Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατάποσης Σπαθιών (World Sword Swallowers Day). Η πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Κατάποσης Σπαθιών με στόχο την υπενθύμιση αυτής της πανάρχαιας τεχνικής με ρίζες στην Ινδία, ελάχιστα θα μπορούσε να συνδέεται με την ιατρική, πολλώ μάλλον δε με τις ασφαλίσεις υγείας αφού αποτελεί δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Δεν πάει πολύ άλλωστε από τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, οπότε ο θρυλικός για την ικανότητά του να καταπίνει ξίφη Scott Nelson παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν το σπαθί του τρύπησε οισοφάγο, πνεύμονα και ήπαρ.

Η ιστορία της ιατρικής ωστόσο μόνο σε πρωτοτυπία δεν υστερεί. Το 1868, ο Γερμανός γιατρός Adolf Kussmaul πραγματοποιεί την πρώτη γαστροσκόπηση εισαγάγοντας έναν ευθύ μεταλλικό σωλήνα μήκους 47cm και διαμέτρου 13mm με εξωτερική πηγή φωτός μια λάμπα βενζίνης από το στόμα έως το στομάχι ενός επαγγελματία κατάποσης σπαθιών. Η συνεργασία δεν ήταν ακριβώς παράδοξη. Ο άνθρωπος που έθεσε την τέχνη του στις υπηρεσίες της επιστήμης είχε καλλιεργήσει μια ικανότητα που ο Δρ Kussmaul έβρισκε ιδανική για τα πειράματά του: να χαλαρώνει τον κρικοφάρυγγα και να ευθυγραμμίζει τον οισοφάγο.

Έκτοτε, στο πεδίο των ενδοσκοπήσεων σημειώθηκαν τρομερές εξελίξεις, με πλέον σύγχρονη την ενδοσκοπική κάψουλα. Πρόκειται για μια ανώδυνη και την πιο ακίνδυνη διαγνωστική μέθοδο των παθήσεων του λεπτού εντέρου με την κατάποση μιας μικροκάμερας σε μέγεθος κάψουλας για την απεικόνιση ολόκληρου του λεπτού εντέρου, σε σημεία του βλεννογόνου που δεν δύνανται να φτάσουν η συμβατική γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση είτε εξετάζονταν με λαπαροτομία υπό γενική αναισθησία.

Η ενδοσκοπική κάψουλα καταγράφει εικόνες (δύο εικόνες ανά δευτερόλεπτο) για περίπου 8 ώρες και δημιουργεί ένα βίντεο προς μελέτη από τον γιατρό. Αποβάλλεται από το έντερο δια της φυσικής οδού, ενώ ακόμα και η σπάνια επιπλοκή κατακράτησης – ενσφήνωσης της κάψουλας στο έντερο, υποδεικνύει βλάβη που απαιτεί θεραπεία (π.χ. στένωση).

Τα «μαγικά χάπια» που αντικαθιστούν τις παραδοσιακές ενδοσκοπικές εξετάσεις του πεπτικού κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 2001. Στην Ελλάδα, η Γαστρεντερολογική Κλινική του ΝΙΜΤΣ απέκτησε πρώτη την ενδοσκοπική κάψουλα του λεπτού εντέρου το 2002.

Photo: Shutterstock

Οι απόλυτες ενδείξεις ενεργοποιούν την κάλυψη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις απόλυτες ενδείξεις της ενδοσκόπησης με κάψουλα περιλαμβάνονται η αιμορραγία στον γαστρεντερικό σωλήνα η αιτία της οποίας δεν ανευρέθη κατά την προηγηθείσα ενδοσκόπηση ή η γαστροσκόπηση, η διάγνωση, εκτίμηση της έκτασης και της σοβαρότητας της νόσου του Crohn, η διερεύνηση χρόνιου διαρροϊκού συνδρόμου και χρόνιου κοιλιακού άλγους, έλκη και εντεροπάθεια από λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και οι όγκοι του λεπτού εντέρου.

Κάποιες σχετικές ενδείξεις είναι η διερεύνηση κοιλιοκάκης, η διάγνωση απόρριψης μετά από μεταμόσχευση λεπτού εντέρου ή νόσου του μοσχεύματος κατά του ξενιστή (GVHD) -τη σοβαρότερη επιπλοκή- μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών, η διερεύνηση του συνδρόμου Lynch και τα σύνδρομα πολυποδίασης. (Η τελευταία περίπτωση αποτελεί βασική εξαίρεση στα συμβόλαια υγείας.)

Οι ειδικοί στον κλάδο ασφάλισης υγείας εξηγούν ότι, εφόσον γίνεται για καλυπτόμενο κίνδυνο και συστήνεται από τον γιατρό ως αναγκαία εξέταση, θα καλυφθεί κανονικά από το νοσοκομειακό συμβόλαιο. Για την εξέταση σε εξωτερικό ιατρείο απαιτείται κάλυψη για εξωνοσομειακές/διαγνωστικές εξετάσεις.

Στους όρους των εγχώριων νοσοκομειακών προγραμμάτων δεν εντοπίζεται ως όρος η ενδοσκοπική κάψουλα. Ας δούμε όμως τι προβλέπει για την εν λόγω μέθοδο η Blue Cross Blue Shield Association, μία εκ των μεγαλύτερων Ασφαλιστικών Εταιρειών Υγείας της Αμερικής:

Η εταιρεία καλύπτει την ενδοσκόπηση του λεπτού εντέρου με κάψουλα για:

  • αρχική διάγνωση σε ασθενείς με υποψία νόσου του Crohn χωρίς ενδείξεις νόσου σε συμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η διάβαση του λεπτού εντέρου µε βάριο (ακτινολογική μέθοδος), είτε με συμβατική ενδοσκόπηση ανώτερου και κατώτερου πεπτικού εφόσον παρατηρούνται συνδυαστικά επίμονο κοιλιακό άλγος (άνω των 4 εβδομάδων), επίμονη διάρροια, ακούσια απώλεια βάρους και αρνητικές καλλιέργειες κοπράνων
  • σε ασθενείς με  διαγνωσμένη νόσο του Crohn, όταν υπάρχουν απροσδόκητες αλλαγές στην πορεία της νόσου ή στην ανταπόκριση στη θεραπεία, που υποδηλώνουν ότι η αρχική διάγνωση μπορεί να να είναι εσφαλμένη και να ενδείκνυται επανεξέταση
  • επί υποψίας αιμορραγίας του λεπτού εντέρου, όπως προκύπτει από προηγούμενες ανώτερες και κατώτερες γαστρεντερικές ενδοσκοπικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος επεισοδίου χωρίς ακριβή ευρήματα και υποδεικνύουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: οξεία πτώση της αιμοσφαιρίνης/αιματοκρίτη, ανεξήγητη υποτροπιάζουσα ή επίμονη σιδηροπενική αναιμία, επίμονα θετική εξέταση αίματος στα κόπρανα, εμφανή αιμορραγία χωρίς να έχει βρεθεί το αίτιο κατά τη συμβατική ενδοσκόπηση
  • για την παρακολούθηση του λεπτού εντέρου σε ασθενείς με κληρονομικά σύνδρομα πολυποδίασης του γαστρεντερικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων της οικογενούς αδενωματώδους πολυποδίασης και του συνδρόμου Peutz-Jeghers.

Θα εξαιρέσει την εξέταση ωστόσο όταν διενεργείται: 

  • διαγνωστικά χωρίς συμπτώματα
  • για την εξέταση του οισοφάγου
  • για αξιολόγηση άλλων γαστρεντερικών παθήσεων που δεν παρουσιάζουν γαστρεντερική αιμορραγία όπως η κοιλιοκάκης, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το σύνδρομο Lynch (κληρονομικός μη-πολυποδιακός ορθοκολικός καρκίνος), πυλαία υπέρταση, νεόπλασμα του λεπτού εντέρου και ανεξήγητο χρόνιο κοιλιακό άλγος
  • για την αξιολόγηση νόσου του που Crohn ή ελκώδους κολίτιδας που προϋπήρχαν του συμβολαίου
  • για την αξιολόγηση του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της ανίχνευσης πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου
  • κατά την αρχική αξιολόγηση ασθενών με οξεία αιμορραγία στο ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Ενημερωθείτε από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ή την εταιρεία σχετικά με την εξέταση και τις καλύψεις.

Διαβάστε επίσης:

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πέντε λόγοι που δεν πρέπει να λείπουν από το συμβόλαιό σας

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;