“Θα καταφέρουμε, εφόσον τηρούμε μέτρα, να αποφύγουμε καινούργια εξαρση και θα οδηγηθούμε σιγά σιγά σε μείωση. Σε αυτό συνεισφέρει η συνέχιση των εμβολιασμών τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στον Μάιο και στον Ιούνιο οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν και θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα μέχρι το μέγιστο ποσοστό των Ελλήνων να είναι εμβολιασμένο και να μειωθούν οι αριθμοί.

Εάν αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς χρησιμοποιούμε μάσκες και αποστάσεις δεν θα έχουμε πρόβλημα, τόνισε επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στους χώρους που αναγκαστικά συνωστιζόμαστε όπως οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ.

“Στην εστίαση ειμαστε έξω και βοηθά και ο αέρας και ηλιοφάνεια αυτές τις ήμερες” πρόσθεσε.

Και συνέχισε η κ. Λινού λέγοντας ότι πρέπει να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με την ίδια θα πρέπει να δοθεί η ελευθερία στα νεότερα άτομα να επιλεγούν τα εμβόλια.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια με την πρώτη δόση έχουμε μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση, αποκτούμε δηλαδή 50% ανοσία μετά από περίπου δυο βδομάδες και μετά τη δεύτερη δόση μέσα σε δέκα ημέρες έχουμε πλήρη ανοσοποίηση

“Πάντα υπάρχει και το μικρο ποσοστό, 5% των ανθρώπων που δεν θα αποκτήσουν ανοσία. Αν το 5% είναι στο γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει πρόβλημα”, σημείωσε. “Θέλουμε τρεις μήνες με επάρκεια εμβολίων”, κατέληξε.