Υποχρεωτική είναι η χρήση μασκών στις ιδιωτικές κλινικές MetropolitanMetropolitan GeneralΥγείαΜητέραΛητώ και InterClinic στην Κρήτη, για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όσοι προσέρχονται στις παραπάνω ιδιωτικές κλινικές, είτε είναι ασθενείς είτε είναι συνοδοί ασθενών θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκες, ενώ σε κάποιες από αυτές θα υπάρχει και θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το μέτρο αυτό θα υπάρχουν κυρώσεις. Οι ιδιωτικές κλινικές προχώρησαν στην υποχρεωτική χρήση μασκών προκειμένου να αποφύγουν μία πιθανή διασπορά του κορωνοϊού.

Για παθολογικούς ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού πραγματοποιείται τεστ για Covid-19 και μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος νοσηλευονται στον ειδικό χώρο για ύποπτα περιστατικά με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Εάν το τεστ είναι αρνητικό μεταφέρονται σε άλλο χώρο νοσηλείας, εάν είναι θετικό ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές.

Για παθολογικούς ασθενείς για πιθανή εισαγωγή με άλλα συμπτώματα: λαμβάνεται αναλυτικό ιστορικό και αξιολογείται αν θα πρέπει να γίνει λήψη δείγματος για κορωνοϊό.  Η σύσταση από τη διοίκηση είναι να γίνεται και σε αυτούς το τεστ.

Για ασθενείς που προσέρχονται για χειρουργεία ή επεμβατικές πράξεις: συμπληρώνεται το ιστορικό και η λήψη δείγματος για κορωνοϊό πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.

Για τους ογκολογικούς ασθενείς: λαμβάνεται ιστορικό από όσους προσέρχονται για την πρώτη θεραπεία. Για τις επόμενες φορές θα πρέπει να έχουν μαζί τους το ιστορικό, αναγράφοντας την ημερομηνία θεραπείας. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία ακολουθούν το πρωτόκολλο του τμήματος.

Για ενδοσκοπήσεις: λαμβάνεται ιστορικό και αξιολογείται αν πρέπει να ληφθεί δείγμα. Αν ληφθεί δείγμα η ιατρική πράξη αναβάλλεται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Ασθενείς που προσέρχονται από άλλες υγειονομικές δομές θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα για κορωνοϊό.

Τα ασθενοφόρα απολυμαίνονται σχολαστικά.

Τηρούνται αυστηρά τα ωράρια επισκεπτηρίου και επιτρέπειται μόνο ένας επισκέπτης ανά ασθενή. Στους χώρους νοσηλείας ύποπτων περιστατικών δεν επιτρέπεται επισκεπτήριο.