Έντονο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα και την κοινωνία γενικότερα έχουν προκαλέσει οι αιφνίδιοι θάνατοι, με διαφορά λίγων ημερών, δύο παιδιών στη Θεσσαλονίκη.

Την ώρα που οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια που προκάλεσαν τις απώλειες της 3χρονης Κατερίνας και του 7χρονου Μάριου, αναπαράγονται διάφορα ανυπόστατα σενάρια, όπως π.χ. ότι οι δύο θάνατοι σχετίζονται με το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Το σενάριο αυτό διέψευσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου»: «Με έκπληξη βλέπω και εγώ τέτοιες θεωρίες. Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Εμείς στις ΜΕΘ αυτό το κλινικό σύνδρομο της ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων, με πολύ μεγάλη θνητότητα, το βλέπουμε πολύ συχνά».

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά αίτια που κρύβονται από πίσω. Και όπως επισήμανε, ένα λοιμώδες νόσημα οδηγεί σε κατάρρευση το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων. «Είναι τραγικό το γεγονός. Χρειάζονται απαντήσεις όμως με υπευθυνότητα. Και τα δύο νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο έχουν πιθανότητες σε κάποιες διαγνώσεις όμως περιμένουν και τα μικροσκοπικά αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία δυστυχώς η Θεσσαλονίκη τα στέλνει στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

Ο γιατρός και διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» έκανε έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στη διενέργεια των σχετικών εξετάσεων για να σταματήσει η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ξαφνικό θάνατό τους.

Να δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση των αιτίων

«Η έκκληση η δική μας, παρόλη την ευαισθησία του υπουργείου Υγείας είναι να δοθεί προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όλη αυτή η υπόθεση είναι ένα τραγικό συμβάν που μπορεί να συμβεί ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους. Το λοιμώδες αίτιο είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά πρέπει να αποδειχθεί».

Και όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος «δεν είναι συνηθισμένο δύο παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Τα ερωτήματα που έχουμε σαν ιατρική κοινότητα και σαν κοινωνία θα πρέπει να απαντηθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μη δώσουν λαβή σε τέτοιες θεωρίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ηπατίτιδα: Στην Αττική τα τρία πιθανά κρούσματα – Τα δύο παιδάκια χρειάστηκαν νοσηλεία

Κορωνοϊός: Οι ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί με σοβαρή φλεγμονή κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο