*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Η Εκκλησία βγαίνει «νικήτρια» από τον εορτασμό των Φώτων και τα οποία αρνητικά περιστατικά συνέβησαν σε λίγους ναούς ανά την Ελλάδα, που δεν μπορούν να αμαυρώσουν την θετική εικόνα που εξέπεμψαν οι Ιεράρχες, οι ιερείς και οι πιστοί. Αυτός είναι ο απολογισμός που κάνει η Εκκλησία για τη χθεσινή ημέρα, ενώ αποκαλύφθηκε ότι τελικώς είχε καταθέσει στο ΣτΕ το βράδυ της παραμονής των Φώτων την αίτηση ακυρώσεως κατά της ΚΥΑ, που επέβαλε τις απαγορεύσεις.

Όπως λέει στο protothema.gr o εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, «καταθέσαμε την αίτηση ακύρωσης το βράδυ της παραμονής των Φώτων», καθώς «μας ενδιαφέρει να αλλάξει η νoοτροπία του κόσμου για την Εκκλησία και να λάβουμε απάντηση  αν έπραξε σωστά ή λάθος η κυβέρνηση».

Και συνεχίζει, λέγοντας: «Είχαμε μία συμφωνία που δεν τηρήθηκε, ενώ την Εκκλησία την ενδιέφερε η χθεσινή ημέρα των Φώτων. Η αίτηση ακύρωσης αφορά μόνο στο θέμα της λειτουργίας των ναών τα Φώτα και όχι στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου

Το μήνυμα έστειλε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη συνετή στάση του, αλλά και με με τη δήλωσή του ότι η Εκκλησία είναι εδώ και έτοιμη για όλα. Απέφυγε να ρίξει «λάδι στη φωτιά» και δεν πήγε όπως είχε εξουσιοδοτηθεί από τη ΔΙΣ σε ανοιχτή θάλασσα να ρίξει τον Σταυρό, δίνοντας ο ίδιος το καλό παράδειγμα.

Η Εκκλησία θεωρεί τον εαυτό της νικητή, όχι απέναντι στην Πολιτεία ή σε οποιανδήποτε άλλον, γιατί δεν πιστεύει ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί τους, αλλά επειδή επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης και κυρίως αποδεικνύει ότι μπορεί να περιφρουρήσει τα του οίκου της με ασφάλεια και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Όπως λέει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, «και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς. Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος της Μητρόπολης Αθηνών χθες το πρωί, για το αν τηρούνται τα μέτρα, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

Η Εκκλησία, όπως και η Πολιτεία, είναι σύμμαχοι στον πόλεμο που διεξάγει αυτή τη στιγμή ή ανθρωπότητα κατά ενός αόρατου εχθρού, που είναι η πανδημία, αλλά δείχνουν ότι μπορούν να συμπορεύονται και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, αλλά και την κοινωνία, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές

Τι λένε οι Μητροπολίτες

Η συντριπτική πλειονότητα των Μητροπολιτών και των ιερέων της χώρας εφάρμοσαν πλήρως την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία βασιζόταν στην αρχική ΚΥΑ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου.

Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος: «Ο νόμος τηρήθηκε και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας εφαρμόστηκαν»

«Θέλω να επισημάνω ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να είναι είναι οι ναοί μας ανοιχτοί δεν ήταν μια απόφαση σύγκρουσης με την κυβέρνηση ούτε μια απόφαση ενάντια στα μέτρα υγειονομικής προστασίας αλλά μια απόφαση ποιμαντικής ευθύνης» επισήμανε χθες ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος από τον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη.

«Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί μας μας Ιεράρχες αποφάσισαν με ποιμαντική ευθύνη ότι οι ναοί μας στο πλαίσιο των όσων είχαν συμφωνηθεί με την Πολιτεία να παραμείνουν ανοιχτοί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα ώστε οι χριστιανοί να μπορούν να εκκλησιαστούν τηρώντας αυστηρά τα μέτρα και προστατεύοντας τα μεγάλα δώρα του Θεού στον άνθρωπο δηλαδή την υγεία και την ίδια τη ζωή» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Σύρου.

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων»

«Ούτε οι ιερείς μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να δεχθούν κλειστούς ναούς. Πήγαμε σε μια απόφαση με συγκεκριμένα μέτρα… φτάσαμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα» τόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.

«Είναι ένας θετικός απολογισμός, αν σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν ακολουθούσαμε το “κλειστές εκκλησίες”. Πώς μπορούν μερικοί άνθρωποι να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο; Ίσως υπάρχουν σκέψεις που θέλουν να οδηγούν σε ρήξη, να θέλουν να φέρουν την εκκλησία απέναντι στην κοινωνία. Είναι πλέον επαναλαμβανόμενο. Δημιουργείται καχυποψία, αν δεν είναι παρέμβει ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος τα πράγματα θα ήταν τραγικά. Δεν θέλω να χαρακτηρίσω την κυβέρνηση. Αλλά και τις δύο φορές κάποιοι έβγαλαν μια απόφαση που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει πίσω. Ή υπάρχει κακή συνεννόηση, ή καχυποψία για κάποιους που επιδιώκουν κάτι. Είναι εποχή που πρέπει να είμαστε ενωμένοι, δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίξεις. Σήμερα εορτάσαμε τα Θεοφάνια με τον τρόπου που έπρεπε. Με σύνεση στην συντριπτική πλειοψηφία. Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα μπορούσε να ρίξουμε τους σταυρούς στις θάλασσες» δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega.

Τα «παρατράγουδα»

Δεν έλειψαν οι «παραφωνίες» στον φετινό εορτασμό των Θεοφανίων, καθώς παρά τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό, παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού έξω από ιερούς ναούς, επιτείνοντας την ανησυχία των ειδικών.

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 11:00 στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης όταν κάποιοι πολίτες επιχείρησαν μόνοι τους να κάνουν ρίψη του Σταυρού στην θάλασσα για τον εορτασμό των Θεοφανίων με την Αστυνομία να επεμβαίνει.

Όπως μετέδωσε το GRTimes.gr, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας, οι πολίτες έριξαν τελικά τον Σταυρό στην θάλασσα και στην συνέχεια προσήχθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. Οι πολίτες μάλιστα χρησιμοποιώντας μεγάφωνο καταφέρθηκαν εναντίον των μέτρων της Πολιτείας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού αποκαλύπτοντας πως είχαν απευθύνει κάλεσμα σε 50 ιερείς, προκειμένου να παρευρεθούν στην ρίψη του Σταυρού, αλλά όλοι αρνήθηκαν.

Την ίδια ώρα, συνωστισμός σημειώθηκε έξω από τον Άγιο Δημήτριο στην Θεσσαλονίκη για τον αγιασμό, με συγκέντρωση περίπου 150 ατόμων. Μπορεί η λειτουργία να έγινε χωρίς την παρουσία πιστών, αλλά αυτοί είχαν φροντίσει να συγκεντρωθούν έξω από το ναό από νωρίς το πρωί. Συγκεκριμένα ακόμα και πριν τις 7:00 πλήθος ανθρώπων βρισκόταν έξω από την εκκλησία προκειμένου να εισέλθει σε αυτόν, να ανάψει κερί, να προσκυνήσει και να πάρει αγιασμό.

Αγιασμό των υδάτων στη θάλασσα, στο Αίγιο, έκανε ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο.

Η τελετή έγινε στο Αίγιο, παρουσία πιστών, και μάλιστα δύο κολυμβητές έπεσαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό!Σύμφωνα με το flamis.gr, το Λιμενικό επενέβη, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και επέβαλε στον Μητροπολίτη 1.500 ευρώ πρόστιμο και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς, βάσει των σχετικών διατάξεων προστασίας κατά της Covid-19.