*Γράφει ο Φρίξος Δρακοντίδης

Για το lockdown που ανακοινώθηκε στην Μύκονο μίλησε ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς, στο protothema.gr χαρακτηρίζοντας άστοχη ενέργεια την αιφνιδιαστική λήψη μέτρων.

Όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας δηλώσαμε ότι βασική προτεραιότητα όλων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αυτό το υπηρετήσαμε με συνέπεια και σοβαρότητα».

Αναφερόμενος στην επιτήρηση της πανδημίας στο νησί, ο κ. Κουκάς σημείωσε πως «συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη. Μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό».

Συνέχισε δε λέγοντας πως «σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης είχε δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων».

koukas-mykonos-578
Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς

Αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στο νησί ο κ. Κουκάς σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες. Σημειώνει πάντως πως «θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους».

Όπως είπε, «μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουκάς τονίζει πως «με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται».

Ο δήμαρχος Μυκόνου συνεχίζει να χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση του lockdown και σημειώνει πως «η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Κλείνοντας ο κ. Κουκάς λέει: «Η Δημοτική μας αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ όμως υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα».