Δεκαέξι κρούσματα του ιού Έμπολα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ουγκάντα από την περασμένη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε από τις αρχές ξέσπασμα «επιδημίας» στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ενημέρωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας της αφρικανικής χώρας.

Την Παρασκευή, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως τέσσερις άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο Έμπολα μέσα σε τρεις ημέρες. Όλοι οι θάνατοι και τα κρούσματα εντοπίζονται στην περιφέρεια Μουμπέντε, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες μέσω Twitter πως τα 16 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από το ξέσπασμα της επιδημίας εντοπίζονται στην Μουμπέντε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και «μέχρι στιγμής» δεν υπάρχει «κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Καμπάλα».

Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη επιδημίες του Έμπολα, ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό.

Ο Έμα Αϊνεμπγιούνα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «επιβλήθηκαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην περιφέρεια Μουμπέντε, επίκεντρο της επιδημίας».

Οι υγειονομικές αρχές της αφρικανικής χώρας της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών ανακοίνωσαν ότι την περασμένη Τρίτη υπέκυψε 24χρονος εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο από το 2019.

Το κρούσμα αυτό οφειλόταν σε «σχετικά σπάνιο» στέλεχος του ιού, το λεγόμενο σουδανικό, που είχε να εντοπιστεί στην Ουγκάντα από το 2012, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα, όμως υπάρχουν πλέον εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι στελέχη του ιού, τρία από τα οποία (Μπουντιμπούγκιο, του Σουδάν, του Ζαΐρ) ενοχοποιούνται για το ξέσπασμα μεγάλων επιδημιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλεύρης για Παίδων «Αγία Σοφία»: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις – Μεταφορά αναισθησιολόγων για 2 μήνες

ΕΣΥ: Οι αλλαγές στο αγροτικό και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών που σχεδιάζει η κυβέρνηση