Προειδοποιητική απεργία εξήγγειλαν για την Τρίτη 12 Οκτωβρίου οι εργαστηριακοί και κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια και πολυιατρεία, ζητώντας την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), άμεσα κατά 30 εκατομμύρια ευρώ για το περασμένο έτος της πανδημίας, καθώς τη νομοθετική κατάργηση του claw back (υπενθυμίζεται ότι είναι η αυτόματη, υποχρεωτική επιστροφή του ποσού της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές εξετάσεις).

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ κάλεσε τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη για διαβούλευση για την κατάργηση του claw back.

Σύσσωμος ο κλάδος των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποί τους (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων- ΠΟΣΚΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας- ΠΟΣΙΠΥ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων- ΠΑΣΙΔΙΚ, Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων- ΠΑΝΙΔΙ και Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ- ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) θέτει ζήτημα άμεσης χρηματοδότησης λόγω των αυξημένων αναγκών της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιλαμβάνεται την κατάσταση σε αντίθεση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Ζητήσαμε επανειλημμένως συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη για να του ζητήσουμε αύξηση της χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως εξάλλου έχει ζητήσει ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, στοιχειοθετημένα, λόγω μεταφοράς ασθενών από τη δευτεροβάθμια στην ΠΦΥ, καθώς οι ασθενείς λόγω covid-19 δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία από τον Μάρτιο του 2020 για εξετάσεις. Το ποσό αυτό μόνο για το 2020 έχει υπολογιστεί στα 30 εκατ. ευρώ και τα οποία απαιτούμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς ο κ. Σκυλακάκης έχει αρνηθεί να μας συναντήσει. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όπως και η παρούσα ζητούν χρηματοδότηση για την ΠΦΥ» ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου.

Στηλίτευσαν την διαχρονική πρακτική να προστίθενται νέες εξετάσεις για αποζημίωση με σκοπό την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των νέων πρακτικών, χωρίς ωστόσο παράλληλα να προστίθενται χρήματα στους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Οικονομικών. Ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη ελέγχου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τόσο στην πράξη αυτή καθεαυτή από τους γιατρούς, όσο και στην εκτέλεση των συνταγών, ώστε να διαπιστώνονται τα προβλήματα, οι δυσλειτουργίες και οι υπερβάσεις της δαπάνης.

Το «προσωρινό φορολογικό μέτρο» της τελευταίας 8ετίας

Ο κλάδος των εργαστηριακών-διαγνωστικών κέντρων θέτει το ζήτημα του clawback χαρακτηρίζοντας το υφαρπαγή δεδουλευμένων τους και ζητώντας την κατάργησή του, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται πως το clawback εφαρμόστηκε το 2013 ως ένα έκτακτο μέτρο συγκράτησης των δαπανών των παροχών υγείας λόγω της οικονομικής κρίσης την οποία βίωνε η χώρα κατόπιν μνημονιακής οδηγίας. Έκτοτε παρατείνεται συνεχώς, με την τελευταία παράταση να έχει δοθεί μέχρι το 2024.

«Οι πάροχοι υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν βάλει πλάτη για να έχει ο Έλληνας πολίτης ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα σε σχεδόν μηδενικό κόστος. Καμία κυβέρνηση δεν έχει προσπαθήσει να επιλύσει επί της ουσίας το πρόβλημα. Όλοι βολεύτηκαν σε μία κατάσταση στην οποία οι ιδιωτικές μονάδες υγείας πληρώνουν το… μάρμαρο για τις εξετάσεις των Ελλήνων πολιτών που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό για διαγνωστικές εξετάσεις» τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου ΠΦΥ.

Όπως ανέφεραν, η περικοπή των αμοιβών τους για τις εξετάσεις που διενεργούν φτάνει πλέον έως και το 70% από τη συσσώρευση όλων των ποσών για claw back των προηγούμενων ετών και συνυπολογίζοντας την προκαταβολική παρακράτηση του claw back του 2021 που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος.

Τι ορίζουν τα κρατικά τιμολόγια

Για να δείξουν το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ανέφεραν παραδείγματα εξετάσεων και ιδίως πόσο κοστολογούνται στο κρατικό τιμολόγιο και πόσο αποζημιώνονται για την εκτέλεσή τους τα εργαστήρια μετά το clawback και το rebate, έτερη υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων μέσω έκπτωσης.

Ενδεικτικά, για τη γενική αίματος, που ορίζεται στα 2,88 ευρώ, μετά την αφαίρεση του rebate και του claw back, ο κλάδος λαμβάνει από τον ΕΟΠΥΥ 1 ευρώ.

Για την αξονική τομογραφία – βάση κρατικού τιμολογίου έχει οριστεί στα 71,11 ευρώ- ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα διαγνωστικά εργαστήρια με την τιμή των 30 ευρώ περίπου, δηλαδή 60% κάτω της αρχικής τιμής. Αντίστοιχα, για τη μαγνητική τομογραφία, η οποία βάσει κρατικού τιμολογίου έχει 236,95 ευρώ, μετά την αφαίρεση των rebate και claw back, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει 50 ευρώ ανά εξέταση. Ένας υπέρηχος θυρεοειδούς έχει τιμή 8,28 ευρώ, αλλά μετά την αφαίρεση των rebate και claw back, τα εργαστήρια αποζημιώνονται 5,5 ευρώ. Για το holter ρυθμού, με ορισμένη τιμή τα 12,38 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 4 ευρώ, με τους εργαστηριακούς να επισημαίνουν ότι «αυτό το ποσό δεν καλύπτει ούτε για την αγορά των μπαταριών που απαιτούνται».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός – Υπουργείο Υγείας: Επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο προσωπικό Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

Γεωργιάδης: Η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών θα κρίνει τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για μονοκλωνικά αντισώματα