Νωρίτερα θα επιστρέψουν την επόμενη χρονιά στα σχολεία οι μαθητές  με πιθανές ημερομηνίες την 1η ή την 7η Σεπτεμβρίου ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μαθήματα να αρχίσουν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Επίσης λόγω μη λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τους γονείς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, να μπορούν να έχουν μειωμένο ωράριο για να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Και διευκρίνησε ότι τις ημέρες που τα παιδιά θα βρίσκονται στο σπίτι, εφ’ όσον με απόφαση του σχολείου θα γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα, συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού και κάθε τέσσερις ημέρες ειδικής άδειας οι υπάλληλοι θα χρεώνονται μία κανονική.

Ο υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι τόσο το μειωμένο ωράριο όσο και η άδεια ειδικού σκοπού θα ισχύσουν μέχρι τέλος Ιουνίου, όσο δηλαδή διαρκεί η σχολική χρονιά

Στην τελική ευθεία για την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων

Με την λειτουργία των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου ολοκληρώνεται η επιστροφή στα θρανία για όλους τους μαθητές. Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει προκειμένου τα σχολεία να υποδεχθούν τους μικρότερους μαθητές με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Οι δάσκαλοι θα βρίσκονται από αύριο Πέμπτη στα σχολεία για τις αναγκαίες προετοιμασίες ενώ οι ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών.

Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά ενώ προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το τέλος των μαθημάτων . Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων Επίσης, προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές ,και στο σχολείο και στα αλλά και στα σχολικά λεωφορεία.

Επίσης υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως  οι αποστάσεις των μαθητών μέσα στις τάξεις θα είναι 1,5 μέτρο, τα παιδιά θα βγαίνουν σε χωριστά διαλείμματα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, θα υπάρχουν αντισηπτικά ενώ οι τάξεις θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

Αν το τμήμα έχει λιγότερα από 15 παιδιά, θα μπορεί να λειτουργεί καθημερινά ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθηθεί η λύση των εκ περιτροπής μαθημάτων (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή τα μισά και Τρίτη – Πέμπτη τα υπόλοιπα και το αντίστροφο την επόμενη εβδομάδα).

Επιπλέον προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων και η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Από 1 έως 13 Ιουλίου καθορίστηκε το πρόγραμμα εξετάσεων στα ειδικά μαθήματα.Συγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι με Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων και των μουσικών μαθημάτων για εισαγωγή υποψηφίων σε Τμήματα στα οποία απαιτείται η εξέτασή τους όπως και η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Α) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2020 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1/7/2020 ΑΓΓΛΙΚΑ 10:00 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 2/7/2020 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/7/2020 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/7/2020 ΙΤΑΛΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 6/7/2020 ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 7/7/2020 ΓΑΛΛΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/7/2020 ΙΣΠΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ
ΠΕΜΠΤΗ 9/7/2020 ΑΡΜΟΝΙΑ 8:30 π.μ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/7/2020 ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ 17:30 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/7/2020 ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ 17:30 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 13/7/2020 ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 8:30 π.μ

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.
μέχρι τις 17:00 μ.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 17:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
– των Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
– του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι κατά προσέγγιση είκοσι (20) λεπτά.
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί από 2΄ μέχρι 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.
– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Β) Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδημαϊκού έτους 2020-21 ορίζεται το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.

Ειδήσεις σήμερα:

Σωτήρης Τσιόδρας: Οι 2.500 λέξεις που συγκίνησαν στην τελευταία τακτική ενημέρωση

ΠΟΥ: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης

Νίκος Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε επιφυλακή – Τέλος η καθημερινή ενημέρωση μετά από 72 ημέρες