Η ανάγκη για πραγματική ισότητα μεταξύ των φύλων τοποθετείται στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, με θέμα της καμπάνιας το #EmbraceEquity (=Αγκάλιασε την Ισότητα) και μια σειρά από δράσεις σχετικά με την ισότητα και δικαιοσύνη στις ευκαιρίες, τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα μεταξύ άλλων, όπως αναγράφεται στο επίσημο site για την ημέρα.

Ένα ζήτημα άνισης μεταχείρισης βάσει φύλου υπήρξε κάποτε και στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς άνδρες και γυναίκες πλήρωναν διαφορετικό ασφάλιστρο για το ίδιο ασφαλιστικό προϊόν. Αν και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ η πολιτική αυτή παραμένει, με το μεγαλύτερο ασφάλιστρο να προκύπτει ενδεικτικά από τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τις γυναίκες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια (ειδικά κατά την αναπαραγωγική ηλικία), να διαγνωστούν με χρόνιες ασθένειες κ.ο.κ., στην Ευρωπαϊκή Ένωση τερματίστηκε με την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών.

Ξεπερνώντας το χάσμα μεταξύ των φύλων (gender gap), πολλές έρευνες επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση των ισχυρότερων υποψηφίων για απόκτηση ενός ασφαλιστηρίου και, όπως αναφέραμε σε σχετικό άρθρο για το ποιοι αγοράζουν ευκολότερα συμβόλαιο υγείας, οι γυναίκες αποδεικνύονται προθυμότερες βάσει ορισμένων ευρημάτων. Η αγορά ενός προγράμματος ασφάλισης υγείας αποτελεί κίνηση – ματ για κάθε γυναίκα καθώς η άνιση μεταχείριση έπαψε μεν να υφίσταται, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις ανισότητες που μας εξασφάλισε η βιολογία με αποτέλεσμα κάποιες ασθένειες να προτιμούν το ένα ή το άλλο φύλο. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, παραθέτουμε προβλήματα υγείας που αφορούν κυρίως ή αποκλειστικά γυναίκες και καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας.

1. Καρδιαγγειακή νόσος

Σύμφωνα με στοιχεία από την πενταετή Έρευνα Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ (2019), 1 στους 5 συμμετέχοντες (19,6%) ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι πάσχει από υπέρταση με το 55% γυναίκες. Αν και το γυναικείο προβάδισμα παρατηρείται και στα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων στο αίμα (15,8% του πληθυσμού), με ποσοστό 54% έναντι του 46% για τους άνδρες, οι γυναίκες υπολείπονται στη διάγνωση και στη θεραπεία. Τα νοσοκομειακά ασφαλιστικά προγράμματα παρέχουν σημαντικές καλύψεις για τόσο για συγγενείς και επίκτητες καρδιοπάθειες, όσο και επείγοντα περιστατικά όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Διαβάστε σχετικά εδώ.

2. Γυναικολογικοί καρκίνοι

Καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας είναι κάποιες από τις σοβαρότερες περιπέτειας υγείας για μια γυναίκα. Όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνουν στα νοσοκομειακά τους προγράμματα τα περιστατικά καρκίνου, η κάλυψη των οποίων προϋποθέτει μια χρονική αναμονή έξι μηνών συνήθως, ενώ μετά τα δύο έτη ασφάλισης ενδεικτικά προστίθενται και επιπλέον παροχές όπως η προληπτική μαστεκτομή για τις γυναίκες. Σημειώνεται ότι η νόσος δεν πρέπει να προϋπήρχε της ασφαλιστικής σύμβασης ή οι ασφαλισμένες να μην είχαν αποδεδειγμένα γνώση της ύπαρξής της.

Για την περίπτωση του καρκίνου του μαστού, σημειώνεται ότι:

  • καλύπτεται και η αποκατάσταση των μαστών
  • γυναίκες με μεγαλομαστία που μειώνει τη διαγνωστική ικανότητα της μαστογραφίας μπορούν να προβούν στην επέμβαση μείωσης μέσα από το ασφαλιστικό τους πρόγραμμα (διαβάστε εδώ)
  • προβλέπεται δυνατότητα ενός ετήσιου δωρεάν προληπτικού ελέγχου σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή θεραπευτήρια και με εξετάσεις ανάλογα την ηλικία της ασφαλισμένης, καθώς και προληπτική μαστεκτομή και πλαστική χειρουργική αποκατάστασης μαστού.

3. Γυναικολογικά προβλήματα

Δεν είναι ευάριθμα τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη βιολογία της γυναίκας και μπορούν να διαταράξουν την καθημερινότητα έως και να απειλήσουν τη ζωή. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ινομυώματα της μήτρας, ακράτεια ούρων είναι κάποια από τα συχνά γυναικολογικά προβλήματα, ενώ μία στις δέκα γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με την πρόπτωση οργάνων του πυελικού εδάφους. Στο ygeiamou έχουμε αναφερθεί στις ασφαλιστικές καλύψεις από τα νοσοκομειακά προγράμματα για την πρόπτωση του πυελικού εδάφους καθώς και τα ινομυώματα

4. Χρόνιες παθήσεις

Η βιολογία των γυναικών τις καθιστά πιο ευάλωτες σε χρόνιες παθήσεις όπως αναιμία, θυρεοειδοπάθειες, χρόνιες κεφαλαλγίες, αρθρίτιδα, κολίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα, καθώς και νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ. Για τις περιπτώσεις των παθήσεων που μπορεί να χρειαστούν αντιμετώπιση στο νοσοκομείο π.χ. ολική αρθροπλαστική ισχίου λόγω πρωτοπαθούς οστεοαρθρίτιδας -το τρίτο αίτιο μακράς λειτουργικής ανικανότητας που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες- η απόκτηση ενός καλού νοσοκομειακού προγράμματος αποτελεί ουσιαστική κίνηση πρόληψης. Ως προς τις νόσους που δεν χρήζουν νοσηλείας, υπάρχει το συμπληρωματικό ή αυτόνομο πρόγραμμα «Επίδομα Σοβαρών Ασθενειών», το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικό μαξιλάρι έναντι των οικονομικών υποχρεώσεων που επιφυλάσσει η ζωή με ένα χρόνιο νόσημα. Ενημερωθείτε σχετικά εδώ.

5. Ουρολοιμώξεις

Έως και 30 φορές συχνότερες είναι οι επώδυνες ουρολοιμώξεις στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ μία στις πέντε περίπου γυναίκες ή και παραπάνω θα ταλαιπωρηθεί από ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Για κάθε τύπο ουρολοίμωξης υπάρχει και το κατάλληλο πρόγραμμα υγείας, νοσοκομειακό δηλαδή ή εξωνοσοκομειακό, από τα οποία οι ασφαλισμένες μπορούν να καλυφθούν για την απλή εξέταση και συνταγογράφηση φαρμάκων έως την περίπτωση που η μόλυνση περάσει στο ανώτερο ουροποιητικό (νεφροί και ουρητήρες) και προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις όπως η πυελονεφρίτιδα, ενδονεφρικό απόστηµα και η νεκρωτική θηλίτιδα. Διαβάστε σχετικά εδώ.

Διαβάστε επίσης: