Στο ζενίθ φτάνει σήμερα η διαδικασία σταδιακής άρσης των μέτρων της πανδημίας, φέρνοντας την ελληνική καθημερινότητα πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην προ κορωνοϊού εποχή. Δύο μήνες σχεδόν μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα, η έναρξη της εβδομάδας σηματοδοτεί την επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς ζωής σε υψηλότατο ποσοστό, αφού επιτρέπονται οι μετακινήσεις ανά νομούς και προς την Κρήτη και την Εύβοια, επαναλειτουργεί στο σύνολο της η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ανοίγουν τις πόρτες τους εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι, αλλά και ανοιχτές και κλειστές εγκαταστάσεις για τους αθλητές.

Επέστρεψαν σήμερα στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων της χώρας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι αίθουσες προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα, τα θρανία απομακρύνθηκαν, αντισηπτικά τοποθετήθηκαν στις έδρες και οι μαθητές ξεκίνησαν το μάθημα.

Η θερμομέτρηση δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο σε κάποια σχολεία στην είσοδο περίμενε τους μαθητές ένας καθηγητής με θερμόμετρο.

Αρκετοί είναι οι μαθητές που φόρεσαν και μάσκα.

Στις 10 άνοιξαν και τα εμπορικά. Η κίνηση στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας είναι περιορισμένη, τις πρώτες ώρες της λειτουργίας, με τον κόσμο να παρουσιάζεται διστακτικός. Ωστόσο, στην είσοδο, καθώς και σε άλλα σημεία των εμπορικών υπάρχουν αντισηπτικά, οι υπάλληλοι φορούν μάσκες, ενώ οι τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ υπαλλήλων και πελατών.

Η απόσταση πρέπει να είναι 1,5 μέτρο μεταξύ των ατόμων και να τηρείται η υγιεινή των χεριών.

Προσέλευση ενός ατόμου ανά 20τμ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και προσωπικό σε κλειστούς χώρους

Σύσταση για χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους

Χρήση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους

Μόνο take away από καταστήματα καφέ – εστιατορίων

Στην περίπτωση που υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας. Αν η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη, τότε η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο.

Οσον αφορά το πώς συμπεριφέρθηκε το Σαββατοκύριακο ο κόσμος: «Τηρήθηκαν, σε γενικές γραμμές, οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα» ανέφερε σχετικά χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με την σχεδόν καθολική συμμόρφωση των πολιτών με τους κανόνες προστασίας να επισπεύδει τις αποφάσεις της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την επάνοδο τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Μάλιστα, οι τελευταίες προστέθηκαν χθες στη λίστα των δραστηριοτήτων που απελευθερώνονται από σήμερα, καθώς ώθηση στην προσθήκη τους στο τρίτο κύμα μέτρων έδωσε και ο υποδειγματικός τρόπος, με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι πολίτες σε εκκλησίες και παραλίες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Τηρήθηκαν, σε γενικές γραμμές, οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα» ανέφερε σχετικά χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με την σχεδόν καθολική συμμόρφωση των πολιτών με τους κανόνες προστασίας να επισπεύδει τις αποφάσεις της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την επάνοδο τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

«Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο!»

Παρά το μαζικό των δραστηριοτήτων που «ξαναζωντανεύουν» σήμερα, κάθε πτυχή τους συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή του πλαισίου λειτουργίας, με κανόνες και οδηγίες να ακολουθούν κατά πόδας όσες εγκαταστάσεις υποδέχονται από το πρωί πολίτες όλων των ηλικιών. Τις προτεραιότητες του τρίτου κύματος επιστροφής στην κανονικότητα έδωσε χθες και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του στο Twitter«Αύριο πολλοί μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο. Με κανόνες, με προσοχή και γνωρίζοντας πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο!» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνόδευσε το μήνυμα του με ένα βίντεο με συμβουλές και οδηγίες προς τους μαθητές, εστιάζοντας στην ανάγκη να μείνουν ασφαλείς και στο σχολείο.

Η προστασία του μαθητικού δυναμικού, το οποίο επιστρέφει σήμερα μαζικά στα θρανία, έχει δρομολογηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προπαρασκευαστικές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας τις τελευταίες ημέρες, καθώς σχετικά έχουν προετοιμαστεί εκπαιδευτικοί και τάξεις. Παράλληλα, σε ισχύ παραμένει και η δυνατότητα για παροχή σύγχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, τόσο για τις σχολικές μονάδες οι οποίες τελούν σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, όσο και για τους μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Την ίδια ώρα, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε χθες ότι:

Έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής, αποθήκευσης ήχου και εικόνας.

Ο σύνδεσμος για τις ψηφιακές αίθουσες αποστέλλεται από τον εκπαιδευτικό αποκλειστικά στους εν λόγω μαθητές και οι ψηφιακές αίθουσες είναι κλειδωμένες με έλεγχο εισόδου από τον ή την εκπαιδευτικό.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η μετάδοση και εικόνας, θα φαίνονται μόνο ο εκπαιδευτικός ή/και ο πίνακας.

Η μετάδοση καλύπτει την παράδοση του μαθήματος και όχι τυχόν εξέταση των μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτό, «όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μένουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής αλλά και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως. Και αυτό κάνει» σχολίασε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Με κάθε λεπτομέρεια έχει προβλεφθεί και η επαναλειτουργία μιας νέας δέσμης επιχειρήσεων σήμερα που περιλαμβάνει:

1. Εμπορικά καταστήματα (malls),

2. εκπτωτικά χωριά και

3. εκπτωτικά καταστήματα (outlets).

Όπως και υπηρεσίες:

1. Διαιτολογικών μονάδων.

2. Προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.

3. Στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών

4. Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και

5. Οι βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Ειδικές οδηγίες

Εξίσου αυστηρές είναι οι προδιαγραφές για τις διαιτολογικές μονάδες και τα κέντρα προσωπικής υγιεινής. Συγκεκριμένα:

·Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ.

·Τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

·Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού, και

·Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Επιπλέον, ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας προβλέπεται για ζωολογικά πάρκα και βοτανικούς κήπους, ενώ δεν επιτρέπονται παραστάσεις.

Με μεγαλύτερη εξειδίκευση κανόνων προστασίας θα επανεκκινήσουν την επόμενη Δευτέρα και:

1. οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,

2. οι δραστηριότητες παροχής ποτών και

3. οι υπηρεσίες πίστας καρτ.

Τραπέζι για 6

Με την μεγαλύτερη προσοχή να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

o Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

o Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

o Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.

o Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

o Προβλέπεται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού, υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ σύσταση για τους πελάτες.

Πρεμιέρα για προπονήσεις

Νέα σελίδα γυρίζει σήμερα και για τον αθλητισμό, καθώς ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες πως «ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια» ανοίγουν τις πόρτες τους, για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο, από αθλητές σωματείων, τμημάτων αμειβομένων αθλητών και ανώνυμων αθλητικών εταιριών, ηλικίας 13 ετών και άνω.

Αναφορικά με τις ανοιχτές εγκαταστάσεις, είναι προσβάσιμες πλέον για σωματεία και ομίλους τένις, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία-αναρρίχηση.

Επίσης, ανοίγουν σήμερα και οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις για τα αθλήματα ιστιοπλοΐας, με μέγιστο αριθμό πληρώματος σκάφους τα δύο άτομα, κωπηλασίας με μέγιστο πλήρωμα λέμβου δύο άτομα, κανόε-καγιάκ, σερφ και θαλάσσιο σκι.

Μετακινήσεις με 50%

Παρότι οι μετακινήσεις εκτός νομών και προς την Κρήτη και την Εύβοια είναι απολύτως ελεύθερες από σήμερα, η διεξαγωγή τους διέπεται από προδιαγραφές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στους παρόχους μεταφορικού έργου επίγεια, εναέρια και θαλάσσια. Αναλυτικά:

Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές.

Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες, όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.

Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβασή τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, οφείλουν:

Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωρινής προστασίας.

Να εφοδιάζουν το προσωπικό με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, μάσκα, γάντια και αντισηπτικό.

Να μεριμνούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:

Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα.

Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητας του.

Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ, βρίσκονται τοποθετημένα στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των επόμενων πτήσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: 820 νεκροί λόγω της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο