Υπάρχει κάτι που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να ηρεμήσει και να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα; Οι γιατροί της Κλινικής Cleveland εξηγούν ότι η απάντηση είναι να επιλέξουμε τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης και προετοιμάζουν το σώμα για έναν ήρεμο ύπνο.

Και ενώ δεν υπάρχουν θαυματουργές τροφές που προκαλούν υπνηλία, η έρευνα δείχνει ότι τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες (σάκχαρα) βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη στο The Journal of Clinical Sleep Medicine η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λίγα κορεσμένα λιπαρά οδηγεί σε βαθύτερο, πιο αναζωογονητικό ύπνο.

Ακολουθούν έξι επιλογές τροφίμων που θα σας οδηγήσουν απευθείας στην αγκαλιά του Μορφέα:

  • Σύνθετοι υδατάνθρακες όπως π.χ. δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι. Εν αντιθέσει με τα ραφιναρισμένα σάκχαρα που μείωνουν τα επίπεδα σεροτονίνης, οι σύνθετοι υδατάνθρακες τα αυξάνουν.
  • Απαχες πρωτεϊνες από κρεατικά και γαλακτοκομικά. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι περιέχουν τρυπτοφάνη που τείνει να αυξανει τα επίπεδα σεροτονίνης. Αποφύγετε όμως τα ολόπαχα τυριά και τα τηγανητά επειδή είναι δύσπεπτα και θα σας κρατήσουν ξύπνιους.
  • Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Δείτε ποιες εδώ.
  • Τροφές με καλά λιπαρά όπως οι ξηροί καρποί (ανάλατοι).
  • Ροφήματα που χαλαρώνουν όπως το χαμομήλι και το τίλιο. Αποφύγετε τον καφέ τις βραδινές ώρες.
  • Προσθέστε στα πιάτα σας βότανα με ηρεμιστική δράση όπως φασκόμηλο και βασιλικός. Μια ιδέα είναι να τα βάλετε στη σάλτσα των ζυμαρικών που ούτως ή άλλως συστήνονται επειδή έχουν ηρεμιστική δράση (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

Διαβάστε επίσης

Δεν σας κολλάει ύπνος; Εννέα top tips για να αποκοιμηθείτε αμέσως