Ως «σιωπηλή πρόσκληση» χαρακτηρίζεται σήμερα η μη συνδεδεμένη με κατανάλωση αλκοόλης λίπωση του ήπατος, μια νόσος κατά κανόνα χωρίς συμπτώματα, που αποτελεί όμως σήμερα τη συχνότερη αιτία ηπατοπάθειας παγκοσμίως, με τη συχνότητά της να αυξάνει παράλληλα με την παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας.

Η λίπωση του ήπατος θα τεθεί στο επίκεντρο της Ημερίδας «Αιχμές στην Ηπατολογία», οι εργασίες της οποίας θα λάβουν χώρα το Σάββατο, 1 Απριλίου 2023 στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο». Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Ηπατολογικό Τμήμα της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και υπό την τιμητική Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος & της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Η λίπωση (στεάτωση) του ήπατος οφείλεται στην εναπόθεση λίπους στο ήπαρ, συνήθως στα πλαίσια παχυσαρκίας, διαβήτη και υπερλιπιδαιμίας (μεταβολικό σύνδρομο) και αποτελεί την ήπια μορφή της νόσου. Αντιθέτως, η εξέλιξη σε στεατοηπατίτιδα (φλεγμονή λόγω λίπωσης) είναι η πιο σοβαρή μορφή του νοσήματος και ευθύνεται για την εξέλιξη σε κίρρωση σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών και ενδεχόμενα την ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου απαιτεί την εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων με στόχο την αποφυγή ή τη βελτίωση της λίπωσης και της φλεγμονής και αποφυγή της ανάπτυξης κίρρωσης. Η αλλαγή του τρόπου ζωής (μεσογειακή διατροφή) και η καθημερινή άσκηση αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή αφορά πρωτίστως τη παρέμβαση στους παράγοντες κινδύνου (διαβήτης, υπερλιπιδαιμία).

Νέα, όμως, φάρμακα είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ηπατικής νόσου.

Η τακτική κλινική αξιολόγηση και ο συχνός εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος είναι απαραίτητα για τη διάγνωση, ενημέρωση, παρακολούθηση και συμμόρφωση των ασθενών.

Η εγγραφή στην Ημερίδα είναι δωρεάν και πραγματοποιείται στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.e-myrtaly.gr/gr/nash-2023

To επιστημονικό πρόγραμμα βρίσκεται αναρτημένο εδώ.