Διώξεις κατά όσων έλαβαν πλαστό πιστοποιητικών εμβολιασμού ζήτησε να ασκηθούν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο και αφορά στις δεκάδες ψευδείς βεβαιώσεις που εκδόθηκαν από το κέντρο υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας «το σύστημα “Ελευθερία” είναι θωρακισμένο και οι όποιες περιπτώσεις υπάρχουν είναι λίγες», προσθέτοντας παράλληλα ότι η υπόθεση στην Καρδίτσα συνδέεται με μία υπάλληλο. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 44 περιπτώσεις.

Αναφερόμενος στην αντιστοιχία εμβολιασμών και μονίμων κατοίκων ο κ. Πλεύρης είπε ότι συνολικά στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας έχουν γίνει 31.000 εμβολιασμοί, δηλαδή, έχουν εμβολιαστεί 16.000 πολίτες με τις δυο δόσεις και πως η ιδιαιτερότητά του ήταν ότι ήταν το μοναδικό κέντρο που είχε Pfizer και έτσι υπήρχε αυξημένη ζήτηση στο συγκεκριμένο κέντρο.

Συνολικά είπε καταγράφηκαν 5.500 αλλαγές στον Ταχυδρομικό Κώδικα κάτι που προβλέπεται για την διευκόλυνση των εμβολιασμών και σημείωσε ότι όλα αυτά έγιναν σε χρόνο που δεν υπήρχε συζήτηση κυρώσεων και υποχρεωτικότητας. Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι υπήρχε οικονομικό κίνητρο ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτό είναι θέμα της ΕΔΕ και του εισαγγελέα.

Απόλυση για όποιον υγειονομικό έλαβε πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σημειώνοντας πως «όποιος προσπαθήσει είτε με πλαστό πιστοποιητικό είτε με πλαστή βεβαίωση νόσησης για να εξαιρεθεί από τον εμβολιασμό και ερευνώνται καταγγελίες. Δεν ανέχομαι να κυκλοφορεί κόσμος στο σύστημα υγείας ανεμβολίαστος και να θέτει σε κίνδυνο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Να γνωρίζουν οι υπάλληλοι ότι κινούνται οι διαδικασίες για την απόλυσή τους. Επεξεργαζόμαστε μια διάταξη όπου οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο κατά περίπτωση θα είναι τέτοιας φύσης που θα είναι αποτρεπτικά. Το πρόστιμο θα είναι δυσβάσταχτο», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μικροσκόπιο 40.000 εμβολιασμοί στην Καρδίτσα: Έρευνες για κύκλωμα

Η αθέατη, μέχρι πρότινος, πτυχή της απόπειρας καταγραφής στο λογισμικό σύστημα ατόμων ως εμβολιασμένων ήρθε στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Αλήθεια», σύμφωνα με την οποία διοικητική υπάλληλος του εμβολιαστικού κέντρου Παλαμά έμπαινε το απόγευμα -και εκτός του ωραρίου της – στο σύστημα, περνώντας εγγραφές για συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα, τα οποία φρόντιζε να καταχωρεί ως εμβολιασμένα, κάνοντας χρήση κωδικών νοσηλεύτριας του εμβολιαστικού κέντρου, της οποίας είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη. Η εν λόγω νοσηλεύτρια φέρεται αυτήν την ώρα ως συνεργός και αναμένεται να κληθεί για εξηγήσεις, καθώς οι κωδικοί της ταυτοποιούσαν τους fake εμβολιασμούς στο κεντρικό σύστημα.

Το ιστορικό

Η «πρωταγωνίστρια» της πλεκτάνης, διοικητική υπάλληλος απασχολήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο για να καλύψει κενά αδειών του Αυγούστου, ενώ οι πλαστές εγγραφές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 47 και αφορούν στον μήνα Αύγουστο, οπότε και η υπάλληλος φρόντισε να εκδώσει τις πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού χωρίς αρχικά να κινήσει υποψίες.

Στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας, ωστόσο, έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί 40.000 πολίτες, όταν η πόλη αριθμεί 6.000 μόνιμους κατοίκους, έχοντας κινητοποιήσει τις διωκτικές Αρχές για το ενδεχόμενο ύπαρξης εκτεταμένου κυκλώματος πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Εξίσου επιβαρυντικό για την διοικητική υπάλληλο – η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά παραμένει άφαντη- είναι το γεγονός ότι τα επιπλέον άτομα που φέρονται ως εμβολιασμένα στον Παλαμά Καρδίτσας τοποθετούνται γεωγραφικά σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, από την οποία η υπάλληλος έλκει την καταγωγή της.

Τα μοιραία λάθη

Η απογευματινή «δραστηριότητα» της υπαλλήλου έγινε αντιληπτή, όταν βρέθηκε αρκετές φορές εκτός υπηρεσίας στο εμβολιαστικό κέντρο με το πρόσχημα ότι είχε να διευθετήσει «εκκρεμότητες από το πρωί», αλλά και από τα ίδια τα έγγραφα που εξέδωσε.

Συγκεκριμένα, οι πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού δεν είχαν σφραγίδα και υπογραφή γιατρού, ενώ στα 47 άτομα για τα οποία εξέδωσε εικονικά πιστοποιητικά (εντοπίστηκαν αρχικά 13 και μετά 35), πρόκειται για άτομα που δεν κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, αλλά είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό στον Παλαμά.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνάται αν οι κάτοχοι των πλαστών πιστοποιητικών είναι -εκτός από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα της υπαλλήλου- και αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρειαζόταν τα πιστοποιητικά, ώστε να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στους χώρους εργασίας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Επίσης, εκτός από τη διοικητική υπάλληλο που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ερευνάται ακόμη αν υπήρξαν και άλλοι συνεργοί της εντός και εκτός Καρδίτσας, αλλά και το εύρος των εγγραφών στο οποίο η ίδια είχε πρόσβαση, πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω των αποκαλύψεων. Στα ερωτήματα που καλούνται ακόμη να απαντήσουν οι Αρχές είναι και αυτό του εντοπισμού ενός μεγαλύτερου κυκλώματος έκδοσης πλαστών περιστατικών, το οποίο να ικανοποιούσε τη γενικότερη «ζήτηση» στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας.

ΕΔΕ και Εισαγγελέας

Το πρωτοφανές περιστατικό κινητοποίησε αμέσως το Υπουργείο Υγείας με τον αρμόδιο Υπουργό, Θάνο Πλεύρη να έχει διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, αλλά και την ενημέρωση του εισαγγελέα.

«Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά» σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης εξήγησε πως «έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να αποκαλυφθούν όλες εκείνες οι παράμετροι που υπάρχουν για να έχουμε μια σαφή εικόνα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά στις νόμιμες διαδικασίες». Ο ίδιος περιέγραψε και τον τρόπο που εντοπίστηκε η έκδοση των εικονικών πιστοποιητικών, τονίζοντας ότι εξελίσσονται τακτικοί έλεγχοι σε όλα τα Κέντρα Υγείας και τις εμβολιαστικές γραμμές, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν παρατυπίες. «Δεν έγινε τυχαία η αποκάλυψη. Το σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δούμε ακριβώς πόσα εμβόλια έχουν χαθεί και την αντιστοιχία μεταξύ των εικονικών εμβολιασμών και των δόσεων» υπογράμμισε ο κ. Σερέτης, ενώ το κουβάρι των αποκαλύψεων στον Παλαμά Καρδίτσας άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκαν οι πλαστές εγγραφές για τα συγγενικά πρόσωπα της υπαλλήλου, ενώ ερευνάται αν και η ίδια έχει τελικά εμβολιαστεί στην πραγματικότητα, παρότι απασχολούνταν σε μια τόσο κρίσιμη εμβολιαστική δομή.

Στα αντικείμενα, πάντως, που θα απασχολήσουν στο εξής την έρευνα που έχει ανατεθεί στον Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ, Ηλία Τσιαούση είναι το που τελικά κατέληγαν τα αδιάθετα -στην πράξη – εμβόλια, καθώς οι δύο δόσεις που βρέθηκαν να περισσεύουν το περασμένο Σάββατο στο εμβολιαστικό κέντρο άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι των αποκαλύψεων, με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ να ξεκαθαρίζει πως «οι ευθύνες θα αποδοθούν μέχρι τέλους».

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σερέτης αναμένεται να καταθέσει σήμερα τα πρώτα στοιχεία στον Εισαγγελέα Καρδίτσας, καταθέτοντας μηνύσεις και στους κατόχους των πλαστών πιστοποιητικών, καθώς γνώριζαν ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, κυκλοφορώντας ελεύθερα ως εμβολιασμένοι, παρότι στην πραγματικότητα δεν είχαν λάβει τις δόσεις του εμβολίου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει και άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για όλους τους εμπλεκόμενους (περιλαμβάνοντας και όλους τους εικονικά εμβολιασμένους), με βάση τις διατάξεις για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού στις επόμενες ημέρες, εφόσον τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Οικονομικές προεκτάσεις

Παράλληλα, τις Αρχές απασχολεί και η πιθανότητα οικονομικών προεκτάσεων στη συγκεκριμένη υπόθεση, δηλαδή αν και κατά πόσο η χορήγηση των πλαστών πιστοποιητικών σωρηδόν γινόταν αντί συγκεκριμένου οικονομικού ανταλλάγματος. Στην κατεύθυνση αυτή, η άσκηση τυχόν ποινικών διώξεων θα άνοιγε το δρόμο για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ατεκμηρίωτες εισροές χρήματος στους λογαριασμούς των άμεσα εμπλεκόμενων προσώπων ή μεταφορά χρημάτων από κάποιους από τους 47 εικονικά εμβολιασμένους προς την υπάλληλο ή τη νοσηλεύτρια, ώστε να εξεταστεί αν υπάρχει κάποιου είδους οικονομική συναλλαγή ή πρόκειται για εκτεταμένο κύκλωμα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμών με συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμός: Τρίτη δόση για 2,1 εκατομμύρια πολίτες

Γκάγκα: Το 99,9% των επιστημόνων λένε «ναι» στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό