Μέσα στον Μάρτιο θα διανυθεί η απόσταση μέχρι τον επόμενο κομβικό σταθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», αυτόν που αφορά τη χορήγηση του εμβολίου στους ιδιαίτερα ευάλωτους ασθενείς, μετά τους ηλικιωμένους πολίτες, που βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο – και οι οποίοι παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους εργαζόμενους στις υγειονομικές και προνοιακές δομές. Πλέον έχουν εμβολιαστεί περί τους 550.000 ανθρώπους, ενώ χθες παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες διενεργήθηκαν 25.000 εμβολιασμοί που αποτελούν και ρεκόρ ημέρας από τις 27 Δεκεμβρίου, που ξεκίνησε ο εμβολιασμός.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, λόγω της κακοκαιρίας, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 10:30 και όχι στις 8:00 όπως ξεκινάνε καθημερινά, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι οι «οι πολίτες που είχαν ραντεβού για εμβολιασμό από τις 08:00 έως τις 10:30 θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους».

Χθες λειτούργησαν και οι δυο μεγάλοι εμβολιαστικοί σταθμοί στο HELEXPO στο Μαρούσι και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη, καταγράφοντας περίπου 1.400 και 600 εμβολιασμούς αντίστοιχα. Σε πλήρη ανάπτυξη οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα μπορούν να διενεργούν περισσότερους από 5.500 εμβολιασμούς την ημέρα ο καθένας.

Περίπου 270.000 άνθρωποι με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με λοίμωξη Covid-19, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, θα ξεκινήσουν να εγγράφονται στην πλατφόρμα για εμβολιασμό και στη συνέχεια να εμβολιάζονται, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 75-79 χρόνων οι οποίοι μπήκαν στην εκστρατεία της «Ελευθερίας» το προηγούμενο 24ωρο.

emvolio_mar_2

Την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας ξεδίπλωσαν χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμος καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας, κ. Μάρκος Θεμιστοκλέους.
Εκτός από τους πολίτες 60 έως 64 ετών που ξεκίνησαν να εμβολιάζονται χθες και για την ομάδα των οποίων ήδη έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού, την περασμένη Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα και για τους πολίτες ηλικίας 75 έως 79 ετών, για τους οποίους έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού.

Η προτεραιοποίηση των ασθενών

Αμέσως μετά από αυτή την ομάδα σειρά παίρνει η πρώτη κατηγορία ασθενών με χρόνιες παθήσεις που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 – διότι υπάρχει και η κατηγορία ασθενών με υποκείμενα νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, τόσο συμπαγών οργάνων όσο και αιμοποιητικών κυττάρων όπως και όσοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου. Επίσης όσοι έχουν εκδηλώσει νεφρική ανεπάρκεια, δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν διαγνωστεί με νεφρική νόσο σταδίου 5. Ακολουθούν οι πάσχοντες με κυστική ίνωση, συγγενές νόσημα με βαριά πρόγνωση.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται οι καρκινοπαθείς, που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και εκείνοι με αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία. Άλλη κατηγορία ασθενών που θα εμβολιαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, πχ το χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διάμεση πνευμονοπάθεια. Επίσης οι πάσχοντες από σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το σύνδρομο Down.

Τη σκυτάλη από τους ευάλωτους αυτούς ασθενείς, με τα συγκεκριμένα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας θα λάβουν και πάλι οι ηλικιωμένοι. Με δεδομένο ότι η πλατφόρμα έχει ανοίξει ήδη από τον Ιανουάριο σταδιακά για τους πολίτες ηλικίας 85 χρόνων και άνω, τους πολίτες 80-84 χρόνων και εκείνους ηλικίας 75-79 χρόνων, απομένει η ηλικιακή ομάδα 70-74 χρόνων καθώς και εκείνη των ατόμων 65-69 χρόνων για να συμπληρωθεί ο βασικός πληθυσμός των ηλικιωμένων που χρειάζεται να θωρακιστούν έναντι του κορωνοιού.

emvolio_mar_3

Οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας για εμβολιασμό

Η εμβολιαστική εκστρατεία θα συνεχιστεί με τα άτομα ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου.

Πρόκειται για μια ομάδα, με νοσήματα διαφόρων τύπων και διαφορετικής βαρύτητος, με πάρα πολύ δύσκολη ταξινόμηση, όπως είπε χθες κυρία Θεοδωρίδου. Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί πάλι με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται η σχετικά γρήγορη μετάπτωση από την μια ηλικία στην άλλη αυτών των νοσημάτων, εξήγησε η καθηγήτρια.

Σε αυτήν την ομάδα εντάσσονται όσοι πάσχουν από χρόνια καρδιολογικά νοσήματα. Ακολουθούν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, οι ανοσοκατεσταλμένοι – με ηπιότερη ανοσοκαταστολή από εκείνη στην κατηγορία με το λίαν αυξημένο κίνδυνο- οι αςθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται όσοι πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές του σπληνός, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, σοβαρή ψυχική νόσο, σοβαρή αναπηρία και τέλος φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που εξαρτώνται λόγω του ότι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, η ανεύρεση αυτών των ατόμων θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου, το ICD 10 ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, άρα μέςα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Διευκρίνισε πως δεν ειναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς πρέπει να γίνει ταυτοποίηση πολλών διαφορετικών νοσημάτων αλλά εκτιμάται πως η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση και στην ανεύρεση των ασθενών που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρχίζει ο εμβολιασμός στα ειδικά σχολεία

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Από τον Απρίλιο το «φως στο τούνελ» της πανδημίας στην Ελλάδα

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στα Mega εμβολιαστικά κέντρα