Οι ογκολογικοί ασθενείς του νομού Ηλείας δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τις χημειοθεραπείες τους και να κάνουν απεργία πείνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων, διαμαρτυρόμενοι για την ταλαιπωρία που υφίστανται καθώς αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πάτρα για θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Αν και τον Μάιο του 2014 ξεκίνησε στο Νοσοκομείο του Πύργου η λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου υπό ντόπιο Παθολόγο – Ογκολόγο, Συντονιστή Διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, τελικά τον Δεκέμβριο του 2018 ο γιατρός συνταξιοδοτήθηκε με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη γίνονται ιατρικοί έλεγχοι και συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων. Επίσης, παρά τις εξαγγελίες μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί και το αίτημα των ασθενών να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους στον Πύργο.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς από την Ηλεία να αναγκάζονται να μετακινούνται στην Πάτρα με το λεωφορείο τόσο για τις θεραπείες τους όσο και για τις διαγνωστικές τους εξετάσεις – μια ψυχοφθόρα αλλά και τρομερά δαπανηρή διαδικασία», αναφέρουν σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, και ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και ζητούν από τον Ανδρέα Ξανθό να απαντήσει πως πρόκειται να αντιμετωπιστεί το κενό στο Νοσοκομείου του Πύργου από τη συνταξιοδότηση του Ογκολόγου ιατρού και τι άλλα μέτρα σκοπεύει να πάρει το υπουργείο Υγείας για τη μείωση της ταλαιπωρίας των των ογκολογικών ασθενών του Νομού Ηλείας ώστε να μην χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Πάτρα για θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Ακάλυπτες και οι ανάγκες των παιδιών με καρκίνο

Αλλά ακάλυπτες παραμένουν και οι ανάγκες των παιδιών με καρκίνο, καθώς όπως αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) είναι ελλιπέστατη η περίθαλψη και φροντίδα που τους παρέχει το σύστημα υγείας.

«Ελλείψεις υποδομών, υποστελέχωση, παντελής απουσία ενημέρωσης σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές, έλλειψη ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο παιδί που πάσχει αλλά και στην οικογένειά του αποτελούν μέρος της δύσκολης καθημερινότητάς τους», σημειώνει ο η ΕΛΛΟΚ.

Για το θέμα ερωτάται από τους κ.κ. Φωτήλα και Οικονόμου ο Υπουργός Υγείας σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μικρών ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, και να γίνει πιο αποτελεσματική η προσπάθεια που καταβάλουν για να αντιμετωπίσουν τις νεοπλασίες.