Ανησυχία επικρατεί στη χώρα για τα μαζικά κρούσματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα σε κατασκηνώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, νέα κρούσματα κορωνοϊού σε κατασκήνωση στο Σοφικό Κορινθίας, έγιναν γνωστά το Σάββατο. Πρόκειται για έξι κρούσματα μέχρι στιγμής. Τόσο τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά όσο και αυτά που ήταν στην ίδια ομαδα, απομονώθηκαν και αναχώρησαν από την κατασκήνωση, ενώ διεξάγεται ιχνηλάτηση με rapid και self test στα παιδιά και τους εργαζόμενους της κατασκήνωσης, για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, στην συγκεκριμένη κατασκήνωση αυτή την καλοκαιρινή περίοδο βρίσκονταν περίπου 1.600 παιδιά ηλικίας 6-15 ετών.

«Οι γονείς τους και οι κηδεμόνες τους εχουν ειδοποιηθεί, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, τηρούνται όλα όσα προβλέπονται και ορίζονται απο τον ΕΟΔΥ», δηλωσε στην ΕΡΤ ο υπευθυνος της κατασκηνωσης κ. Σκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρμόδιες αρχές έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν και σε άλλες τρεις κατασκηνώσεις, όπως έγινε γνωστό εχθές. Συνολικά δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν στα Χανιά, τη Χαλκιδική, και το Καπανδρίτι Αττικής, είτε σε παιδιά είτε σε εργαζόμενους των κατασκηνώσεων.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα Χανιά που διενεργεί τους ελέγχους, ανέφερε ότι υπάρχουν 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 7 παιδιά και δύο ομαδάρχες. Ο κ. Ντουκάκης επεσήμανε ότι όλοι οι διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στους εργαζόμενους της κατασκήνωσης βγήκαν αρνητικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο τις προηγούμενες ώρες για πολύ περισσότερα κρούσματα σε παιδιά.

Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, σε κατασκήνωση που φιλοξενεί παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών εντοπίστηκαν έως στιγμής τουλάχιστον 14 παιδιά θετικά στον κορωνοϊό. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ιχνηλάτησης προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο μεγάλη είναι η διασπορά που έχει γίνει στην κατασκήνωση.

Αργά εχθές το απόγευμα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν τρία κρούσματα σε παιδική κατασκήνωση στο Καπανδρίτι. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία να γίνουν τεστ σε όλα τα παιδιά και τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη κατασκήνωση με τα αποτελέσματα να αναμένονται αύριο.

Βάνα Παπαευαγγέλλου: Μπορούν να γίνουν εύκολα μεγάλες συρροές στις κατασκηνώσεις παρά τα πρωτόκολλα

Το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι ότι κάνει μεγάλες συρροές, τόνισε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής Ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των κατασκηνώσεων είναι αρκετά σοβαρά και καλά φτιαγμένα, αλλά όταν έχει τόσο μεταδοτική νόσο μπορούν εύκολα να γίνουν μεγάλες συρροές σημείωσε ειδικότερα.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων, καθώς η χαλάρωση ειδικά όσον άφορα στους νέους συνέπεσε με την είσοδο της μετάλλαξης Δέλτα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι «θα είμαστε φειδωλοί, ωστόσο υπάρχουν παιδία με υποκείμενα νοσήματα κάτω των 15 ετών που ξέρουμε ότι θα νοσήσουν, όποτε η συζήτηση θα γίνει για αυτά τα παιδιά».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα έχουμε παιδιά που θα νοσήσουν βαρύτερα λήγω υποκειμένων νοσημάτων.

kataskinosi_xania
kataskinosi_xania_2

Αρνητικά τα rapid test στους εργαζόμενους της κατασκήνωσης στα Χανιά

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε σήμερα το πρωί την παιδική κατασκήνωση στα Χανιά, η οποία εκκενώθηκε την Παρασκευή, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού.

Οι υπάλληλοι του οργανισμού πραγματοποίησαν rapid tests στους εργαζόμενους της δομής. Η ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης επέλεξε να γίνει απολύμανση στις εγκαταστάσεις, ενώ η επιχείρηση θα επαναλειτουργήσει στις 16 Ιουλίου, με απαραίτητη προϋπόθεση, τα παιδιά να έχουν υποβληθεί σε rapid test και όχι απλά σε self test όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα Χανιά που διενεργεί τους ελέγχους, ανέφερε ότι υπάρχουν 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 7 παιδιά και δύο ομαδάρχες. Ο κ. Ντουκάκης επεσήμανε ότι όλοι οι διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στους εργαζόμενους της κατασκήνωσης βγήκαν αρνητικοί.

Αρνητικά μέχρι τις 11 το πρωί βγήκαν και τα δείγματα που λήφθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Δημαρχείο Χανίων και αφορούν σε γονείς και παιδιά που έκαναν τις διακοπές τους στη συγκεκριμένη παιδική εξοχή. Δεν αποκλείεται τα κρούσματα να είναι περισσότερα, αφού κάποιοι γονείς επέλεξαν να προχωρήσουν στον διαγνωστικό έλεγχο στο νοσοκομείο ή και σε ιδιωτικές δομές. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη κατασκήνωση φιλοξενεί 220 παιδιά, ενώ απασχολεί 50 εργαζόμενους.

Καθηγητής Τζανάκης: Μαθηματικά βεβαίο ότι ένα παιδί θετικό στον ιό θα κολλήσει τους γονείς του

Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα COVID ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο, προειδοποίησε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι» προειδοποίησε ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Δέλτα – Τζανάκης: Τον Αύγουστο στο πιθανότερο σενάριο 4.000 κρούσματα ημερησίως, στο χειρότερο ακόμα και 6.000

Κορωνοϊός – Φον ντερ Λάιεν: Έχουμε παραδώσει δόσεις για να καλυφθεί τουλάχιστον το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων

Μετάλλαξη Δέλτα: Μοντέλο… αεροδρομίου με app, barcode και ηλεκτρονικό «face control» σε εστίαση και διασκέδαση