Τις διαφορές ανάμεσα στα self test, η διάθεση των οποίων θα ξεκινήσει αύριο από τα φαρμακεία, με τα γνωστά rapid test, εξήγησε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης το αυτοδιαγνωστικό τεστ ανήκει στην κατηγορία των rapid, αλλά διαφέρει επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία και δεν απαιτεί επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

«Το self test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης. Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test, και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό.

Διαφέρει, επομένως, ως προς τα υπόλοιπα ταχέα τεστ επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (καταρχάς είναι ρινικό το δείγμα, αντί για ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Η διαδικασία έγκρισης, διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού ως αυτοδιαγνωστικό έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς.
Τα rapid test που κυκλοφορούν στην αγορά μέχρι σήμερα προορίζονται για τον εντοπισμό του κορωνοϊού σε ρινοφαρυγγικά δείγματα, ή σε συνδυασμό ρινοφαρυγγικών και στοματοφαρυγγικών δειγμάτων χωρίς ένδειξη για αυτο-λήψη» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ειδήσεις σήμερα 

Στα 3.445 τα νέα κρούσματα – 749 οι διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι

Ανοίγουν στις 12 Απριλίου τα Λύκεια με τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη