«Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς», υπογράμμισε σήμερα ο κ. Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό έχει αποδειχθεί και από εργασίες σε χώρες όπου έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής πνευμονολογίας αναφέρθηκε στον πιο συχνό φόβο που έχουν οι γονείς, που είναι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τον εμβολιασμό. Όπως είπε «οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είναι αυτοϊώμενα». «Είναι πολύ πιθανότερο να έχουν τέτοια προβλήματα τα παιδιά που νοσήσουν από κορωνοϊό, από ότι με το εμβόλιο. Αυτή η παρενέργεια είναι 10-12 περιστατικά στο εκατομμύριο. Η νόσηση από κορωνοϊό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να κάνει μυοκαρδίτιδα, συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, να έχει για καιρό συμπτώματα, να έχει αδυναμία συγκέντρωσης. Ο ιός πάει στο νευρικό μας σύστημα, υπάρχουν αρκτέτα παιδιά που έχουν μήνες μετά αδυναμία στη συγκέντρωση και τη μαθησιακή διαδικασία», τόνισε.

«Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα από κορωνοϊό. Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά το θάνατο από τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών», σημείωσε και ανέφερε ότι η μελέτη για τα παιδιά 5 -12 ετών η Pfizer αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να φέρει μακροχρόνιες επιπλοκές. Κυκλοφορούσε μια φήμη, ένα ψέμα ότι κάποια εμβόλια συνδέονται με αυτισμό κάποια χρόνια μετά. Ο γιατρός αυτός έχασε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η δημοσίευση κατέβηκε αλλά το κακό είχε γίνει», ανέφερε ερωτηθείς για πιθανές μακροχρόνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Και συνέχισε επεξηγώντας πως: «ο εμβολιασμός δεν είναι κάποιο φάρμακο που παίρνω κάθε μέρα και μπορεί μετά από κάποια χρόνια να αθροίσει κάποια τοξική δράση, το κάνω μια ή δύο φορές. Είναι παροδική έκθεση. Αν ένα παιδί νοσήσει το παιδί θα έχει εκτεθεί στην ίδια πρωτεΐνη ακίδα. Δεν φοβάται κανένας γονιός αυτή την περίπτωση;».

«Το εμβόλιο mRNA πρέπει να το καταψύχουμε στους -80, δεν έχει κάνενα τρόπο να φτιάξει DNA και φτιάχνει μόνο αυτή την πρωτεϊνη. Αν υπήρχε facebook όταν ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, θα είχε αχρηστευτεί», σημείωσε κλείνοντας.

Τζανάκης: Έχουν νοσηλευτεί συνολικά 300 παιδιά, οι γονείς να μην αισθάνονται τελείως ασφαλείς

Για την πορεία της πανδημίας αλλά και του εμβολιασμού στην χώρα μας μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, όλος ο στενός κρατικός παράγοντας θα πρέπει να εμβολιαστεί, περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, αστυνομικών αλλά και ιερέων.

«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες… Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;» είπε χαρακτηριστικά.

«Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου» υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης. «Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση» τόνισε.

Μιλώντας για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως «το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτή τη στιγμή συνολικά έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά. και  τρία έχουν διασωληνωθεί. «Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα», είπε.

Διευκρίνισε ότι «κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες κι απ’ τα ‘υγιή’ παιδιά, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα. «Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια. «Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών. Αυτό σε 2, 3, 4 μέρες ξεπερνιέται ελάχιστα παιδιά νοσηλεύονται και παίρνουν θεραπεία. Πάρα πολύ σπάνιο, ενώ σε ένα παιδί που θα πάθει κορωνοϊό είναι της τάξεως του επί τοις 100 αν θα πάθει μυοκαρδίτιδα. Τάξη μεγέθους 1.000 φορές παραπάνω».

«Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους. Δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.