Αν και θεωρείται «γυναικείο πρόβλημα», είναι αρκετοί οι άνδρες που θα εμφανίσουν κάποια στιγμή ακράτεια ούρων με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και κοινωνική ζωή (κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη) αλλά και ιατρικά προβλήματα (π.χ. δερματίτιδες, ουρολοιμώξεις, κατακλίσεις κ.α.). Ανεξαρτήτως αν η (ακούσια) απώλεια ούρων αφορά λίγες σταγόνες ή την πλήρη αδυναμία συγκράτησής τους, η αντιμετώπισή της είναι αναγκαία ώστε οι πάσχοντες να ζουν την καθημερινότητάς τους χωρίς άγχος για μια δύσκολη στιγμή.

Άνδρες με το πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθούν σε ουρολόγο, ώστε με τη λήψη του ιστορικού και τις απαραίτητες εξετάσεις να ταυτοποιηθεί ο τύπος ακράτειας και να ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία, χειρουργική ή φαρμακευτική/συντηρητική.

Καλύψεις για τη διάγνωση

Για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και κλινικές, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που θα ζητήσει ο ουρολόγος καλύπτονται μέσα από τα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στην περίπτωση όμως που κριθεί αναγκαία η κυστεοσκόπηση για ανίχνευση βλαβών της κύστης, ξένων σωμάτων, στενώσεων της ουρήθρας, εκκολπωμάτων της κύστης και ανεπάρκειας του έσω σφιγκτήρα, θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστήριο νοσοκομειακής περίθαλψης ως διαγνωστική εξέταση που απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ακολουθούν τρεις τύποι ακράτειας και τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας που θα αποδειχθούν σωτήρια για κάθε περίπτωση.

Ακράτεια κατά την Προσπάθεια

Πρόκειται για την ακούσια απώλεια ούρων κατά την άσκηση, τον βήχα, το φτέρνισμα, την άρση βάρους ή άλλες κινήσεις που ασκούν πίεση. Οφείλεται σε ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας και σχετίζεται επί το πλείστον με επεμβάσεις στον προστάτη, ιδίως τη ριζική προστατεκτομή. Όπως εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, όταν η υποκείμενη αιτία της ακράτειας είναι η σφιγκτηριακή ανεπάρκεια, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης της εγκράτειας είναι επεμβατικός και αποσκοπεί στη χρήση συμπίεσης στην ουρήθρα ή στον κυστικό αυχένα.

Η μέθοδος που προκρίνεται για την ελαφρά ακράτεια είναι η τοποθέτηση ταινιών εγκράτειας που υποστηρίζει την ουρήθρα. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που όμως δεν εντοπίζεται στους πίνακες με τις επεμβάσεις. Θα πρέπει επομένως να ζητήσετε πληροφορίες από την εταιρεία ή τον ασφαλιστή σας.

Η τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα ωστόσο, μια δοκιμασμένη στο χρόνο τεχνική για την αντιμετώπιση της ακράτειας αυτής της αιτιολογίας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας και σπάνιες επιπλοκές, εντοπίζεται στις βαριές συνήθως ουρολογικές επεμβάσεις. Πολλές φορές, μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη εμφύτευση τεχνητού σφιγκτήρα και ενδοπεϊκής πρόθεσης σε ασθενείς που πάσχουν από ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία -συνήθης συνέπεια της προστατεκτομής. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ για την κάλυψη της στυτικής δυσλειτουργίας από τα ασφαλιστήρια υγείας και εδώ για τις αποζημιώσεις ταυτόχρονων επεμβάσεων.

Επιτακτικού τύπου ακράτεια και Ακράτεια από υπερπλήρωση

Η πρώτη συνδέεται με το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης και μπορεί να οφείλεται σε κάποια νευρολογική πάθηση όπως πολλαπλή σκλήρυνση, νόσος του Πάρκινσον, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδης διαβήτης κ.α. (νευρογενής κύστη). Για τους άνδρες, η συνηθέστερη αιτία είναι η χρόνια παρακώλυση στην έξοδο των ούρων όπως στην περίπτωση υπερτροφίας του προστάτη ή σε στένωμα της ουρήθρας. Παρόμοιες καταστάσεις ενοχοποιούνται για την ακράτεια από υπερπλήρωση.

Στις περιπτώσεις αυτές, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι:

  • θεραπεία της αιτίας, όπως στην υπερτροφία προστάτη -διαβάστε για τις καλύψεις εδώ– ή στα στενώματα ουρήθρας -η πλαστική στενώματος ουρήθρας εντοπίζεται στις μεγάλες ουρολογικές επεμβάσεις
  • συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, η οποία δεν καλύπτεται από τα νοσοκομειακά προγράμματα, ενώ για την παρακολούθηση από τον γιατρό απαιτείται πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • επεμβατική με έγχυση βοτουλινικής τοξίνης (botox) στο τοίχωμα της κύστης -δεν αναφέρεται στα προγράμματα, διαβάστε για το θεραπευτικό ιατρικό botox εδώ– είτε εντεροκυστεοπλαστική -δεν εντοπίζεται στους πίνακες, απαιτείται ενημέρωση με την εταιρεία ή τον ασφαλιστή.

Προσοχή: Υπάρχει μια περίπτωση για την οποία οι απόψεις από επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου υγείας διίστανται. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που το πρόβλημα (ακράτεια) καλύπτεται αλλά η αιτία αποτελεί εξαίρεση (π.χ. στην περίπτωση νόσου Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση κ.λπ).  Τότε:

  • η εταιρεία, εφόσον η αιτία δεν προϋπήρχε ή αποδεδειγμένα δεν γνώριζε ο ασφαλισμένος την ύπαρξή της, θα καλύψει την αντιμετώπιση
  • εφόσον αποδεικνύεται από την ιατρική βιβλιογραφία η σύνδεση της ακράτειας με μια κατ’ αρχήν εξαίρεση του συμβολαίου, η εταιρεία δεν θα αναλάβει τις δαπάνες καθώς στις μη καλυπτόμενους κινδύνους συμπεριλαμβάνονται και οι επιπλοκές τους.

Ενημερωθείτε σχετικά, καθώς επίσης και τη χρονική αναμονή για την κάλυψη του προβλήματος. Κάποιες εταιρείες, ενδεικτικά, καλύπτουν την ακράτεια ούρων κατόπιν δύο συνεχόμενων ασφαλιστικών ετών.

Διαβάστε επίσης:

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»

Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο