμάκων.

Ειδικότερα μετά τις εισηγήσεις των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης εντάσσονται στον Θετικό Κατάλογο οι παρακάτω δραστικές:

  1. Λαροτρεκτινίμπη. Η συγκεκριμένη ουσία ενδείκνυται ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών με συμπαγείς όγκους που παρουσιάζουν σύντηξη γονιδίων στην κινάση νευροτροφικών υποδοχέων τυροσίνης (NTRK), που έχουν
    – νόσο τοπικά προχωρημένη, μεταστατική ή όπου η χειρουργική εκτομή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή νοσηρότητα, και
    – απουσία ικανοποιητικών θεραπευτικών επιλογών.
  2. Δαουνορουβικίνη – Κυταραβίνη. Συνδυασμός για την θεραπεία ενήλικων με νεοδιαγνωσμένη, σχετιζόμενη με θεραπεία οξεία μυελογενή λευχαιμία (t-AML) ή AML με αλλαγές σχετιζόμενες με μυελοδυσπλασία (AML-MRC).
  3. Ισατουξιμάμπη: Μονοκλωνικό Αντίσωμα που σε συνδυασμό με πομαλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη, ενδείκνυται για την θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον δύο προηγούμενες θεραπείες συμπεριλαμβανομένων της λεναλιδομίδης και ενός αναστολέα πρωτεασώματος, και εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου με την τελευταία θεραπεία.
    Επίσης σε συνδυασμό με carfilzomib και δεξαμεθαζόνη, για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία.
  4. Εμβόλιο VAXNEUVANCE:  Για την πρόληψη της διεισδυτικής νόσου και της πνευμονίας που προκαλούνται από τον Streptococcus pneumoniae (στρεπτόκοκκο της πνευμονίας) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
  5. Λιραγλουτίδη: Συμπληρωματική αγωγή σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων και αυξημένη σωματική δραστηριότητα με σκοπό τη ρύθμιση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με αρχικό δείκτη μάζας σώματος (BMI) μεγαλύτερο του 30 (παχυσαρκία) ή μεταξύ 27-30 kg/m² (υπέρβαρος) παρουσία τουλάχιστον μίας συννοσηρής πάθησης σχετιζόμενης με το βάρος, όπως π.χ. δυσγλυκαιμία (προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2), υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.
  6. Risdiplam: Θεραπεία της 5q νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA) σε ασθενείς ηλικίας 2 μηνών και άνω, με κλινική διάγνωση SMA Τύπου 1, Τύπου 2 ή Τύπου 3 ή με ένα έως τέσσερα αντίγραφα του SMN2.
  7. Τουκατινίμπη: Ενδείκνυται σε συνδυασμό με τραστουζουμάμπη και καπεσιταβίνη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με HER2-θετικό, τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού οι οποίοι έχουν λάβει τουλάχιστον 2 προηγούμενες αντι-HER2 θεραπευτικές αγωγές.
  8. Βερισιγουάτη: Θεραπεία της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας σε ενήλικες ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης οι οποίοι είναι σταθεροποιημένοι μετά από ένα πρόσφατο συμβάν μη αντιρρόπησης που απαιτεί IV θεραπεία.
  9. Γιβοσιράνη: Θεραπεία της οξείας ηπατικής πορφυρίας σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω.
  10. Γοσερελίνη: Για τον καρκίνο του προστάτη.

Σκευάσματα Σιδήρου – Μαγνησίου

Με Υπουργική Απόφαση επίσης ο κ. Πλεύρης ενέκρινε την παραμονή στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, κατόπιν επαναξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης, με γενικούς περιορισμούς για όλα τα από του στόματος σκευάσματα
μαγνησίου για την θεραπεία συμπτωματικής υπομαγνησιαιμίας, όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διατροφή. Τονίζεται ότι επιτρέπεται συνταγογράφηση έως 4 εβδομάδες και για επέκταση θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση.

Επίσης ενέκρινε και την την παραμονή στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων, κατόπιν επαναξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης μια σειράς σκευασμάτων σιδήρου , υπό τους εξής Περιορισμούς:

• Θεραπεία σιδηροπενικής αναιμίας

• Κλινική ανταπόκριση μετά από 1 μήνα θεραπείας

• Διάρκεια θεραπείας: 3 μήνες μετά τη διόρθωση της αναιμίας, μέγιστη διάρκεια 6 μηνών

• Εξαιρούνται τα νεογνά

Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι μπορεί να έχουν εκδοθεί οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις αλλά δε σημαίνει πως και τα σκευάσματα αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα καθώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ακόμη εισήγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ). Η θητεία της συγκεκριμένης επιτροπής έχει λήξεις στις 12 Ιανουαρίου και υπήρξε έκτακτη παράταση μέχρι αύριο 31 Ιανουαρίου.

Στο σημείο αυτό εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι θα γίνει στο εξής καθώς μπορεί πολλά σημαντικά σκευάσματα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την είσοδό τους στον Θετικό Κατάλογο να μείνουν εκτός.

Πάντως υπάρχει σχετικός χρόνος καθώς με απόφαση του κ. Πλεύρη το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που ήταν να τεθεί σε ισχύ σήμερα τελικά θα τεθεί τελικά στις 13/2.

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακο: Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας το 2023 – Τι αλλάζει