Τη μοναδική ευκαιρία επιτάχυνσης της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία και τη δυνατότητα ένταξης της Ελλάδας στον χάρτη των χωρών με πολύ γρήγορη πρόσβαση στην καινοτομία, ανέδειξε η Market Access & External Relations Director της AbbVie Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, κυρία Πένυ Ρέτσα, από το βήμα του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου “World Evidence, Pricing and Access Congress 2023” (21-23 Μαρτίου 2023), στο Άμστερνταμ.

Το “World Evidence, Pricing and Access Congress” αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο του είδους, συγκεντρώνοντας 300 ομιλητές και πάνω από 1200 συμμετέχοντες από τον τομέα του φαρμάκου, της βιοτεχνολογίας και των εθνικών αρχών, οι οποίοι συζητούν ευρωπαϊκά θέματα πρόσβασης στην αγορά, τιμολόγησης και δεδομένων υγείας. Φέτος, η κυρία Ρέτσα, αποδεχόμενη την τιμητική πρόσκληση να είναι ομιλήτρια στο συνέδριο, συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή νομοθεσία Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας μαζί με άλλους αξιόλογους ομιλητές από όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας την ελληνική θέση.

Στην τοποθέτησή της, την Τρίτη 21 Μαρτίου, η κυρία Ρέτσα υπογράμμισε εισαγωγικά την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, καθώς οι σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης μάς οδηγούν σε πρωτοφανή βελτίωση των υπαρχουσών θεραπευτικών λύσεων για τους ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η προώθηση ενός αποτελεσματικού Ευρωπαϊκού πλαισίου Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τεχνικού πλαισίου για τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις (JCAs), κοινές επιστημονικές διαβουλεύσεις (JSCs) και διαδικασία Σάρωσης Ορίζοντα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε «στη μοναδική ευκαιρία που έχουμε ως Ευρωπαίοι μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων και μια ενιαία διαδικασία για όλους», τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό «να αγκαλιάσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο» και «να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ώστε να επιταχυνθεί η πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία και στη χώρα μας».

Η κυρία Ρέτσα διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το ΗΤΑ, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
• Ευθυγράμμιση των κρατών μελών της ΕΕ σε κοινές μεθοδολογίες, απαιτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης, όχι μεταφορά των εθνικών ιδιαιτεροτήτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Δυνατότητα συμμετοχής της βιομηχανίας και των εταιριών που αναπτύσσουν τεχνολογίες υγείας στη διαδικασία για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.
• Εξασφάλιση εκ μέρους των Ευρωπαϊκών οργάνων αρκετών ειδικών για την πραγματοποίηση των κοινών κλινικών αξιολογήσεων (JCAs) και κοινών επιστημονικών διαβουλεύσεων (JSCs).
• Στήριξη και αναβάθμιση των εθνικών αρχών ΗΤΑ προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στην κοινή Ευρωπαϊκή διαδικασία.
• Αποδοχή των Indirect Treatment Comparisons (ITC).
• Αποσαφήνιση του πλαισίου διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφορίων.

Σε εθνικό επίπεδο, η Market Access & External Relations Director της AbbVie, τόνισε ότι «η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να δυναμώσουμε το πολύ αξιόλογο έργο της Επιτροπής ΗΤΑ αφαιρώντας μέρος του μεγάλου φόρτου εργασίας της, να αποφύγουμε να γίνεται διπλή δουλειά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να αξιοποιήσουμε το νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό ως ένα μηχανισμό επιτάχυνσης πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία».

Στη συνέχεια, η κυρία Ρέτσα ανέδειξε το γεγονός ότι οι ασθενείς στη χώρα μας δεν έχουν τόσο γρήγορη πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία όσο οι ασθενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Περιγράφοντας μάλιστα τη χρονοβόρα διαδικασία από την έγκριση ενός φαρμάκου από τον ΕΜΑ ως την αποζημίωσή του στη χώρα μας, ανέφερε ότι «δυστυχώς, απέχουμε ακόμα πολύ από τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς στη Γερμανία ένα νέο φάρμακο αποζημιώνεται κατά μέσο όρο σε 133 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα χρειάζονται κατά μέσο όρο 498», κάτι που δυστυχώς συμβαίνει «παρά τις πολύ αξιόλογες και φιλότιμες προσπάθειες, τόσο της Επιτροπής ΗΤΑ όσο και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης».

Η κυρία Ρέτσα τόνισε μάλιστα ότι «η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη βέλτιστη υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το ΗΤΑ», γεγονός που «θα επιτρέψει και την κατάργηση των εξωτερικών κριτηρίων 5/11 για την κατάθεση φακέλου στην εθνική επιτροπή ΗΤΑ». Με τον τρόπο αυτό, «η Ελλάδα θα μπει στο χάρτη των χωρών με ταχεία πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία, καθώς με την κατάργηση των εξωτερικών κριτηρίων θα υπάρξει επιτάχυνση κατά περίπου 12 μήνες (!) της διαδικασίας για την επίσημη αποζημίωση ενός φαρμάκου στη χώρα μας».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού και αξιόπιστου Ευρωπαϊκού μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια σημαντική Ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση που θα επιταχύνει την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία.