Οι αρχές στην Τσεχία ετοιμάζονται να θανατώσουν έως 220.000 όρνιθες σε φάρμα πουλερικών στο δυτικό μέρος της χώρας, μετά τη γρίπη των πτηνών που ανακαλύφθηκε εκεί την περασμένη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη έξαρση της νόσου που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Η γρίπη των πτηνών αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στη φάρμα που βρίσκεται 150 χλμ. δυτικά της Πράγας, η οποία μπορεί να στεγάζει έως 750.000 κοτόπουλα, μετά την αύξηση των θανάτων σε μια από τις τρεις αίθουσες της.

Η Κρατική Κτηνιατρική Διοίκηση της Δημοκρατίας της Τσεχίας (SVS) ανακοίνωσε σήμερα ότι αφού οι έλεγχοι αποκάλυψαν τη νόσο μόνο σε μια από τις αίθουσες, η πλειονότητα του κοπαδιού θα μπορούσε να γλιτώσει.

«Όλος ο πληθυσμός της αίθουσας θα πρέπει να σφαγιαστεί», δήλωσε ο Πετρ Μάγερ, εκπρόσωπος της SVS.

Οι μολύνσεις σημειώνονται την ώρα που οι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση. Από τον Νοέμβριο, οι τσεχικές αρχές έχουν απαιτήσει από τις φάρμες πουλερικών να κρατούν τα κοπάδια στους εσωτερικούς χώρους.

Σήμερα, άλλη μια περίπτωση γρίπης των πτηνών αναφέρθηκε σε φάρμα που βρίσκεται 68 χλμ. νότια της Πραγας, όπου 12.000 κοτόπουλα και 1.000 γαλοπούλες θα σφαγιαστούν, μετέδωσε το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Η γρίπη των πτηνών ασκεί ήδη πίεση στις υψηλές τιμές των τροφίμων και πυροδοτεί εμπορικούς περιορισμούς από τις χώρες που εισάγουν πουλερικά.

Αριθμός ρεκόρ κοτόπουλων, γαλοπούλων και άλλων πτηνών έχει πεθάνει στις εξάρσεις της γρίπης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και ο ιός εξαπλώνεται τώρα στη νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο κατά την επαφή με τα πουλερικά, αλλά οι ειδικοί δηλώνουν ότι ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι χαμηλός.

Διαβάστε επίσης:

Ζάκυνθος: Το επικίνδυνο βακτήριο της «Λεγεωνέλλας» εντοπίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού

Κορωνοϊός: Ευρωπαϊκό «ναι» στα τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα από την ΕΕ

Υπουργείο Παιδείας: Δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες μαθητών από εποχική γρίπη – Πώς θα δικαιολογούνται