*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό που επισκέπτονται τς ΗΠΑ αεροπορικώς, εξετάζει η Ουάσινγκτον με τον Λευκό Οίκο να υιοθετεί μία στρατηγική για την πρόληψη της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού «Omicron».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν μελετούν το ενδεχόμενο να υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο αμερικανικό έδαφος σε τεστ Covid-19, μία ημέρα πριν από το ταξίδι τους.

Αυτό θα σήμαινε μια αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος από τον ισχύοντα κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Covid, έως και τρεις ημέρες πριν το ταξίδι τους.

Οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό που δεν έχουν νοσήσει από Covid – συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών- πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ Covid πριν την επιβίβασή τους, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιβληθούν σε τεστ Covid, όχι πάνω από τρεις ημέρες πριν από την αναχώρησή τους.

Αύριο το σχέδιο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων

Όπως αναφέρει η «Washington Post», το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) αναφέρει ότι σχεδιάζει να τροποποιήσει» το ισχύον μέτρο έτσι ώστε όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό να μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς με προορισμό τις ΗΠΑ, μόνον εάν έχουν κάνει μόνο μία ημέρα πριν, τεστ Covid (και είναι αρνητικό) για να επιβιβαστούν.

Οι αυστηρότεροι κανόνες αναφορικά με τα τεστ Covid βρίσκονται υπό συζήτηση, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Αμερικανού Τζο Μπάιντεν.

Αύριο, ο Μπάιντεν αναμένεται να προτείνει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας πιθανής αύξησης κρουσμάτων Covid τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ, η Πολωνία και ο Νίγηρας προστέθηκαν στην λίστα των ΗΠΑ με τις χώρες που βρίσκονται στη κατηγορία «Επίπεδο 4 – πολύ υψηλό κίνδυνος», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).