Το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» βρίσκεται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και ως εκ τούτου της δυσλειτουργίας που καταγράφεται στο πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων. Σήμερα βρέθηκε και στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται το νοσοκομείο και να ζητάει «επίταξη ιδιωτών αναισθησιολόγων» και τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη να του καταλογίζει ότι η επίσκεψη έγινε «για επικοινωνιακή εκμετάλλευση».

Οι αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ και δη εκείνοι του Παίδων «Η Αγία Σοφία» κρούουν πάντως τον κώδωνα του κινδύνου σταθερά για ελλείψεις πριν από την πανδημία κορωνοϊού, που αποτέλεσε ορόσημο για το σύστημα υγείας της χώρας και τη δυναμική των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων, πχ οι εντατικολόγοι, οι πνευμονολόγοι, οι μικροβιολόγοι κ.α., έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές ότι τα δημόσια νοσοκομεία βγήκαν από έναν σκληρό υγειονομικό πόλεμο μετρώντας νέες πληγές, κι ενώ δεν είχαν αντιμετωπιστεί βασικές παθογένειες, όπως η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση, που άφησε η δεκαετής οικονομική κρίση.

Σε ό,τι αφορά το παιδιατρικό νοσοκομείο, οι συναντήσεις των υγειονομικών με τη διοίκηση, την Ένωση Νοσοκομείων Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να βρεθεί λύση, πύκνωσαν τις προηγούμενες ημέρες και άνοιξαν μία…χαραμάδα αισιοδοξίας για την ενίσχυση του τμήματος των αναισθησιολόγων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, θα προκηρυχθούν 3 θέσεις αναισθησιολόγων και θα μετακινηθούν άμεσα και πρόσκαιρα, μέχρι τη μόνιμη κάλυψη των θέσεων, άλλοι 2 έμπειροι αναισθησιολόγοι στο «Η Αγία Σοφία» από μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Πρόκειται για μια επιλογή όμως κατά κοινή παραδοχή, απολύτως προσωρινή και πρόχειρη, καθώς οι αναισθησιολόγοι που μετακινούνται με απόσπαση, αφήνουν και πάλι κενά στα νοσοκομεία όπου είναι μόνιμοι. Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί εδώ πως πριν από μερικούς μήνες είχαν προκηρυχθεί 3 θέσεις αναισθησιολόγων αλλά δεν καλύφθηκαν.

Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας οι θέσεις των αναισθησιολογων έχουν υποδιπλασιαστει την τελευταία δεκαετία. Οι 24 οργανικές θέσεις που υπήρχαν προ μνημονίων μειώθηκαν σε 17 με τον νέο Οργανισμό του νοσοκομείου, αλλά από αυτές είναι καλυμμένες μόλις οι 10. Σημειωτέον ότι σε οριακή κατάσταση βρίσκεται και η λειτουργία του αναισθησιολογικου τμήματος στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού».

Ανάλογο είναι το σκηνικό και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Το έλλειμμα αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, έχει οδηγήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρκετές φορές σε μαραθώνιες συναντήσεις και συσκέψεις για την εξεύρεση λύσης. Κομβικό ήταν άλλωστε το θλιβερό συμβάν του περασμένου καλοκαιριού, όταν η έλλειψη των συγκεκριμένων γιατρών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί μεταμόσχευση ήπατος και τελικά το μόσχευμα να παραληφθεί από γιατρούς του Λαϊκού στην Αθήνα.

Στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» τα επείγοντα περιστατικά χειρουργούνται κανονικά. Η εμπλοκή με τη δυσεύρετη ειδικότητα των αναισθησιολόγων προκύπτει τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε τακτικά χειρουργεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μη επείγουσες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, όπως για στραβισμό, οι μη επείγουσες πλαστικές επεμβάσεις, οι ορθοπαιδικές που συνδέονται με ανατομικά προβλήματα, όπως σκολίωση ή σπονδυλεσία, οι επεμβάσεις ΩΡΛ όπως για αμυγδαλές ή κρεατάκια και άλλες επεμβάσεις.

Η λίστα αναμονής των ανηλίκων που πρέπει να χειρουργηθούν αριθμεί τώρα περίπου 2.900 παιδιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία». Το 2018 η λίστα αριθμούσε 2.300 παιδιά. Το 2014, οπότε ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί πάλι το νοσοκομείο, η λίστα ήταν περίπου στα 2.000 παιδιά.

Οι αριθμοί, ωστόσο, δεν είναι απολύτως αντιπροσωπευτικοί σύμφωνα με ιατρικές πηγές του νοσοκομείου, καθώς η λίστα μπορεί να εμπεριέχει παιδιά που κλήθηκαν να χειρουργηθούν αλλά δεν εμφανίστηκαν τελικά την προγραμματισμένη ημέρα ή άλλα παιδιά που πιθανόν να χειρουργήθηκαν μέσω της διαδικασίας του επείγοντος.

Το βέβαιον είναι, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως αν λειτουργούσαν οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου στην πληρότητά τους με τους αναισθησιολόγους και τους νοσηλευτές που έπρεπε να διαθέτουν, η λίστα των τακτικών χειρουργείων θα μειωνόταν κατά 1.500 παιδιά μέσα σε 3 μήνες!

Προς το παρόν, οι 9 αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στο νοσοκομείο (1 αναισθησιολόγος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια) με την ενίσχυση των άλλων 2 συναδέλφων τους από τα άλλα νοσοκομεία θα μπορούν να λειτουργήσουν 1 ακόμη χειρουργικό τραπέζι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις θα κατά προτεραιότητα.

Υπενθυμίζεται πως για να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα το πρόβλημα των ελλείψεων των αναισθησιολόγων το υπουργείο Υγείας έδωσε τον Ιούνιο του 2022 έκτακτο και αφορολόγητο μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ στους Αναισθησιολόγους και 250 ευρώ στους ειδικευόμενους. Μάλιστα αυτό παρατάθηκε μέχρι το τέλος του έτους και έχουν δοθεί προφορικές διαβεβαιώσεις στους αναισθησιολόγους ότι θα δοθεί και το 2023.

Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα σε ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ να ειδικεύονται και στην αναισθησιολογια (δεύτερη ειδικότητα) λαμβάνοντας κατ εξαίρεση τον μισθό τους, κάτι που δεν ισχύει για τους εκπαιδευόμενους σε δεύτερη ειδικότητα. Ωστόσο, ούτε αυτή η κίνηση απέδωσε τα αναμενόμενα – περίπου 7 ειδικευμένοι γιατροί επέλεξαν να ειδικευθούν στην αναισθησιολογία.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 580 αναισθησιολόγοι, με τις ελλείψεις να υπολογίζονται στο 20% των οργανικών θέσεων. Οι πραγματικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες, κι εκτιμάται ότι αντί για τις 725 θέσεις αναισθησιολόγων που υπάρχουν στους Οργανισμούς των νοσοκομείων, το ΕΣΥ χρειάζεται τουλάχιστον 900. Από τις 340 θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες περίπου οι μισές.

Οι υψηλές απολαβές των αναισθησιολόγων στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας ή του εξωτερικού είναι η βασική απάντηση στο ερώτημα γιατί μένουν χωρίς αναισθησιολόγους τα δημόσια νοσοκομεία. Ένας επιμελητής Β’ ή ειδικευόμενος στην Αναισθησιολογία πληρώνεται 1.500 ευρώ τον μήνα καθαρά και επιπλέον 400 για τις εφημερίες, ο διευθυντής 2.400 τον μήνα. Στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί είναι τριπλάσιοι, το ίδιο και στην Κύπρο την οποία επιλέγουν πολλοί Έλληνες αναισθησιολόγοι ως επαγγελματική βάση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τσίπρας: Άμεση επίταξη αναισθησιολόγων και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία για το Παίδων

Επιστήμονες βρήκαν κορωνοϊό που είναι ανθεκτικός στα εμβόλια – Τι τους προβληματίζει

Πρωτοφανές κύμα αιτήσεων από δημόσια σχολεία για τα δωρεάν γεύματα του προγράμματος Διατροφή