Οι εγχώριοι αντιεμβολιαστές δεν πιάνουν μία μπροστά σε αυτούς στον Καναδά. Εκεί, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το παρών σε μία μαζική, αλλά ειρηνική διαδήλωση στην Οτάβα, πρωτεύουσα της χώρας. Η αστυνομία αρχικά έκανε λόγο για 10.000, αλλά κατέστη σαφές ότι ο αριθμός αυτός ξεπεράστηκε κατά πολύ, πλησιάζοντας τις 50 χιλιάδες.

Οι συμμετέχοντες διαμαρτύρονταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα μέτρα κατά της πανδημίας μπροστά στους δρόμους και το χιονισμένο γκαζόν από το κοινοβούλιο. Το αποκαλούμενο ως «κονβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε ως μια συγκέντρωση οδηγών φορτηγών ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους επαγγελματίες οδηγούς που περνούν από τα σύνορα. Δεν άργησε, όμως, να μετατραπεί σε μία αντικυβερνητική διαδήλωση. «Δεν μπορώ να δουλέψω πια γιατί δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα», είπε ο Τσάβα Βίζι, ένας φορτηγατζής από το Ουίνδσορ, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ο μοναδικός εργαζόμενος στην οικογένειά του. «Αρνούμαι το εμβόλιο», είπε, χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο. Μίλησε μέσα από το φορτηγό του μπροστά στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές οδήγησαν τις νταλίκες τους πάνω από τη γέφυρα Nipigon στον αυτοκινητόδρομο Trans Canada. Το εμβόλιο αποτελεί προϋπόθεση για τη διέλευση των συνόρων Καναδά-ΗΠΑ. Εντύπωση προκάλεσε η δημόσια υποστήριξη που τους περείχε ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX Έλον Μάσκ ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Οι Καναδοί φορτηγατζήδες κυριαρχούν».

Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν όχι μόνο οδηγοί, αλλά και απλός κόσμος που δεν πιστεύει στο εμβόλιο. «Εγώ και πολλοί άλλοι είμαστε εδώ γιατί έχουμε βαρεθεί τα εμβόλια, την καραντίνα, τις αποστάσεις και τους περιορισμούς», δήλωσε στις κάμερες ένας 26χρονος νεαρός άνδρας. Κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε: «Ο Τζάστιν Τριντό με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Καναδός». Δεν ήταν ο μόνος. Δεν έλειπαν τα συνθήματα κατά του Τριντό.

Η παρατεταμένη αυτή κινητοποίηση από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία προειδοποίησε τους καταστηματάρχες και τους απλούς πολίτες να αποφύγουν τον συνωστισμό και να προστατεύσουν τα μαγαζιά τους. Η αστυνομία δηλώνει έτοιμη να καταστείλει βία και ακρότητες, αν και οι συμμετέχοντες διατείνονται ότι δεν πρόκειται να παραβιάσουν τους κανόνες. «Είμαστε εδώ ειρηνικά. Φοβούνται επειδή κάθε μέρα, είμαστε όλο και περισσότεροι». Παρόλα αυτά, ο Καναδός πρωθυπουργός και η οικογένειά του φυγαδεύθηκαν σε μυστική τοποθεσία για προληπτικούς λόγους. Νωρίτερα, ο Τριντό είχε δηλώσει ότι οι διαδηλωτές αντιπροσωπεύουν μια «μικρή περιθωριακή μειοψηφία» που δεν εκφράζει την πλειονότητα των Καναδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 90% των διασυνοριακών φορτηγών του Καναδά και το 77% του πληθυσμού έχουν κάνει και τις δύο δόσεις κατά του Covid.

Παρά την έντονη δυσαρέσκεια και τις μαζικές διαδηλώσεις, οι νοσηλείες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό μειώνονται σταθερά στις δύο πολυπληθέστερες πόλεις του Καναδά. Εκεί, μάλιστα, χαλαρώνουν και ορισμένοι από τους περιορισμούς από σήμερα Δευτέρα. Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με COVID-19 στο Οντάριο επίσης έχει φθίνουσα πορεία. Η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση της πανδημίας, καθώς οι περιορισμοί πρόκειται να χαλαρώσουν σε μεγάλο μέρος. Η αποφυγή, όμως, των λαθών του παρελθόντος και η διατήρηση της δημοφιλίας του Τριντό αποτελεί μία διαφορετική και εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση.

Αντίστοιχο «Κονβόι Ελευθερίας» ετοιμάζεται ήδη με προορισμό την Ουάσιγκτον. Ακόμα και όταν η πανδημία θα υποχωρήσει, όλες οι κυβερνήσεις ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μπερδεμένους, κουρασμένους, αλλά και δύσπιστους πολίτες που νιώθουν να ασφυκτιούν, αντιδρώντας τυφλά.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαγιορκίνης: Σε 15 με 20 ημέρες θα έρθει περαιτέρω χαλάρωση μέτρων

Κορωνοϊός: Μείωση θνητότητας και γρηγορότερη ανάρρωση προσφέρει η θεραπεία με τα Τ-λεμφοκύτταρα

Εξαδάκτυλος: Ανεμβολίαστοι και πάνω από 70 ετών όσοι πεθαίνουν από κορωνοϊό ή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ