Λύση στο θέμα του προϋπολογισμού για την εξόφληση της παραγγελίας ηπαρινών από τα νοσοκομεία το 2021, φαίνεται να δίνει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης καθώς στο σχέδιο νόμου για την ανακουφιστική φροντίδα κατατίθεται τροπολογία με την οποία «κλείνει» το θέμα της νοσοκομειακής δαπάνης για τα συγκεκριμένα σκευάσματα του προηγούμενου έτους.

H ηπαρίνη χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό στην πρόληψη και τη θεραπεία της θρόμβωσης και της εμβολής. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη θεραπεία των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων, όπως ασταθής στηθάγχη ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αλλά δεν είναι η μόνη κρίσιμη χρήση τους. Είναι βασικό συστατικό στη διαδικασία αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών ενώ είναι τα προτιμώμενα αντιπηκτικά σε έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και στην πρόληψη τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών των ογκολογικών θεραπειών.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη ρύθμιση είχε γίνει για τη δαπάνη των ηπαρινών στον ΕΟΠΥΥ το 2021, εξαιρώντας τες από το clawback, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που προέκυψαν από τις διεθνείς ελλείψεις πρώτων υλών για την παραγωγή τους και τις αυξημένες ανάγκες της χώρας, για την κάλυψη των ασθενών.

Ωστόσο, δημιουργήθηκαν δύο σημαντικά κενά. Το πρώτο, που αφορούσε στην παράλειψη της αγοράς των νοσοκομείων για το 2021, που αντιστοιχεί σε περίπου 13 εκατ. ευρώ, 6 εκατ. ευρώ από αυτά αντιστοιχούν στο clawback, έρχεται να λύσει με την τροπολογία που θα καταθέσει αύριο το Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, στον αέρα παρέμενε και η δαπάνη των ηπαρινών, τόσο σε ΕΟΠΥΥ όσο και ΕΣΥ, για το 2022. Για τις δαπάνες ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων για το τρέχον έτος, λοιπόν, λύση θα δοθεί με Υπουργική Απόφαση, η οποία είναι στη διαδικασία σύνταξης, για τη δημιουργία σχετικών κλειστών προϋπολογισμών. Μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη δαπάνη για το 2023.

Δεν είναι όμως η τροπολογία για τις ηπαρίνες, η μόνη που αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επιμελείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εκκινήσει το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, για πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών, στο πλαίσιο της δράσης «Σπύρος Δοξιάδης».

Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα έρθει η διάταξη για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά, με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, ενώ αναμένεται να ρυθμιστούν και θέματα συστεγάσεων, μετά από σχετικά αιτήματα ιατρικών συλλόγων.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Ζητά, μέσω ΕΟΦ, από τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματα φαρμάκων