Με τέσσερις σημαντικές αλλαγές βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Σε εκδήλωση έγινε νωρίτερα στο Σαράφειο του Δήμου Αθηναίων παρουσία του πρωθυπουργού, ο υπουργοί εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ενημέρωσαν για τους βασικούς άξονες μεταρρύθμιση. Στη συνέχεια άτομα με αναπηρία συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταθέτοντας τις αρνητικές εμπειρίες τους για την ταλαιπωρία που είχαν υποστεί στα ΚΕΠΑ.

Συγκίνηση προκάλεσε ο Δημήτρης, σπουδαστής μαγειρικής, ο οποίος μίλησε για την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλει ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε «σας θαυμάζω και θέλω να σας εκμυστηρευτώ το άγχος που νιώθω μήπως η φωτιά του πολέμου φτάσει και στη χώρα μας».

«Εγώ σε θαυμάζω ακόμα περισσότερο», του απάντησε ο πρωθυπουργός καθησυχάζοντάς τον ότι δε πρόκειται ο πόλεμος να έρθει στη χώρα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είχε δεσμευτεί για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία και την αναβάθμιση των ΚΕΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα προσβασιμότητας στις πόλεις, στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία καθώς και στην αξία της έγκυρης διάγνωσης του αυτισμού.

Δείτε το στιγμιότυπο από το 49ο λεπτο:

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Οι άξονες της μεταρρύθμισης είναι οι εξής:

1. Καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μία εξέταση στα ΚΕΠΑ η κατ΄οίκον θα είναι αρκετή ενώ μέχρι τώρα απαιτούντο 3-4 επισκέψεις

2. Θεσπίζεται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για τις παροχές των αναπήρων όπως είναι η σύνταξη αναπηρίας, το επίδομα καθώς και το εξωιδραματκό επίδομα. Μέχρι σήμερα χρειαζόταν ξεχωριστή αίτηση και ξεχωριστή γνωμάτευση για κάθε παροχή.

3. Καταργείται το παράβολο των 46.50 ευρώ.

4. Ξεκίνησε η λειτουργία της Εθνικής πύλης αναπηρίας στη οποία θα συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες.

Άλλες τέσσερις αλλαγές αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα

Α) Καθιερώνεται το ψηφιακό μητρώο αναπηρίας

Β) Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας. Η κάρτα θα κάνει πρεμιέρα την 1η Νοεμβρίου και ενσωματώνει σταδιακά όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου

Γ) Αναμορφώνεται το ειδικό σώμα γιατρών για την πιστοποίηση αναπηρίας. Στο νέο σώμα θα ενσωματώνονται γιατροί όχι μόνο από το δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα με περισσότερες ειδικότητες.

Δ) Υλοποιείται ο θεσμός του προσωπικού βοηθού. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των πολιτών που θέλουν να εργασθούν ως προσωπικοί βοηθοί.