*Γράφει ο Θάνος Μακρογαμβράκης

Μπορεί στην Κρήτη τα ποσοστά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού να αγγίζουν αυτή την στιγμή το ανησυχητικό ποσοστό του 95%, ωστόσο υψηλά είναι και τα νούμερα που καταγράφονται στην Αθήνα καθώς αγγίζουν το 85%, αλλά και στην Θεσσαλονίκη με 60%.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Δημήτρης Θάνος, διευθυντής του Εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής, που λειτουργεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και μαζί με την ομάδα ανιχνεύουν τις παραλλαγές του κορωνοϊου η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή αρκεί να υπολογιστεί πως τα ποσοστά αυτά έχουν καταγραφεί και σε περίοδο lockdown: «Ανά περιοχή τα ποσοστά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού είναι διαφορετικά. Στην Κρήτη υπολογίζουμε πως το ποσοστό αυτή την στιγμή είναι γύρω στο 90 με 95%, ενώ στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα το ποσοστό εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχία, καθώς φτάνει το 85%. Μιλάμε φυσικά για το Βρετανικό στέλεχος γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι σε αρκετά μικρά ποσοστά. Από τα δείγματα που έχουμε κάνει και για την Θεσσαλονίκη, το Βρετανικό στέλεχος φαίνεται να αγγίζει σε ποσοστό και εκεί πάνω από 55 με 60%».

Μόνο στην Αθήνα έχει γίνει γονιδιοματική ανάλυση σε πάνω από 3.500 δείγματα θετικά στον ιό«Η εικόνα που έχουμε για την Αθήνα σύμφωνα με τα δείγματα που έχουμε εξετάσει και στα οποία έχουμε κάνει γονιδιοματική ανάλυση, είναι πάνω από 3,5χιλ κάτι που ανταποκρίνεται αρκετά στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής αν και εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας αυτά τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς. Το ποσοστό του 80 με 85% μόνο για την Αθήνα προκύπτει για την εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου με 3 Μαρτίου και θα ανακοινωθούν σήμερα από τον ΕΟΔΥ. Σε μια εβδομάδα για παράδειγμα θα είναι λίγο παραπάνω το ποσοστό».

Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για το βρετανικό στέλεχος, μιας και το νοτιοαφρικάνικο φαίνεται να περιορίζεται σε χαμηλά ποσοστά εξαιτίας του lockdown, εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Θάνος«Τα ποσοστά φυσικά και προκαλούν μεγάλη ανησυχία γιατί οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Στελέχη έρχονται και φεύγουν, ενώ εμφανίζονται και κάποια καινούργια, που μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Το Βρετανικό στέλεχος επειδή έχει μια μεγάλη μεταδοτικότητα και πολλαπλασιάζεται καλύτερα, σύντομα θα καλύψει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό στην κοινότητα. Αν δεν είχαμε κάνει γονιδιοματική επιτήρηση δεν θα γνωρίζαμε αυτή την στιγμή τι κυκλοφορεί. Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε πως το Βρετανικό στέλεχος έχει περίπου επικρατήσει, ενώ το νοτιοαφρικάνικο περιορίζεται εξαιτίας του Lockdown σε μικρά ποσοστά».

Αναφορικά με το κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τα νέα στελέχη ο Δημήτρης Θάνος εξηγεί: «Με το εμβόλιο θα έχουμε μια σχετική απελευθέρωση. Τα εμβόλια καθεαυτά καλύπτουν σε άριστο βαθμό στην Βρετανική μετάλλαξη, ενώ σε ότι αφορά τη νοτιοαφρικάνικη έχουν μια μικρότερη αποτελεσματικότητα, η οποία όμως μπορεί να είναι αρκετή».