Ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς στις 25 Μαΐου «αποτελεί μια υπενθύμιση για όλες τις ασθένειες του θυρεοειδούς, οι οποίες αποτελούν όλο και περισσότερο ένα μείζον παγκόσμιο πρόβλημα υγείας» αναφέρουν σε σημείωμά τους για το 2023 οι καθηγητές Graham Williams και Λεωνίδας Ντούντας, Πρόεδρος και Γραμματέας αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (European Thyroid Association – ΕΤΑ) και προσθέτουν:

  • παρά τον υποχρεωτικό εμπλουτισμό των τροφίμων με ιώδιο, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθούν να κινδυνεύουν από έλλειψη του ιχνοστοιχείου, λόγω κυρίως των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και στις μεθόδους επεξεργασίας των τροφίμων
  • η ανεπάρκεια ιωδίου αποτελεί σήμερα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που απαιτεί αποτελεσματικές παρεμβάσεις
  • οι θυρεοειδοπάθειες και κυρίως ο υποθυρεοειδισμός έχουν συνδεθεί με τα μη μεταδοτικά νοσήματα, την αιτία για πάνω από το 76% των θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την κορυφαία κλινική Mayo, κάποια από τα νοσήματα και καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με τον υποθυρεοειδισμό είναι:

  • η βρογχοκήλη, διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα δηλαδή με κίνδυνο παρεμπόδισης της κατάποσης ή την αναπνοής
  • καρδιακά προβλήματα όπως η καρδιαγγειακή νόσος και η καρδιακή ανεπάρκεια, κυρίως λόγω των αυξημένων επίπεδων LDL (κακής) χοληστερόλης
  • η περιφερική νευροπάθεια με συμπτώματα όπως πόνος, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια
  • η υπογονιμότητα εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών που μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία ενώ, αντίστοιχα, ορισμένες από τις αιτίες του υποθυρεοειδισμού όπως οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορούν επίσης να βλάψουν τη γονιμότητα
  • εκ γενετής ελαττώματα· παιδιά από γονείς με μη θεραπευμένη θυρεοειδοπάθεια κινδυνεύουν περισσότερο από γενετικές ανωμαλίες
  • μυξοίδημα και μυξοιδηματικό κώμα, σοβαρές έως απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις από τον υποθυρεοειδισμό που παραμένει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επομένως, πέρα από το ότι η λειτουργία του συνδέεται αναπόσπαστα με τη συνολική λειτουργία του οργανισμού, ο θυρεοειδής αδένας χαρακτηρίζεται και από την ιατρική κοινότητας ως «μίμο όργανο», λόγω της ιδιότητάς του να μιμείται συμπτώματα και ενδείξεις άλλων νοσημάτων, με συνέπεια πολλές φορές εσφαλμένες διαγνώσεις. Έτσι, αν εμφανίζεται μια ανεξήγητη αναιμία ή συλλογή υγρού σε κάποια κοιλότητα του οργανισμού, επί εκδήλωσης ξαφνικών συμπτωμάτων από την ψυχική σφαίρα ή διαταραχών στον μηνιαίο κύκλο, θα πρέπει να εξετάζονται τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.

Ασφάλιση για τη διάγνωση έως τη θεραπεία

Οι συχνότερες διαταραχές του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η βρογχοκήλη, οι θυρεοειδίτιδες (φλεγμονώδεις νόσοι του θυρεοειδούς) και οι κακοήθεις όγκοι του θυρεοειδούς. Η διάγνωση για πιθανή θυρεοειδοπάθεια προβλέπει αρχικά αιματολογική εξέταση για τη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών Τ3, Τ4, ΤHS, υπερηχογράφημα θυρεοειδούς έπειτα για τη μορφολογική περιγραφή του αδένα, σπινθηρογράφημα και, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για κακοήθη όζο στον αδένα, παρακέντηση και βιοψία.

Για τον έλεγχο του αδένα μπορεί ο ασφαλισμένος να αξιοποιήσει τα προγραμματισμένα ραντεβού που προσφέρει δωρεάν ή έναντι προνομιακών τιμών η εταιρεία στους ασφαλισμένους με νοσοκομειακά ασφαλιστήρια υγείας, είτε πάλι μέσα από τα προγράμματα εξωνοσοκομειακής ασφάλισης για τις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν συμπτώματα.

Η διενέργειά τους γίνεται συνήθως στα συμβεβλημένα με την εταιρεία διαγνωστικά κέντρα και μεταξύ των παροχών και καλύψεων περιλαμβάνονται:

  • επισκέψεις σε ενδοκρινολόγο έναντι κόστους όπως 15€ και χαμηλότερου για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία
  • πακέτα για το check-up θυρεοειδούς με μέτρηση των ορμονών Τ3, T4, TSH, υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, ενδοκρινολογική εξέταση στα 40-50€ ενδεικτικά
  • ειδικές τιμές για παιδοενδοκρινολόγο
  • ένα πλαφόν όπως 300€ ετησίως για τους ενήλικες και παιδιά που μπορεί ο ασφαλισμένος να αξιοποιήσει κατά το δοκούν.

Σημειώνεται ότι πολλές εταιρείες καλύπτουν εξετάσεις όπως σπινθηρογράφημα ή παρακέντηση μόνο μέσω των νοσοκομειακών προγραμμάτων. Επιπλέον, η εταιρεία μπορεί να εγκρίνει αποζημίωση και για περαιτέρω εξετάσεις αν κρίνονται αναγκαίες και φέρουν παραπεμπτικό από ενδοκρινολόγο, σύμφωνα με τους ειδικούς περί των ασφαλιστηρίων υγείας.

Αν η θεραπεία είναι συντηρητική, κατά τον παραπάνω τρόπο ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει την παρακολούθησή του από κάποιον γιατρό του δικτύου της εταιρείας. Για περιπτώσεις που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης (π.χ. βρογχοκήλη μεγάλου μεγέθους, θηλώδες μικροκαρκίνωμα του θυρεοειδούς, άλλοι καρκίνου του θυρεοειδούς, νόσος του Graves κ.α.), τα συμβόλαια θα καλύψουν τις δαπάνες υγείας σύμφωνα με τους όρους και παροχές του συμβολαίου. Ενδεικτικά, στον πίνακα επεμβάσεων ή ιατρικών αμοιβών διαφόρων προγραμμάτων υγείας μπορεί να εντοπίσει κανείς:

  • την αφαίρεση όζου θυρεοειδούς μπορεί στις μεσαίες επεμβάσεις
  • τη µερική θυρεοειδεκτοµή και την αφαίρεση κύστης θυρεογλωσσικού πόρου στις μεγάλες 
  • την ολική θυρεοειδεκτοµή, τη θυρεοειδεκτοµή µε εκσκαφή, τη λοβεκτοµή θυρεοειδούς και την παραθυρεοειδεκτοµή στις βαριές
  • την ολική θυρεοειδεκτοµή για καρκίνους θυρεοειδούς ή νόσο του Graves στις εξαιρετικά βαριές.

Ιδίως στις περιπτώσεις κακοήθειας, ο ασθενής ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον χορήγηση θεραπευτικής δόσης ραδιενεργού ιωδίου για την εξόντωση υπολειμματικών καρκινικών κυττάρων, καθώς και κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τέλος, μια σημαντική πληροφορία είναι η αναμονή που προβλέπεται για παθήσεις θυρεοειδούς μεταξύ 4 μηνών έως ενός έτους, αναλόγως την πολιτική της κάθε εταιρείας, σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να διστάζετε την πλήρη ενημέρωση και καθοδήγηση από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.

Διαβάστε επίσης:

Φταίει ο θυρεοειδής που δεν χάνω βάρος – Και άλλοι πέντε μύθοι υγείας

Νεφροπαθείς: Καλύψεις και επιδόματα που παρέχει η ιδιωτική ασφάλιση

Αποκατάσταση κήλης: Τι καλύπτει η ασφάλεια – Τι ισχύει για τη ρομποτική χειρουργική