Ο κόσμος θα μπορούσε να πλησιάζει στην απόκτηση δύο ακόμα εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, όμως οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται παγκοσμίως αναγκάζουν τους κατασκευαστές των εμβολίων να αναπτύξουν… ενισχύσεις για μια ασθένεια που αλλάζει συνεχώς και θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή για πολλά χρόνια ακόμα, γράφει το Bloomberg σε άρθρο του, με το οποίο παρουσιάζει την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για τις παραλλαγές του κορωνοϊού που εμφανίζονται συνεχώς.

Το εμβόλιο που κατασκευάζεται από τη Moderna και το εμβόλιο που προέκυψε από τη συνεργασία της Pfizer με την BioNTech χρησιμοποιούνται ήδη, ενώ σύμφωνα με μελέτες και τα εμβόλια της Johnson & Johnson, αλλά και αυτό της Novavax, κερδίζουν έδαφος καθώς έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά έναντι των πρώιμων μορφών του ιού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να λάβουν γρήγορα έγκριη από τις ΗΠΑ και από τη Βρετανία.

Τώρα όμως έρχονται τα κακά νέα: Οι μεταλλάξεις που πιθανώς «ξεφεύγουν» εν μέρει από τα εμβόλια, αλλά και από τις θεραπείες αντισωμάτων, είναι πλέον διαδεδομένες τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Βραζιλία και απειλούν να εξαπλωθούν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, το Bloomberg αναφέρει τις μελέτες της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο εμφάνισε 72% αποτελεσματικότητα στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα αυτή όμως μειώθηκε στο 57% σε μελέτες που έγιναν στη Νότια Αφρική. Αντίστοιχα, το εμβόλιο της Novaxax εμφάνισε 89% αποτελεσματικότητα στη Βρετανία, όμως μόνο 49% στη Νότια Αφρική.

Τα νέα αυτά αποτελέσματα προσφέρουν μια σαφή ένδειξη ότι τα εμβόλια δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικά εναντίον όλων των μεταλλάξεων.

«Τώρα έχουμε κλινικά αποτελέσματα από τον πραγματικό κόσμο (σσ. επειδή έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό) και μπορούμε να δούμε ότι μπορεί και να αμφισβητηθούμε», τόνισε σε δήλωσή του ο Άντονι Φάουτσι.

Γρήγορη διάδοση

Η «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή, έχει ήδη εξαπλωθεί πολύ γρήγορα σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, και σε τουλάχιστον 24 χώρες εκτός Αφρικής. Εν τω μεταξύ εξίσου μεταδοτική φαίνεται να είναι και η «βρετανική» μετάλλαξη, για τη μεταδοτικότητα της οποίας χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 29 Δεκεμβρίου και μέσα σε ένα μήνα έχει εξαπλωθεί ήδη σε 29 πολιτείες.

Ένω οι χώρες παγκοσμίως προσπαθούν να περιορίσουν τη διάδοση των μεταλλάξεων, θέτοντας σε εφαρμογή ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η ιστορία έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο.

Τα αποτελέσματα από τη Νότια Αφρική είναι «πιο απογοητευτικά», δήλωσε ο Έρικ Τόπολ, διευθυντής σε Ινστιτούτο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος υπογράμμισε επίσης ότι «βλέπουμε μια σαφή πτώση στην αποτελεσματικότητα».

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να στρέψει την προσοχή του και να εργαστεί πάνω σε ένα νέο, προσαρμοσμένο εμβόλιο ή να ενισχυθεί το υπάρχον εμβόλιο, ώστε να είναι αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής, σημειώνειι ο Τόπολ.

Eιδήσεις σήμερα 

Κικίλιας: «Ό,τι εμβόλιο έρχεται θα γίνεται αμέσως»

Γεωργιάδης: «Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown»