Σε περισσότερους από έναν σκοπούς μπορεί να είναι αφιερωμένη μια ημέρα. Η 21η Μαρτίου είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αφού, σύμφωνα με την επίσημη λίστα των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τη Διεθνή Ημέρα του Νορούζ (ιρανική πρωτοχρονιά), τη Διεθνή Ημέρα Δασοπονίας και την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, ενώ την ίδια ημέρα επέλεξε και η Διεθνής Ένωση Κουκλοθέατρου (Union International de la Marionnette /UNIMA) για την παγκόσμια ημέρα της τέχνης της. Τα μηνύματα πίσω από κάθε πρωτοβουλία σίγουρα απέχουν. Φαινομενικά ωστόσο, μπορεί κανείς να βρει συσχετισμούς μεταξύ τους, όπως συμβαίνει με τις δύο τελευταίες περιπτώσεις.

Το σύνδρομο Down ή τρισωμία 21 αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στον άνθρωπο, κατά την οποία το άτομο φέρει 47 χρωμοσώματα αντί 46, με το 21 να αποτελεί το υπεράριθμο χρωμόσωμα και την αιτία πίσω από την επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα γενετιστή Στυλιανού Αντωναράκη από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Από τον χώρο του κουκλοθέατρου έπειτα προέρχεται η ανεπίσημη ονομασία μιας άλλης γενετικής διαταραχής, σημαντικά σπανιότερης βέβαια, η οποία οφείλεται σε μερική έλλειψη σε ένα γονίδιο που εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 15 και ονομάζεται πρωτεΐνη ουβικουιτίνη της λιγάσης· πρόκειται για το σύνδρομο Angleman ή σύνδρομο της χαρούμενης μαριονέτας που αποκαλείται έτσι λόγω του χαρακτηριστικού έντονου γέλιου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο φαινότυπος.

Σήμερα, η διάγνωση ασθενειών και αναπτυξιακών ανωμαλιών στο έμβρυο είναι δυνατή χάρη στη δύναμη του προγεννητικού ελέγχου, μια σειρά εξετάσεων που διενεργούνται ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι ο προγεννητικός έλεγχος και η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης ή η διακοπή της αλλά και οι θεραπείες γονιμότητας κ.ο.κ. υπάγονται στις γενικές εξαιρέσεις όλων σχεδόν των συμβολαίων υγείας, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι τα εν λόγω ασφαλιστήρια δεν μπορούν να φανούν χρήσιμα. Τα πράγματα ωστόσο είναι μάλλον διαφορετικά.

Ανάσα από τις δαπάνες – Προσοχή στις εξετάσεις του πακέτου

Ο προγεννητικός έλεγχος εντοπίζεται μέσα στις παροχές πολλών ασφαλιστικών προγραμμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης (διαγνωστικά). Μπορεί να προσφέρεται δωρεάν για την ασφαλισμένη με την έναρξη της εγκυμοσύνης αντί του ετήσιου check-up εφόσον το επιλέξει, είτε έναντι προνομιακής τιμής. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να απαιτείται χρονική αναμονή πριν την ενεργοποίηση της κάλυψης.

Εν προκειμένω οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το ποιες εξετάσεις καλύπτονται. Ο λόγος είναι ότι, όπως προαναφέρθηκε, κάθε στάδιο εγκυμοσύνης συνοδεύεται από ανάγκη άλλων ή επιπλέον ελέγχων. Έτσι, ο προγεννητικός έλεγχος στα συμβόλαια πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αφορά συνήθως αιματολογικές και άλλες βασικές εξετάσεις όπως:

  • γενική Αίματος, ομάδα αίματος –Rh, σίδηρος, φερριτίνη
  • ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, test δρεπάνωσης
  • γενική ούρων, σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ
  • κρεατινίνη ορού
  • ορμόνες θυρεοειδούς
  • έλεγχος για Σεξουαλικών Μεταδιδόμενα Νοσήματα (HIV I + II, VDRL, HBsAg, HCV)
  • αντισώματα τοξοπλάσματος lgG & lgM
  • καμπύλη σακχάρου

Για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όπως αυτές που εντοπίζουν τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν οικονομικές λύσεις μέσα από συνεργασίες με νοσοκομεία και μαιευτικές-γυναικολογικές κλινικές. Πρόκειται στην ουσία για προνόμια προς τις ασφαλισμένες ή συζύγους ασφαλισμένων με (ατομικό ή ομαδικό) νοσοκομειακό πρόγραμμα και για ένα εύρος εξετάσεων που περιλαμβάνει απλούς μηνιαίους εργαστηριακούς ελέγχους, απεικονιστικές και επεμβατικές εξετάσεις όπως ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, Β-Επιπέδου και ανάπτυξης – Doppler, αμνιοπαρακέντηση και λήψη τροφοβλάστης μεταξύ άλλων. Οι εξετάσεις διενεργούνται έναντι προνομιακών τιμών όπως με έκπτωση 50% για ιδιαίτερα δαπανηρές εξετάσεις όπως η λήψη τροφοβλάστης που συστήνεται σε κυήσεις με αυξημένες πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα ή νοσήματα (π.χ. μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση).

Στο πλαίσιο των παροχών, οι παραπάνω εξετάσεις διενεργούνται σε συγκεκριμένα συμβεβλημένα νοσοκομεία.

Ασφάλιση υγείας και σύνδρομο Down

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down και το σύνθημα για φέτος «Μαζί μας όχι για εμάς», μια «προσέγγιση της αναπηρίας με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι το ξεπερασμένο φιλανθρωπικό μοντέλο κατά το οποίο τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονταν ως αντικείμενα φιλανθρωπίας που χρειάζονται οίκτο και την βασίζονται στην υποστήριξη των άλλων» όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας, πρέπει να γίνει αναφορά του ασφαλιστικού κλάδου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σήμερα, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που ανοίγουν την πρόσβαση στην ασφάλιση υγείας σε άτομα με το σύνδρομο μέσα από ειδικά προγράμματα για άτομα με ιατρικό ιστορικό είτε εξαιρώντας ειδικά προβλήματα υγείας που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της υγείας των ατόμων με το σύνδρομο, επιτρέποντάς τους έτσι να χαίρουν ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης για πλήθος άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί – Φάσμα αυτισμού: Τι προβλέπει η ιδιωτική ασφάλιση

Ασφάλιση – Παιδί: Πώς καλύπτεται η επέμβαση για τον στραβισμό