Ως το «πρώτο βήμα» χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την εξέλιξη σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Πελώνη είπε πως η απόφαση για την ΕΜΑΚ αφορά μία πολύ κρίσιμη υπηρεσία που αφορά την ασφάλεια, μία υπηρεσία που δεν μπορεί να λείψει κανένας. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνει η συζήτηση για τους υγειονομικούς τον Σεπτέμβριο. Η υπόθεση της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται.

Αναφερόμενη στην πορεία των εμβολιασμών η Αριστοτελία Πελώνη είπε πως μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου  4.615.000 εμβολιασμοί. «Περισσότεροι από 2.974.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 1.709.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», σημείωσε.

Όπως είπε, αυτή την στιγμή λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες μέρες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο  με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά.

«Από αύριο Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους συμπολίτες μας  ηλικίας 35-39 και στη συνέχεια για τους 30-34 ετών» σημείωσε.

Στην συνέχεια είπε πως εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από  2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%).

«Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει  η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων  και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών  σε 19 νησιά,  ενώ έχει ήδη  ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27», είπε.

Αναφερόμενη στην στήριξη του συστήματος υγείας τόνισε πως «οι δομές -τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία- στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες  διακομιδών εάν και εφόσον  χρειαστεί. Έχει ήδη αναβαθμιστεί το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ και παρακολουθεί σε  πραγματικό χρόνο και 24ωρη βάση, τα περιστατικά, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις επάλξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού».

«Παράλληλα -όπως είχε προαναγγείλει ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η Κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000  προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο χρόνο. Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού, ως έκτακτο προσωπικό, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση. Είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη», είπε.