«Καμπανάκι» προς τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν συναθροίσεις έκρουσε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη από τους πολίτες, να εφαρμοστούν οι ρυθμοί του εμβολιασμού και να υπάρχουν αυστηρότεροι υγειονομικοί κανόνες για τη λειτουργία των καταστημάτων και των σχολείων, με τεστ ανίχνευσης των εργαζομένων, των δασκάλων και των μαθητών, αλλά και απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος εξήγησε πως οι εργαζόμενοι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις φοβερές καταστάσεις που βιώνουμε» ζώντας «μια ισορροπία τρόμου προκειμένου να βρούμε κλίνες ΜΕΘ για covid περιστατικά και κλίνες ΜΕΘ για non covid».

Επισήμανε, δε, πως το τρίτο κύμα της πανδημίας «δείχνει τα δόντια του στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ήπια η κατάσταση, όμως υπάρχει μια ανιούσα πορεία» και πρόσθεσε: «Δεν είδαμε ακόμη την κορυφή, πόσο μάλλον την κάθοδο. Στο “Παπανικολάου” βλέπουμε 80-90 ασθενείς στο covid εφημερίο, άλλους 400-500 στο non covid. Κάθε μέρα εισέρχονται 600-700 ασθενείς, έχουμε φτάσει και τους 1000».

Σημείωσε, εξάλλου, πως μετά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων στις ΜΕΘ έχει πέσει αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. «Βλέπουμε μικρότερες ηλικίες, μικρότερη θνητότητα και μεγαλύτερη νοσηρότητα. Δύσκολα αδειάζουν οι ΜΕΘ. Είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο γιατί έχουμε ασθενείς εδώ κι έναν μήνα που νοσηλεύουμε και δεν μπορούμε να τους διακινήσουμε γιατί είναι νεότεροι, έχουν πολύ καλές εφεδρείες, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και χρειάζονται το κρεβάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό φρακάρει το σύστημα».