Αισθάνεστε την ανάγκη να πιείτε ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά την κατανάλωση ενός πακέτου με πατατάκια; Όπως και τα σάκχαρα, έτσι και το αλάτι βρίσκεται κρυμμένο σε αρκετά συσκευασμένα τρόφιμα, όπως σε κονσέρβες τόνου ή φασολιών και σε αλμυρά σνακ.

Ένας τρόπος να το καταλάβετε είναι αυτή η επιτακτική ανάγκη να ενυδατωθείτε αμέσως. Και παρότι η ισορροπημένη πρόσληψη αλατιού – περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού- θεωρείται απαραίτητη για τον οργανισμό, η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστες ή και επικίνδυνες συνέπειες για τον οργανισμό.

Εάν εμφανίζετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, θεωρείται συνετό να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Πονοκέφαλος

Όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες αλατιού, αφυδατωνόμαστε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση πονοκεφάλου. Οι πονοκέφαλοι αυτοί τείνουν να εμφανίζονται μεταξύ μιας ή δύο ωρών μετά το φαγητό, καθώς τα επίπεδα νατρίου αυξάνονται.

Εάν μάλιστα πάσχετε και από υπέρταση ή υποφέρετε γενικά από χρόνιους πονοκεφάλους, ένας πονοκέφαλος θα μπορούσε να εμφανιστεί γρηγορότερα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό.

Πρησμένα άκρα

Γνωστό και ως οίδημα, το πρήξιμο των δακτύλων, των αστραγάλων ή των ποδιών μπορεί να αποτελεί μια καθυστερημένη αντίδραση σε μια απότομη αύξηση του νατρίου. Η υπερκατανάλωση του αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τον κίνδυνο δυσλειτουργίας των νεφρών και αύξησης των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

Αν και δεν εμφανίζεται αμέσως μετά το φαγητό, θα μπορούσε να υπάρχει κάποια συσχέτιση, εάν εμφανιστεί στις συγκεκριμένες περιοχές του σώματος μέσα στις επόμενες 24 ώρες από την κατανάλωση αλμυρών τροφών. Το πρήξιμο γίνεται εμφανέστερο όταν κάθεστε ή όταν ταξιδεύετε σε μακρινούς προορισμούς. Εάν, όμως, επιμείνει για περισσότερο, καλό θα ήταν να αναζητήσετε ιατρικές συμβουλές.

Άνοδος της πίεσης

Το αλάτι θεωρείται ένας από τους κυρίαρχους ενόχους πίσω από την αύξηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης. Χρειάζονται μόλις 30 λεπτά, εωσότου η υπερβολική κατανάλωση του αλατιού να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία. Εάν οι τιμές πάρουν την ανιούσα και δεν επανέλθουν στο φυσιολογικό μακροπρόθεσμα, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών προσβολών.

Εάν μετά το φαγητό εμφανίσετε συμπτώματα όπως θολωμένη όραση, πόνο στο στήθος, ταχυπαλμία, δύσπνοια ή ξαφνικές ρινορραγίες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επειδή όμως, υπάρχει η περίπτωση να μην εμφανίζει πρόδηλα συμπτώματα, ελέγχετε συχνά την πίεσή σας.

Συχνοουρία

Το υπερβολικό αίσθημα της δίψας θεωρείται ως μια κοινή αντίδραση στην κατανάλωση αλμυρών τροφών που οδηγεί στην πρόσληψη πολλών υγρών και μοιραία στη συχνοουρία. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός επιδιώκει να απομακρύνει το περίσσιο αλάτι.

Ωστόσο, αν και η αυξημένη πρόσληψη υγρών, ως μια απόκριση στην εξίσου αυξημένη πρόσληψη αλατιού, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη συχνοουρία, θα μπορούσε να αποτελεί και σύμπτωμα άλλων παθήσεων. Επομένως, ο τυπικός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός.

Διαβάστε ακόμη:

Το γευστικό συστατικό που «κλέβει» χρόνια – Αυξάνει 28% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αλάτι: Νόστιμες και υγιεινές επιλογές για να το περιορίσουμε στη διατροφή μας

Υπέρταση: Έτσι τρώτε περισσότερο αλάτι και δεν το καταλαβαίνετε – Προσοχή!