Το νόστιμο αλλά ανθυγιεινό φαγητό ξαφνικά εμφανίζεται παντού, κάθε φορά που προσπαθούμε να το αποφύγουμε και οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι επιτέλους ανακάλυψαν το γιατί.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ ζήτησαν από 90 εθελοντές να απομνημονεύσουν μία εικόνα φαγητού, όπως η πίτσα και στη συνέχεια να προσδιορίσουν τη θέση ενός κύκλου στην οθόνη, τη στιγμή που μια άσχετη εικόνα εμφανίστηκε για να τους αποσπάσει την προσοχή.

Σε κάποιες δοκιμές, η δεύτερη εικόνα δίπλα στον κύκλο ήταν αυτή του φαγητού, ενώ σε άλλες η άσχετη εικόνα. Η δοκιμή επαναλήφθηκε ζητώντας από τους εθελοντές να απομνημονεύσουν μια εικόνα χωρίς φαγητό, όπως ένα κλειδί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Suzanne Higgs, διαπίστωσαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίσουν τον κύκλο, όταν σαν δεύτερη εικόνα χρησιμοποιήθηκε αυτή του φαγητού. Βρήκαν, μάλιστα, ότι ήταν ακόμη πιο δύσκολο για τους συμμετέχοντες να πετύχουν στο πείραμα όταν στο οπτικό τους πεδίο βρισκόταν και η εικόνα του φαγητού αλλά και η άσχετη!

Εδώ να σημειώσουμε ότι περίπου οι μισοί εθελοντές είχαν αυξημένο βάρος, ενώ οι υπόλοιποι είχαν φυσιολογικό. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity, έδειξαν ότι η επίδραση αυτού του πειράματος ήταν μεγαλύτερη στους παχύσαρκους συμμετέχοντες.

Όλοι οι εθελοντές ζυγίστηκαν ένα χρόνο μετά τη μελέτη, σύμφωνα με μια σχετική αναφορά του British Psychological Society, και διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη δυσκολία κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν.

Η Higgs προειδοποιεί ότι μακροπρόθεσμα, αυτό το είδος «ευκαιριακού φαγητού», όταν π.χ. τρώμε απλώς και μόνο επειδή το φαγητό βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους μας και προτείνει την ενασχόληση με διάφορα χόμπι όπως τα σταυρόλεξα ή τα παιχνίδια στο κινητό για να αποσπάσουν τη σκέψη μας από το φαγητό.